Dordrecht, Netherlands

Van giga-hoop tot perfect gesorteerde stapels: zo werden jouw stemmen geteld

Hardwerkende stemmentellers in het Stadskantoor Corrado Francke
Van twee volle containers met blauwe en grijze stembiljetten tot een precieze uitslag. Tientallen stemlocaties in de Drechtsteden kregen het woensdagavond voor elkaar om tot een uitslag te komen van de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschappen. Daartussen: een enorme operatie met veel teamwork, gezelligheid en duizenden stembiljetten.
Corrado Francke | 16 maart 2023 16:45 | Aangepast op 16 maart 2023 16:45
Het is 21:00 uur geweest. Het laatste rode bolletje is ingekleurd, de stemlocaties zijn dicht en in de hal van het Stadskantoor in Dordrecht kun je een speld horen vallen. Maar wie een stukje richting de vergaderkamers van de gemeenteraad loopt, hoort allerlei getallen uit de zaaltjes komen. "Twee! Veertien! Vijf! Zeven!", klinkt het.

Duizenden stemmen
De cijfers staan voor de lijstnummers van de twintig politieke partijen in Zuid Holland. Nadat de laatste stemmer het Stadskantoor heeft verlaten, is er immers een flinke klus opgestart: het tellen van duizenden stemmen voor de Provinciale Staten en waterschappen.

"Het gaat behoorlijk voorspoedig, het sorteren tussen even en oneven ging vrij vlot", zegt Hans Besseling, voorzitter van het stembureau in het hart van de stad. Tien mensen, verdeeld over twee kanten van de vergaderzaal, zorgen er nu voor dat de stemmen op lijstnummer worden gesorteerd. Eén stem is ongeldig. "Daar is eigenlijk gewoon op gekrast, maar we zeggen dan dat er meerdere vlakken zijn ingekleurd."
Voor stemmenteller Ariënne, die in de ochtend al meehielp in een stembureau in Wieldrecht, is het een lange dag. "Ik stond vanmorgen om zeven uur bij het stembureau", zegt ze, maar toch heeft Ariënne het ervoor over. "Mijn vader heeft dit jarenlang gedaan, maar hij is overleden en toen heb ik het stokje van hem overgenomen."

'Hartstikke leuk'
Aan de andere kant van de vergaderkamer werkt Henk flink door. Het is zijn zevende keer als lid van het stembureau. "Ik wil graag actief zijn en het is hartstikke leuk om dit met een grote groep mensen te doen", zegt hij vriendelijk. "Ik ben blij dat ik hier deel van mag uitmaken."

Als negentienjarige valt Chrisje op als jongste stemmenteller van het Stadskantoor. "Mijn zus stuurde het door, ik heb nu een tussenjaar en toen heb ik het ook aan andere mensen doorgeven." Zelf wilde ze ook voor het eerst stemmen voor de Provinciale Staten, maar helaas: ze was haar stempas kwijt.

Meer stemmen voor het waterschap
Voor Hans is het zijn zestiende keer in het stembureau, waarvan twaalf keer als voorzitter. Hij moet ervoor zorgen dat er goed wordt geteld en stuurt uiteindelijk de uitslagen van 'zijn' stembureau door. De vangst in het Stadskantoor: 1222 stemmen voor de Provinciale Staten, iets meer voor de waterschappen. "Dat komt ook omdat sommige burgers geen landingezetene zijn, maar wel mogen stemmen voor de waterschappen."

Bekijk hier een reportage van het tellen van de duizenden stemmen:

Lees ook

Speurwerk leidt naar zes onbekende schilderijen Aelbert Cuyp: nieuwe stukken toegevoegd aan tentoonstelling

Het Dordrechts Museum heeft zes onbekende schilderijen van Aelbert Cuyp toegevoegd aan de tentoonste...

Verkiezingscampagnes in volle gang: Kamerlid bezoekt de Vogelbuurt, veel partijen in actie

De strijd om zetels in de gemeenteraad is in volle gang. Diverse partijen waren zaterdag in de Dordt...

Tien jaar cel voor Johnny D. na doodsteken schoonvader

Dordtenaar Johnny D. is door de rechtbank veroordeeld tot tien jaar cel voor het doodsteken van scho...

Dit moet er de komende jaren beter in Nieuw-Krispijn: 'Een buurthuis zou wel leuk zijn'

De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. In deze tijd is er veel aandacht voor politici...

‘Dordrecht Kiest’: het grote lijsttrekkersdebat

De lijsttrekkers van alle 16 kandidaat-partijen voor een plekje in de gemeenteraad gingen woensdagav...

Dordrecht maakt zich klaar voor grote verkiezingsdag: zes ploegen bouwen stembureaus op

Met zes ploegen werd er dinsdag gewerkt aan de opbouw van tientallen stembureaus in Dordrecht, zodat...