Dordrecht, Netherlands

Stadsopera Maria in première op TV Dordrecht

De vrouw die aan het begin stond van de geschiedenis van onze stad: Maria van Brabant. Maar wat weten we eigenlijk van haar? Grote kans dat de gemiddelde Dordtenaren niet zo 1-2-3 haar levensverhaal voor de geest kan halen. Om daar verandering in te brengen besloot Muziektheater Hollands Diep in het kader van de herdenking van 800 jaar stadsrechten een bijzondere voorstelling te maken. Een registratie van die voorstelling is dit weekend voor het eerst te bewonderen op TV Dordrecht.
Marjolein Vos | 6 augustus 2022 10:30 | Aangepast op 5 augustus 2022 21:13
Stadsopera Maria is een voorstelling voor Dordtenaren, maar vooral ook met Dordtenaren. Op het toneel stonden namelijk niet alleen professionals, maar ook amateurs. Twee jaar geleden werden stadsgenoten opgeroepen om mee te doen aan de repetities. En daar werd gehoor aan gegeven. Ze oefenden maanden lang mee als acteur, figurant, danser, maar ook als muzikant in het Groot Film en Musical Orkest Timbres Divers.

In het kort: over wie gaat het?
De stadsopera vertelt het verhaal van Maria van Brabant, die ooit de stad cadeau kreeg bij haar huwelijk. Dit betekende hét keerpunt in haar leven. Ze was altijd afhankelijk van machtige mannen die haar leven bepaalden. En nu? Nu had ze zelf het vermogen om haar eigen leven in te richten.
Uit pure machtshonger werd Maria als pion gebruikt op het schaakbord van haar vader. Op haar achtste werd ze voor het eerst uitgehuwelijkt, maar dit huwelijk werd net zo hard weer gecanceld. Uiteindelijk trouwde ze met een keizer en ontving de titel keizerin. Maria stond bekend als hét feestbeest van Europa, de gokschulden van de keizer en keizerin liepen zo hoog op, dat niemand ze meer kon betalen. Keizer Otto stierf én opnieuw werd Maria uitgehuwelijkt door haar vader. Maar was ze gelukkig? Ze moest doen wat haar vader bepaalde. Als ook haar tweede man sterft, weet ze het niet meer. Ze zadelt haar paard, vertrekt naar een onbekende bestemming en haar leven krijgt een onverwachte wending in een moeras. Kortom, genoeg stof voor een spannende en enerverende voorstelling.
Repeteren, repeteren en nog eens repeteren
Maar voor de opera kon worden opgevoerd, moest er natuurlijk eerst geoefend worden. Hoe de voorstelling er uiteindelijk uit moest komen te zien, werd de afgelopen maanden beetje bij beetje zichtbaar tijdens de voorbereidingen en repetities, waar RTV Dordrecht regelmatig bij aanwezig was.

In april werd er druk gewerkt aan een paar belangrijke rekwisieten: twee stokoude paardjes.
“In het theaterstuk zit een strijd tussen wat wij de Noordelingen en de Zuiderlingen noemen”, vertelde David Prins, artistiek leider van het gezelschap. “Dat is een strijd tussen Noord- en Zuid-Europa die ook in echt gewoed heeft. Dat willen we op een theatrale manier verbeelden. Daartoe hebben wij paardjes gescoord van ongeveer een halve eeuw geleden.” Via een hele zoektocht werden de props uiteindelijk achterhaald en opgeknapt.
In mei was het de beurt aan het koor en de dansers: in Cultureel Centrum Sterrenburg gooiden ze hun heupen los. De choreografie – en dan hebben we het niet alleen over danspasjes, maar over bewegingen in het algemeen – werd die maandagavond uitvoerig doorlopen. Het wordt duidelijk dat de voorstelling vorm begint te krijgen. Artistiek directeur David Prins: “De muziek voor het koor zit er al zo goed als in. Dat hebben ze heel goed gestudeerd, al een aantal weken. We hebben ook tekstrepetities voor de gesproken gedeeltes al gehad. Nu komt dans en bewegen erbij, straks de regie. Dan wordt het steeds meer wat het moet zijn.”
Apotheose
Bij de eerste repetities was niet te vermoeden wat voor spektakel de voorstelling uiteindelijk zou worden. Muziek, dans en spel vloeiden in elkaar over tijdens de uitvoering in juli aan de voet van de Grote Kerk. Het aanwezige publiek was erg enthousiast: “Het was schitterend”, zei één van de toeschouwers. “Ik heb genoten!”. Ook nieuwsgierig geworden? Kijk dan aanstaande zondag vanaf 12.00 uur naar TV Dordrecht voor de première van Stadsopera Maria. De uitzending wordt iedere twee uur herhaald tot maandagavond 18.00 uur.

Meest gelezen

Hier in Dordrecht komt de grootste 'powerbank' van Nederland

Corrado Francke | Redactie Streek 56 | 14 jun 2024 17:09

Papendrecht diep teleurgesteld over keuze voor locatie voor windturbines

Redactie Streek 56 | Hans Hulswit | 14 jun 2024 12:32

Tweede grote stroomstoring in acht dagen treft Drechtsteden, opnieuw PFAS uitgestoten

Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 18 jun 2024 12:02

Lees ook

Zondag op RTV Dordrecht: herhaling Stadsopera Maria

RTV Dordrecht zendt de hele maand januari bijzondere concerten uit het afgelopen jaar uit. De ene ke...

Achter de schermen bij de première van de Stadsopera Maria

De premiere van de opera ‘Maria Keizerin van Dordt’ nam op 9 juli plaats en RTV Dordrecht was erbij....

Dordrecht als huwelijksgeschenk: Stadsopera Maria te zien op TV Dordrecht

De vrouw die aan het begin stond van de geschiedenis van onze stad: Maria van Brabant. Maar wat wete...

Achter de schermen bij de première van de stadsopera of ‘The making of’ Maria keizerin van Dordt

De premiere van de opera ‘Maria Keizering van Dordt’ nam op 9 juli plaats en RTV Dordrecht was erbij...

Motoren, ridders en een keizerin: Stadsopera Maria eindelijk in première

Eigenlijk zou de voorstelling al in 2020 opgevoerd worden, toen het precies 800 jaar geleden was dat...

Pontje uit de vaart door ongeluk

Wie zondagmiddag het pontje bij de Kop van ‘t Land wilde pakken, moest even geduld hebben. Die kon n...