Dordrecht, Netherlands

Veel gejuich bij uitslagenavond gemeenteraadsverkiezingen: 'Enorm mooie winst'

Alle reacties van de Dordtse politieke partijen op de uitslagenavond

Ongeloof bij Chris van Benschop en Kitty Kruger Corrado Francke
Gejuich bij de een, teleurstelling bij de ander. De uitslagen van de Dordtse gemeenteraadsverkiezingen zijn bekend en dat leverde deze reacties op van alle zestien kandidaat-partijen. Daarvan haalden er veertien een plekje in de nieuwe raad.
Corrado Francke | 17 maart 2022 17:18 | Aangepast op 17 maart 2022 17:18
VVD
De Dordtse VVD stoot Beter voor Dordt van de troon als grootste partij. De partij van lijsttrekker Maarten Burggraaf grijpt zes zetels. Vier jaar geleden waren er dat nog vier.

“De ambitie was om de grootste te worden. Heel mooi dat het gelukt is”, vertelt Burggraaf. Toch was het verschil tussen de VVD en GroenLinks slechts 151 stemmen. “Het is duidelijk dat GroenLinks ook een enorm mooie winst heeft behaald. Dat betekent wat voor het formatieproces.”

GroenLinks
Het grootste gejuich tijdens de uitslagenavond op TV Dordrecht was toch wel bij GroenLinks te zien. Met zes zetels wordt de partij even groot als de VVD in de raad.

Wat is het geheim van GroenLinks? “Eerlijke politiek en de menselijke benadering”, reageert lijsttrekker Chris van Benschop. “Ik denk dat de stad heeft gezien dat wij de opgaven die op ons af komen kunnen aanpakken.”

Beter voor Dordt
Vier jaar geleden de grootste partij met acht zetels, nu een verlies van drie zetels. Toch wil lijsttrekker David Schalken niet van ‘schade’ spreken. “We zien dat de Dordtenaren massaal lokale partijen hebben gekozen en nog vertrouwen hebben in Beter voor Dordt.”

Hij feliciteert GroenLinks en de VVD, “maar ik denk dat Beter voor Dordt hard nodig is om dadelijk een stabiele coalitie te vormen.”

VSP
De eerste tussenstand beloofde de koppositie voor de VSP van Margret Stolk, maar uiteindelijk was vier zetels de eindstand. Toch betekent dat een zetelverdubbeling en daarom is Stolk meer dan tevreden. Ze kijkt al uit naar de formatie met de grootste partijen, VVD en GroenLinks. “Ik moet nog zien of die twee samengaan.”
Een tevreden Margret Stolk (VSP) Corrado Francke
ChristenUnie/SGP
Lijsttrekker Rik van der Linden is blij met de uitslag. Zijn partij houdt vier zetels in de raad. “Procentueel en absoluut iets gegroeid met vier stevige zetels als resultaat”, schrijft hij op Twitter.

CDA
Met de hakken over de sloot heeft het CDA de vier zetels in de raad gehandhaafd. Lang leek het erop dat de partij van Peter Heijkoop het met drie zetels moest doen, maar de laatste stembureaus bleken in het voordeel van de christendemocraten. “We zijn ontzettend blij dat we onze vier zetels hebben kunnen behouden gezien alle landelijke ellende.”

PvdA
Net als vier jaar geleden twee zetels voor de PvdA. “Er zijn een hoop serieuze partners om mee in gesprek te gaan voor de coalitie”, reageert lijsttrekker Wouter van der Spoel.

Hij blikt terug op een vermoeiende campagne. “Ik vond het vrij braaf en vind het jammer dat we te weinig inhoud hebben laten zien omdat de debatten vrij kort waren.”

Partij voor de Dieren
“Een mooie binnenkomer”, zijn de woorden van lijsttrekker Pieter Groenewege over de twee behaalde zetels. “Als je het vergelijkt met andere nieuwe partijen doen wij het hartstikke goed.”
Pieter Groenewege (Partij voor de Dieren) Corrado Francke
DENK
Misschien had lijsttrekker Masum Kolkilic op meer gehoopt, maar toch is ook DENK vertegenwoordigd in de komende Dordtse gemeenteraad. “We doen voor het eerst mee en hebben een fantastisch team. Twee maanden lang hebben we ons verhaal aan de kiezer geprobeerd te vertellen.”

