Dordrecht, Netherlands

Tanja verpleegt vanaf schip in Afrika; 'Voor die ene persoon verandert de wereld'

Het grootste ziekenhuisschip ter wereld, de Global Mercy, lag vorige maand onder grote belangstelling in Rotterdam. Het schip heeft een ouder en kleiner zusje, de Africa Mercy. IC-verpleegkundige Tanja van het Albert Schweitzer ziekenhuis maakt zich op voor haar derde uitzending met Mercy Ships.
Stephanie Roggekamp | 1 september 2022 16:34 | Aangepast op 1 september 2022 16:34
Ze is van september tot november dit jaar weg en is gepositioneerd op de Africa Mercy die in Senegal ligt. Benieuwd hoe zo'n schip eruit ziet? En wat Tanja daar tegenkomt wat betreft aandoeningen?
Bekijk het hier
Let op: na de video gaat de tekst verder
Tanja werkte en verbleef ook al op de Africa Mercy in 2016 in Madagascar en in 2018 in Kameroen. Haar uitzending naar Liberia in 2020 kon niet doorgaan wegens corona. Binnenkort mag ze eindelijk weer. “Ik heb veel gereisd. Dat deed mij beseffen dat wij leven op het topje van de goudberg. Mijn wieg had ook in Senegal kunnen staan", legt de verpleegkundige uit. De kennis en vaardigheden die zij heeft ontwikkeld, wil ze graag inzetten voor mensen die volgens haar net zoveel recht hebben op goede zorg als hier in Nederland. "Als Christen leef ik vanuit het besef dat alles wat ik krijg ten diepste een gave is van God. De Christelijke visie van Mercy Ships past daarom goed bij mijn overtuiging.”

Kiezen wie er geholpen wordt
De formule van de internationale medische hulporganisatie is dat een schip aanmeert in een Afrikaans land om daar zo’n tien maanden gratis chirurgische zorg te verlenen die in het land niet of nauwelijks beschikbaar is. De veelal zeer arme inwoners worden uitgenodigd om op het schip geholpen te worden. Tanja: “Jaarlijks sterven honderdduizenden mensen die niet geopereerd konden worden. Doordat ze geen toegang hebben tot chirurgische zorg, groeit een eenvoudig te behandelen afwijking vaak uit tot een levensbedreigende aandoening.”
Tanja met collega's Tanja
Het schip biedt chirurgische zorg bij onder meer goedaardige tumoren, orthopedische afwijkingen, gynaecologische fistels en oogafwijkingen. Ook wordt tandheelkundige zorg verleend. “Het gaat om aandoeningen die bij ons goed te behandelen zijn”, legt Tanja uit. “Ik zie mensen op het schip komen die onnodig enorm lijden. Nadat ze geholpen en hersteld zijn, straalt de dankbaarheid ervan af. Hun hele lokale gemeenschap viert dan mee dat ze weer thuiskomen en alsnog volwaardig kunnen meedoen.”

Voordat ze iemand helpen, heeft een screening plaatsgevonden. Het is niet mogelijk om iedereen te helpen. "Voordat het schip bij het land komt, wordt gekeken wie wel kan worden geholpen en wie niet." Zo legt ze uit dat de meeste mensen die worden behandeld onder de veertig jaar zijn en geen andere ziektes hebben. "Een hoge bloeddruk of suikerziekte valt daar niet te behandelen. Ze hebben geen pilletjes of insuline."

Twee verschillende werelden
Het betekent ook dat Tanja na zo’n periode weer even moet wennen aan de zorg in Nederland, waar we op detailniveau ingrijpen, het leven alsmaar blijven verlengen en dat ook nog min of meer vanzelfsprekend vinden. Tanja: “Het zijn twee verschillende werelden, die ik niet kan integreren. Ik zet ‘een knop om’ als ik Afrika binnenstap. We kunnen de wereld niet veranderen, maar wel de wereld van die ene persoon.” Naast de patiëntenzorg worden lokale professionals getraind op het schip. Zo blijft ook na vertrek kennis beschikbaar.
Tanja Tanja
De komende periode woont Tanja op het schip. “Dat is heel basaal. Op de Global Mercy, die ik in Rotterdam heb mogen bekijken, zijn de voorzieningen voor de vrijwilligers een stuk ruimer en luxer dan op de Africa Mercy. Dat is mooi, maar ik red me ook prima op het oudere schip.” Zo legt ze ook uit dat ze met zes andere mensen op een kamer slaapt. "We hebben een allemaal een eigen kast. Dat is het eigenlijk wel."

Ze spaart voor elk verblijf haar verlofdagen op. "Ik heb nu mijn vakantiedagen gebruikt en krijg twee verlofdagen van het ziekenhuis." Op de vraag of ze nog een keer gaat: "Even kijken", lacht ze. "Eerst deze reis maar eens maken."

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Vleermuizen mogen ziekenhuis tijdelijk niet in

Vleermuizen verwacht je misschien niet bij het Albert Schweitzer ziekenhuis, maar ze wonen er wel. D...

Koffie met een glimlach: restaurant van Zwijndrechtse ziekenhuis wint TopASZ Award

Het restaurant van de locatie Zwijndrecht van het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft de jaarlijkse p...

Verloren bij het ziekenhuis: wie is zijn trouwring kwijt?

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is op zoek naar de eigenaar van een trouwring. De ring...

Dit zijn de genomineerden voor de TopASz Award

De Cliëntenraad van het Albert Schweitzer ziekenhuis reikt ook dit jaar weer een prijs uit voor de m...

Baby’s Alan en Zayn werden geboren op schrikkeldag

Het komt een keer in de vier jaar voor: 29 februari. En precies op die dag besloten Zayn en Alan dat...

Ziekenhuis organiseert infobijeenkomsten tijdens glaucoomweek

Glaucoom is een sluipende beschadiging van de oogzenuw, die vaak ongemerkt uitval veroorzaakt van ee...