Dordrecht, Netherlands

Stichting Het Wantij teleurgesteld over uitspraak Raad van State

“Wij hebben de bomen en de dieren wel een stem gegeven die gedurende de afgelopen jaren overal is gehoord. Het college heeft zich echter doof gehouden”. Zo reageert Cor Goosen van Stichting Het Wantij op de uitspraak van de Raad van State. Het hoogste gerechtshof van Nederland oordeelde woensdag dat de gemeente Dordrecht 28 bomen mag kappen. Dat is nodig om de oever te herstellen en gereed te maken voor de bouw van woningen.
Marjolein Vos | 24 februari 2023 08:30 | Aangepast op 23 februari 2023 15:03
Sinds 2019 staan de stichting en de gemeente in deze kwestie juridisch tegenover elkaar. Meerdere keren ging Stichting Het Wantij in beroep tegen de afgegeven kapvergunning. Volgens de stichting verstoort de gemeente met de kap het leefgebied van onder meer de rivierrombout (libellesoort), een aantal vleermuissoorten, de bever en de rivierdonderpad. “De Raad van State verwierp woensdag het beroep van Stichting Het Wantij om alle bomen aan de Wantijoever te behouden. Natuurlijk is het teleurstellend, maar niet onverwacht. Wel hebben we 14 bomen kunnen redden maar de bijbehorende ecologische omgeving gelegen aan deze Biesboschrivier, belangrijk voor veel dieren, wordt helaas ontmanteld”, zegt Cor Goosen, secretaris van de Stichting Het Wantij.

Volgens de Raad van State zijn de uitgevoerde onderzoeken naar de aanwezigheid van de dieren in het gebied, waar de gemeente zich op baseert, kloppend. En ze ziet dus geen reden om de kap tegen te gaan. Daar is de stichting het niet mee eens. “De wet Natuurbescherming is een veel te smalle basis om de natuur een stem te geven, slechts een paar diersoorten hebben een vorm van bescherming die in de praktijk ook nog eens flinterdun blijkt te zijn”, meent Goosen. “Als de gemeente zich dan ook nog misdraagt, bijvoorbeeld door beschermd leefgebied van dieren te vernietigen om daarna pas onderzoek te gaan doen, en eindeloos veel geld heeft om deskundigen aan zich te binden, dan wordt het bijna onmogelijk bomen en dieren te beschermen.”
De rivierrombout, een libellesoort die volgens de stichting in het gebied leeft ©RTV Dordrecht/Stichting ANEMOON
Versterking van de oevers
De reden dat de gemeente een deel van de bomen in het gebied wil kappen, is omdat de wortels de zetsteenbekleding opdrukken, met erosie als gevolg. “Erosie kan op den duur leiden tot grote afkalving van de oevers. Dat is niet wenselijk in stedelijk gebied waar veel mensen wonen en gebouwen beschermd moeten worden”, laat een woordvoerder weten.

De gemeente heeft eerder al de oude zetsteenoever hersteld bij de woningen van Schaerweide. Nu is het laatste stuk naast de Prins Hendrikbrug aan de beurt. Na de afronding van de werkzaamheden heeft de zuidelijke Wantijoever vanaf de bioscoop Kinepolis tot de Prins Hendrikbrug weer een solide zetsteen bekleding.“De oever bij de Prins Hendrikbrug beschermt ook het 50 kV schakelstation, een gemeentelijk monument. GetGripp b.v. verbouwt het 50kV schakelstation komend jaar om naar woningen. Daarom is het nog belangrijker om de oever te herstellen.”
De wortels van de bomen kunnen erosie veroorzaken ©RTV Dordrecht
'Geen aandacht voor klimaat en biodiversiteit'
Stichting Het Wantij is vooral niet te spreken over de houding van het nieuwe college. “Het is een afgang voor ook dit nieuwe college dat de mond vol heeft over biodiversiteit, klimaat en een zogenoemd nieuw bomenbeleid. Een college, NB met Groen Links wethouders, dat niet heeft ingegrepen om dit gebiedje te behouden. Er is ook geen enkele poging gedaan met Stichting Het Wantij in gesprek te gaan”, reageert Goosen verontwaardigd. “Er is voor dit college nog een lange weg te gaan om woorden om te zetten in daden, voor het klimaat en voor de biodiversiteit.”
Geen reactie
Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat er vanuit hun kant geen behoefte is om een reactie te geven en verwijst naar de uitspraak van de Raad van State. Voor de beste oeverveiligheid zouden alle bomen weg moeten, maar de gemeente heeft er nu toch voor gekozen om ongeveer 10 bomen te laten staan. Als de werkzaamheden aan het schakelstation zijn afgerond, worden er ongeveer 25 nieuwe bomen teruggeplaatst.

Lees meer over:

Stichting Het Wantij|

Lees ook

Bomen Wantijoever mogen gekapt: gemeente kan verder met herstel

Eigenlijk was er in 2019 al een kapvergunning verleend, maar doordat Stichting Het Wantij steeds opn...