Gewoon Dordt
Irene Koene en haar partij hadden op meer gehoopt, maar moeten zich tevreden stellen met één zetel. “We hebben bewezen bestaansrecht te hebben en zijn licht gegroeid. Dat is nog iets. Jammer voor Gertjan (Kleinpaste, de nummer twee van Gewoon Dordt, red.) dat hij er nu niet in zit, zeker omdat hij de afgelopen jaren meer inzet heeft getoond dan menig raadslid. We hadden het verdiend, maar komen sterker terug.”

Op Ons Eiland
Aydin Gündogdu (ex-Beter voor Dordt) heeft ook een zetel binnen. Partijgenoot Robbert den Boer: “We zijn pas anderhalve maand bezig om ons kenbaar te maken. Dat heeft veel tijd gekost, maar we zijn trots dat we nu op één zetel staan.”

SP
Een tegenvaller voor de SP, want de partij zakt van twee naar één zetel. Toch kijkt lijsttrekker Ronald Portier vooruit naar een linksere en socialere gemeenteraad. “En wij zullen daar ons steentje aan bijdragen en ons kritische geluid laten horen.”
Applaus bij Beter voor Dordt-lijsttrekker David Schalken ondanks verlies Corrado Francke
PVV
Fors verlies voor de PVV. Vier jaar geleden nog drie zetels, in 2022 slechts één zetel. “We hebben veel last van de lage opkomst”, benadrukt lijsttrekker Dan van Leeuwen. “De mensen die ik op straat gesproken heb, waren ontzettend teleurgesteld in de politiek. Dan wijzen ze naar de gevestigde partijen en blijven ze weg. Daar moeten we de komende vier jaar enorm aan trekken.”

Forum voor Democratie
Veel linkse partijen gaven aan niet met Forum te willen samenwerken, maar de uitslag wees uit dat er ook een plekje is voor lijsttrekker Ruby Pichel in de gemeenteraad. “Ik sta ervoor open om met de grotere partijen in gesprek te gaan. Het is belangrijk om onze wensen en idealen te vertellen en dan kijken we waarin we op één lijn zitten.”

MOEDD
Geen zetel voor Loudy Nijhof en MOEDD in de raad. Ook Nijhof is een afsplitsing van Beter voor Dordt. Gegokt en verloren? “We zijn er met zijn zessen uitgegaan en toen wist ik niet zeker of ik door wilde gaan. Het is ingewikkeld om een nieuwe lokale partij op te zetten.”

“Misschien is het wel het einde van mijn politieke toekomst in Dordrecht”, vervolgt ze, wijzend op een rol in de landelijke overheid. “Waarschijnlijk ga ik om de tafel met Pieter Omtzigt of ik hem van advies kan dienen.”

Jezus Leeft
In de prognoses zag het er al niet goed uit voor Jezus Leeft en dat bleek in de uitslag niet anders. Lijsttrekker Henry van der Burgh steekt de hand in eigen boezem. “We zijn te laat begonnen”, is zijn conclusie. Wel is hij van plan door te gaan en over vier jaar, met bijvoorbeeld sociale media, beter campagne voert. “Dan kunnen we ook met een grotere groep staan.”

Lees ook

Schipperskind, tegelzetter en spuitgast: de nieuwe burgemeester van Zwijndrecht

Hij groeide op als schipperskind in havendorpje Rozenburg, werd tegelzetter en ging daarna bij de br...

Aanhouding Dordtenaar leidt tot kamervragen

DENK stelt kamervragen aan demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz over de ...

Dordrecht stapt over op turfvrije potgrond

De gemeente Dordrecht stopt met het inkopen van potgrond met turf. In plaats daarvan gaat de gemeent...

Honkbal steeds populairder onder jongeren: "Later wil ik in de MLB spelen"

The Hawks speelden afgelopen weekend de eerste wedstrijd van het honkbalseizoen. Daarmee keken ze vo...

OM vervolgt ex-commissielid Ruben Schilt vanwege lekken geheime informatie

Het Openbaar Ministerie gaat voormalig commissielid Ruben Schilt van de PvdA officieel vervolgen. Hi...

Nog steeds geen oplossing voor ontsluiting Wilgenwende

De VVD en CU-SGP hebben vragen gesteld aan het college over de situatie in de Dordtse wijk Wilgenwen...