Dordrecht, Netherlands

Slootwater rondom Chemours-fabriek vervuild met PFAS, gevolgen voor enkele moestuinen

Moestuineigenaren rondom de Chemours-fabriek in Dordrecht kunnen regen- en kraanwater gebruiken voor hun tuin, maar het gebruik van slootwater wordt in sommige moestuinen afgeraden. Dat blijkt uit onderzoek naar PFAS in het gebied rondom de fabriek.
Corrado Francke | 11 januari 2023 12:53 | Aangepast op 11 januari 2023 12:53
Bij enkele moestuinen in Sliedrecht adviseerde het RIVM in september al om geen groenten of fruit uit de tuin te eten. Dat kan alleen bij het gebruik van bakken met nieuwe grond. Daar komt nu bij dat het gebruik van slootwater wordt afgeraden. Uit het nieuwe onderzoek blijkt namelijk dat hier te veel PFAS in zit.

In sommige Papendrechtse moestuinen adviseert het RIVM om slootwater af te wisselen met regenwater. Het gebruik van regen- en kraanwater is wel veilig. In de andere moestuinen in de buurt van de Chemours-fabriek geldt dat ook voor slootwater. Uit eerder onderzoek werd al aangeraden om het eten van groenten en fruit uit tuinen in de Drechtsteden af te wisselen met voedsel uit de winkel.

Het RIVM deed ook onderzoek in verder gelegen moestuinen. In onder meer Groot-Ammers, Puttershoek, Klaaswaal en de twee Dordtse moestuinverenigingen aan de Wieldrechtse Zeedijk gelden er geen beperkingen. Dat was ook de uitkomst van het onderzoek in september naar groenten en fruit uit moestuinen.
Hier kun je zien waar onderzoek is gedaan en welke adviezen er gelden Omgevingsdienst Zuid-Holland
“Dit is een vervelende boodschap voor sommige moestuineigenaren, in het bijzonder voor de moestuineigenaren dichtbij de fabriek”, reageren wethouders uit de Drechtsteden gezamenlijk op de uitkomst van het onderzoek. “Wij vinden dat inwoners niet ongevraagd geconfronteerd mogen worden met de gevolgen van de uitstoot van deze PFAS. Die uitstoot moet wat ons betreft stoppen.” De wethouders benadrukken dat de vier gemeenten zich met de provincie, GGD en Omgevingsdienst inzetten voor het stoppen van de uitstoot. “Deze stoffen horen niet thuis in het milieu, niet in ons water, niet in ons voedsel.”

De wethouders zijn wel blij dat een groot deel van de moestuineigenaren groenten en fruit uit de tuin kan blijven eten en het mogelijk blijft om slootwater te gebruiken.

Via de website van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid is alle informatie te lezen over het moestuinonderzoek. Wie vragen heeft, is op woensdag 18 januari welkom in zalencentrum De Lockhorst in Sliedrecht. In twee inloopsessies geeft de Omgevingsdienst dan tekst en uitleg bij het onderzoek.

Lees meer over:

Chemours|PFAS|

Lees ook

Hoe nu verder met Chemours in de Dordtse raad? 'Moeten druk op de ketel houden'

De provincie, de Tweede Kamer en het Europees Parlement: de uitstoot van PFAS door Chemours is inmid...

Vijf vragen over het vonnis tegen Chemours: wat betekent de uitspraak?

Chemiebedrijf Chemours had actief informatie met de overheid moeten delen over de schadelijkheid van...

'Wij kunnen heel tevreden zijn', zeggen gemeenten over PFAS-overwinning

"Wij hebben altijd gezegd dat wij Chemours aansprakelijk vinden voor de uitstoot en dat heeft de rec...

Chemours aansprakelijk voor milieuschade door PFAS-stoffen, oordeelt rechter

Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht is aansprakelijk voor schade die gemeenten in de omgeving hebben...

Sandy uit Amerika verloor haar man en strijdt nu tegen PFAS: 'Wil graag contact met mensen uit Dordrecht'

Moet Chemours uit Dordrecht betalen voor de PFAS-vervuiling die het in de omgeving heeft veroorzaakt...

Rouwstoet door centrum van Dordrecht als protest tegen Chemours

Een bonte rouwstoet vertrok op zaterdag 23 september vanaf het Stationsplein om een ronde door het c...