Dordrecht, Netherlands

Veel nuttige spullen ingezameld: ‘Als je een schotwond hebt, stop je er een tampon in’

De producten die de leerlingen van het Insula College Koningstraat donderdag inzamelden, zijn opgehaald. Niels IJzerman en Petro Koshmak laadden maandag een bestelbus vol en hopen aan het einde van de week naar Oekraïne te rijden. “Ik zie heel veel goede producten, ik word er stil van”, zegt Niels.
Emmely Kokshoorn | 11 april 2022 17:16 | Aangepast op 11 april 2022 17:16
De gevulde tafels die donderdag in de hal van het Insula College Koningstraat niet te missen waren, zijn nu leeg. De ingezamelde spullen zijn in tassen achterin een bestelbus geladen en gaan vrijdag met Niels en Pieter mee op transport richting Oekraïne. “Er zitten veel nuttige producten tussen”, zegt Niels terwijl hij naar een tas met maandverband en tampons wijst. “Als je een schotwond hebt, stop je een tampon in het gat. Die zet uit en stopt vervolgens het bloeden”, vertelt hij, “Veel mensen weten het niet, maar dit zijn levensreddende dingen.”

|LEES OOK: Het Insula College zamelt in voor Oekraïne: ‘Trots dat de school dit doet

Steunpakketten
Toen de oorlog begon, voorzag Niels de in Oekraïne gestrande vrachtwagenchauffeurs van steunpakketten. Uiteindelijk kreeg hij zoveel steun en producten, dat hij meer mensen in Oekraïne kon helpen. Iets wat hij inmiddels samen doet met de Oekraïense Pieter. “De schoolkinderen van hier die de kinderen daar helpen, ik wil ze graag bedanken”, vertelt Pieter.

Voor het leven getekend
De mannen zijn al vaker naar Oekraïne gereden en zien met eigen ogen hoe de situatie daar is. “Mensen zijn teleurgesteld. Dat is het ergste. Ze zijn teleurgesteld in Rusland en vragen zich af waarom dit allemaal moet gebeuren”, vertelt Niels. Ook vertelt hij over Oekraïense kinderen die in Polen in het ziekenhuis liggen omdat ze zijn verkracht. De jongste van die groep is 9 jaar oud, de oudste 13. “Ik heb zelf ook dochters en ik moet er niet aan denken dat hetzelfde bij hen zou gebeuren. De kinderen zijn zo jong. Die wonden helen wel, maar zij zijn voor het leven getekend.”

Media
De media laten volgens Niels te weinig zien van wat er in Oekraïne aan de hand is. Dit is dan ook de reden dat hij de situatie daar zelf, ongefilterd vast wil leggen. “Ik ben er klaar mee. De media zijn te netjes”, zegt hij. Hij merkt dat het voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show is: “Ik snap dat. Aan de andere kant gaan deze mensen wel op vakantie. Deze bestemmingen zijn waarschijnlijk verder weg dan Oekraïne. Daar denkt niemand over na.”

Lees ook

Veiligheidsregio's moeten elk duizend Oekraïners opvangen

Alle 25 Nederlandse veiligheidsregio's moeten met spoed op zoek naar duizenden opvangplekken voor Oe...

‘We gaan aan de slag, we kunnen niet anders’: solidariteitsbijeenkomst voor Oekraïne

“Ik kan de beelden niet verdragen”, zo begon burgemeester Wouter Kolff zondagmiddag zijn toespra...

Michel levert een stukje privacy in: ‘Ik kan niet meer naakt over de gang’

Karin en Michiel stellen al twee weken lang hun huis beschikbaar voor de Oekraïense Iryna en haar d...

Een wandeltocht, dozen vol medicijnen en collectes: dit doen Dordtenaren voor Oekraïne

We berichtten donderdag al over spontane inzamelingsacties voor Oekraïne bij Dordtse bedrijven. Toc...

Iryna opgevangen bij Tattoo Mick: 'Ze stellen hun ziel voor mij open'

Iryna ontvluchtte met haar 11-jarige dochter de oorlog in Oekraïne. Ze kon terecht bij Michel - 'Ta...

Sla, aardappelen en paksoi voorlopig niet duurder bij Cors

Ook op zorgboerderij De Zuidpunt merken ze de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Daardoor zijn de ...