Dordrecht, Netherlands

Veel nuttige spullen ingezameld: ‘Als je een schotwond hebt, stop je er een tampon in’

De producten die de leerlingen van het Insula College Koningstraat donderdag inzamelden, zijn opgehaald. Niels IJzerman en Petro Koshmak laadden maandag een bestelbus vol en hopen aan het einde van de week naar Oekraïne te rijden. “Ik zie heel veel goede producten, ik word er stil van”, zegt Niels.
Emmely Kokshoorn | 11 april 2022 17:16 | Aangepast op 11 april 2022 17:16
De gevulde tafels die donderdag in de hal van het Insula College Koningstraat niet te missen waren, zijn nu leeg. De ingezamelde spullen zijn in tassen achterin een bestelbus geladen en gaan vrijdag met Niels en Pieter mee op transport richting Oekraïne. “Er zitten veel nuttige producten tussen”, zegt Niels terwijl hij naar een tas met maandverband en tampons wijst. “Als je een schotwond hebt, stop je een tampon in het gat. Die zet uit en stopt vervolgens het bloeden”, vertelt hij, “Veel mensen weten het niet, maar dit zijn levensreddende dingen.”

|LEES OOK: Het Insula College zamelt in voor Oekraïne: ‘Trots dat de school dit doet

Steunpakketten
Toen de oorlog begon, voorzag Niels de in Oekraïne gestrande vrachtwagenchauffeurs van steunpakketten. Uiteindelijk kreeg hij zoveel steun en producten, dat hij meer mensen in Oekraïne kon helpen. Iets wat hij inmiddels samen doet met de Oekraïense Pieter. “De schoolkinderen van hier die de kinderen daar helpen, ik wil ze graag bedanken”, vertelt Pieter.

Voor het leven getekend
De mannen zijn al vaker naar Oekraïne gereden en zien met eigen ogen hoe de situatie daar is. “Mensen zijn teleurgesteld. Dat is het ergste. Ze zijn teleurgesteld in Rusland en vragen zich af waarom dit allemaal moet gebeuren”, vertelt Niels. Ook vertelt hij over Oekraïense kinderen die in Polen in het ziekenhuis liggen omdat ze zijn verkracht. De jongste van die groep is 9 jaar oud, de oudste 13. “Ik heb zelf ook dochters en ik moet er niet aan denken dat hetzelfde bij hen zou gebeuren. De kinderen zijn zo jong. Die wonden helen wel, maar zij zijn voor het leven getekend.”

Media
De media laten volgens Niels te weinig zien van wat er in Oekraïne aan de hand is. Dit is dan ook de reden dat hij de situatie daar zelf, ongefilterd vast wil leggen. “Ik ben er klaar mee. De media zijn te netjes”, zegt hij. Hij merkt dat het voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show is: “Ik snap dat. Aan de andere kant gaan deze mensen wel op vakantie. Deze bestemmingen zijn waarschijnlijk verder weg dan Oekraïne. Daar denkt niemand over na.”

Lees ook

Oudste soldaat Olivier Bij de Vaate op 106-jarige leeftijd overleden

Olivier Bij de Vaate - die in mei 1940 op het eiland van Dordrecht tevergeefs vocht tegen de Duitse ...

Wil je iets doen voor de Oekraïense vluchtelingen?

De komende tijd moet de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid onderdak bieden aan ruim 2000 vluchteling...

Snel passend onderwijs en begeleiding voor gevluchte kinderen in Dordrecht

De gemeente Dordrecht vindt het belangrijk dat de kinderen en jongeren die gevlucht zijn uit Oekraï...

Financiële druk bij Dordtenaren die Oekraïners opvangen: 'Je wordt er eigenlijk voor gestraft'

Drie maanden na de grootschalige Russische invasie in Oekraïne neemt de vluchtelingenstroom uit het...

Met je kind praten over oorlog in Oekraïne: 'Ook kinderen voelen spanning'

De Russen zijn donderdagmorgen Oekraïne binnengevallen, daarbij komt veel oorlogsgeweld kijken. De ...

Martin Boon in zijn auto naar Oekraïne: 'Hulp is nog steeds hard nodig'

“Complete waanzin,” zo omschreef Martin Boon uit Dordrecht, maandagmiddag voor de camera, de hui...