Dordrecht, Netherlands

Van giga-hoop tot perfect gesorteerde stapels: zo werden jouw stemmen geteld

Hardwerkende stemmentellers in het Stadskantoor Corrado Francke
Van twee volle containers met blauwe en grijze stembiljetten tot een precieze uitslag. Tientallen stemlocaties in de Drechtsteden kregen het woensdagavond voor elkaar om tot een uitslag te komen van de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschappen. Daartussen: een enorme operatie met veel teamwork, gezelligheid en duizenden stembiljetten.
Corrado Francke | 16 maart 2023 16:45 | Aangepast op 16 maart 2023 16:45
Het is 21:00 uur geweest. Het laatste rode bolletje is ingekleurd, de stemlocaties zijn dicht en in de hal van het Stadskantoor in Dordrecht kun je een speld horen vallen. Maar wie een stukje richting de vergaderkamers van de gemeenteraad loopt, hoort allerlei getallen uit de zaaltjes komen. "Twee! Veertien! Vijf! Zeven!", klinkt het.

Duizenden stemmen
De cijfers staan voor de lijstnummers van de twintig politieke partijen in Zuid Holland. Nadat de laatste stemmer het Stadskantoor heeft verlaten, is er immers een flinke klus opgestart: het tellen van duizenden stemmen voor de Provinciale Staten en waterschappen.

"Het gaat behoorlijk voorspoedig, het sorteren tussen even en oneven ging vrij vlot", zegt Hans Besseling, voorzitter van het stembureau in het hart van de stad. Tien mensen, verdeeld over twee kanten van de vergaderzaal, zorgen er nu voor dat de stemmen op lijstnummer worden gesorteerd. Eén stem is ongeldig. "Daar is eigenlijk gewoon op gekrast, maar we zeggen dan dat er meerdere vlakken zijn ingekleurd."
Voor stemmenteller Ariënne, die in de ochtend al meehielp in een stembureau in Wieldrecht, is het een lange dag. "Ik stond vanmorgen om zeven uur bij het stembureau", zegt ze, maar toch heeft Ariënne het ervoor over. "Mijn vader heeft dit jarenlang gedaan, maar hij is overleden en toen heb ik het stokje van hem overgenomen."

'Hartstikke leuk'
Aan de andere kant van de vergaderkamer werkt Henk flink door. Het is zijn zevende keer als lid van het stembureau. "Ik wil graag actief zijn en het is hartstikke leuk om dit met een grote groep mensen te doen", zegt hij vriendelijk. "Ik ben blij dat ik hier deel van mag uitmaken."

Als negentienjarige valt Chrisje op als jongste stemmenteller van het Stadskantoor. "Mijn zus stuurde het door, ik heb nu een tussenjaar en toen heb ik het ook aan andere mensen doorgeven." Zelf wilde ze ook voor het eerst stemmen voor de Provinciale Staten, maar helaas: ze was haar stempas kwijt.

Meer stemmen voor het waterschap
Voor Hans is het zijn zestiende keer in het stembureau, waarvan twaalf keer als voorzitter. Hij moet ervoor zorgen dat er goed wordt geteld en stuurt uiteindelijk de uitslagen van 'zijn' stembureau door. De vangst in het Stadskantoor: 1222 stemmen voor de Provinciale Staten, iets meer voor de waterschappen. "Dat komt ook omdat sommige burgers geen landingezetene zijn, maar wel mogen stemmen voor de waterschappen."

Bekijk hier een reportage van het tellen van de duizenden stemmen:

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

FC Dordrecht tien duels ongeslagen na zege op TOP Oss

FC Dordrecht heeft vrijdagavond de ongeslagen reeks verlengd naar tien wedstrijden. Thuis tegen TOP ...

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Schiet op met een oplossing voor de gestremde veerdienst Werkendam. Met die boodschap hebben verschi...

Nu te zien: hoe Mondriaan het hoofd boven water hield en andere praktische kunstenaarstrucjes

Hoe verdiende Piet Mondriaan en collega’s geld met hun kunst? Het is allemaal te zien in een nieuwe ...

Sterrenburg viert op 5 mei de vrijheid met een speciale maaltijd

Een primeur in Op Pad Met Ad deze week: in navolging van andere gemeenten zal op 5 mei een vrijheids...

En dat is nummer twintig: pot vol herinneringen aan Dordtse muur

Vanaf deze week wordt de Voorstraat Noord wat kleurrijker. Kunstschilder Maarten Mooren maakt nameli...

Aftellen naar Tour de France Femmes is begonnen: 'Laat de stad geel kleuren'

De Tour de France Femmes komt steeds dichterbij. Op 13 augustus begint de tweede etappe van het wiel...