Dordrecht, Netherlands

Van een oorlogsgraf adopteren tot aan een boek vol gezichten, Nick deed het

Nick van Uden RTV Dordrecht
Witte stenen, vol met gegraveerde namen van gevallen soldaten in Dordrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Namen die op grafstenen staan, maar geen gezicht hebben. Nick van Uden wil daar wat aan doen door een boek te maken. “Van alle 150 soldaten en verzetshelden die nog in Dordrecht begraven liggen, ga ik achterhalen wie ze zijn. Wie zijn hun ouders en wat was hun beroep? Maar ook hoe ze om het leven zijn gekomen.” Op deze manier wil hij een gezicht geven aan deze mensen.
Stephanie Roggekamp | 23 augustus 2022 16:30 | Aangepast op 23 augustus 2022 16:30
Nick vindt het belangrijk om de verhalen van de gevallen militairen te vertellen, omdat ze volgens hem het hoogste offer voor Nederland hebben gebracht.

Adoptie militair graf
Het is niet geheel zonder reden dat Nick op 29-jarige leeftijd een boek schrijft. Van jongs af aan is hij al gefascineerd van de oorlog. “Op TV keek ik dan naar het programma Battlefront.” Ondertussen is hij auteur en eigenaar van de website 'Dordrecht in de oorlog'. Vorig jaar heeft hij het militaire graf van soldaat Bour geadopteerd. Elke maand legt hij er een bloemetje neer. “Ik vind het mooi dat er iemand nog bij je stil staat. De partners en kinderen zullen nog leven, maar de ouders van de militairen zijn tussen, denk ik, al tientallen jaren overleden. Tenminste, in de meeste gevallen. Als zij allemaal wegvallen, wie herdenkt deze mensen dan? Ik wil hun verhalen doorgeven aan de volgende generaties.”
Door daar zelf deel van uit te maken, is hij zich nu aan het verdiepen in de omgekomen mensen die in de oorlogsgraven van Dordrecht liggen. “Want dat is denk ik wat oorlog is”, zegt Nick. “De mensen en hun gezichten. We zien het in Oekraïne; het is altijd ellende. Ik denk dat dat een les voor onszelf is die we moeten leren.”

Op het internet staan al verhalen van de soldaten, maar Nick vindt dat deze oppervlakkig zijn. “Ik wil echt een stap verder gaan door alles te bundelen en ze écht een gezicht te geven.”

Alle hulp welkom
Elk vrije moment dat hij heeft, werkt hij aan de zoektocht. “Ik hoop het rond de mei-dagen te publiceren, maar het is de vraag hoever ik kom.” De auteur kan daarom alle hulp goed gebruiken. Hij is vooral op zoek naar foto’s. “Stiekem hoop ik nog familieleden tegen te komen en dat zij mij dan meer informatie of foto’s kunnen geven.”
Op de begraafplaats Essenhof en in Dubbeldam liggen slachtoffers uit heel het land. Alleen al tijdens de mei-dagen in 1940 zijn tweehonderd Nederlandse militairen omgekomen op het eiland. “In totaal zijn er 2300 soldaten in heel Nederland gesneuveld tijdens die periode. Dat toont aan hoe hard er toen in Dordt is gevochten”, legt Nick uit. De militairen zijn hier begraven, een deel is teruggebracht naar hun geboorteplaats, maar een deel is dus ook blijven liggen. Van al deze mensen wil Nick hun verhaal opgraven.

Familielid van een van de oorlogsslachtoffers op begraafplaats Essenhof of Dubbeldam? Heb jij extra informatie over de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht of foto’s? Mail ze naar Info@dordrechtindeoorlog.nl

Benieuwd naar één van de verhalen die Nick heeft weten te achterhalen? Bekijk het hier:

Meest gelezen

Minister opent zorginitiatief Verwijspunt 078: ‘Uniek concept voor de regio’

Dennis Koorevaar | Corrado Francke | 7 dec 2022 15:40

Het is bijna zover: de Dordtse Decemberdagen zijn aanstaande!

Redactie RTV Dordrecht | Trevyn van Houwelingen | 7 dec 2022 09:00

Lees ook

Met je kind praten over oorlog in Oekraïne: 'Ook kinderen voelen spanning'

De Russen zijn donderdagmorgen Oekraïne binnengevallen, daarbij komt veel oorlogsgeweld kijken. De ...

‘Ik heb een NSB-er in elkaar geslagen, omdat hij mijn Joodse vriendje plaagde’

Hoeveel invloed had de Duitse bezetting op het dagelijks leven in Dordrecht? Negen stadsgenoten vert...

Oekraïense vlag wappert bovenop Stadhuis

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Oekraïne heeft ook de gemeente Dordrecht een blauw-gele vl...

“Je denkt dat je wel van de oorlog geleerd hebt, maar nu gebeurt het gewoon nog een keer”

Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de...

Ondernemer Menno Defeo verlicht stadhuis met de kleuren van Oekraïne

De 21-jarige ondernemer Menno Defeo liet maandagavond het stadhuis blauw en geel kleuren, dat zijn d...

Geen gefeest, maar toch staan Dordtenaren stil bij Bevrijdingsdag: 'Belangrijk!'

Op de eerste Bevrijdingsdag sinds coronatijd wordt er in Dordrecht maar weinig gefeest. De meeste me...