Dordrecht, Netherlands

Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid stuurt tien reddingswerkers naar getroffen gebied Turkije

Een USAR-reddingswerker tijdens een oefening in Hendrik-Ido-Ambacht USAR.NL
Nederland stuurt een Urban Search and Rescue (USAR) team naar het door een aardbeving getroffen gebied in Zuidoost Turkije. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra gemeld op Twitter. "Dit team bestaat uit politie- en militair personeel, ehbo'ers en brandweerlieden", zegt Hoekstra.
Redactie RTV Dordrecht | 6 februari 2023 12:00 | Aangepast op 6 februari 2023 12:00
Vanuit de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid vertrekken er tien reddingswerkers. Die verzamelden maandagochtend in Zwijndrecht en vertrekken in de loop van de dag naar Turkije. In totaal gaan er volgens een woordvoerder van USAR 65 nederlandse reddingswerkers en acht reddingshonden die kant op. Daar gaan ze ondersteunen bij de zoektocht naar overlevenden en het ruimen van puin.

In de nacht van 5 op 6 februari zijn Turkije en Syrië geraakt door één van de zwaarste aardbevingen die er ooit in die regio zijn gemeten, met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. Momenteel staat het dodental op meer dan 1200 met meer dan 5000 gewonden of vermisten. Dat aantal kan nog ver oplopen, aangezien er nog veel mensen onder het puin liggen. De aardbeving gebeurde in de nacht, waardoor veel slachtoffers in hun slaap zijn overvallen.

Turkije ligt op een breuklijn tussen de Euraziatische en de Afrikaanse continentale platen, waardoor er in de regio wel vaker aardbevingen plaatsvinden. Er is al jaren kritiek in het land over het gebrek aan richtlijnen om gebouwen aardbevingsbestendig te maken. Daardoor zijn veel gebouwen kwetsbaar, dat werd door deze aardbeving des te meer duidelijk. Volgens een Nederlandse correspondent in Turkije zijn er in totaal meer dan 1700 gebouwen ingestort, verdeeld over tien grote steden.

Als er een ramp of ongeval is gebeurd waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn, kan het specialistisch bijstandsteam USAR.NL worden ingezet. Nationaal en internationaal. Onder de moeilijkste omstandigheden voeren USAR-medewerkers zoek- en reddingsoperaties uit. Bijvoorbeeld na instortingen van gebouwen, aardbevingen of –verschuivingen, ongevallen in tunnels, een orkaan of dergelijke. USAR.NL kan binnen 4 uur in Nederland inzetbaar zijn en in het buitenland binnen 24 uur.

Het USAR is een liveblog gestart, hier kunnen belangstellenden zien wanneer de reddingswerkers uit onze regio in het getroffen aankomen en wat ze daar doen. Ruim twee jaar geleden maakten wij een reportage over het USAR, toen zij oefenden bij het oude Refaja ziekenhuis. Die reportage is hieronder te vinden.

Lees meer over:

Turkije|Aardbeving|Syrie|

Lees ook

Dordrecht doneert tienduizenden euro’s extra voor slachtoffers aardbeving

De gemeente Dordrecht doneert 91.500 euro aan Giro 555 en de slachtoffers van de aardbeving in Turki...

Hadil zamelt met haar kapsalon geld in voor aardbevingsslachtoffers

"Ik probeerde de step van mijn zoontje te verkopen. Een klant hoorde dat en gaf zomaar vijftig euro....

USAR-team keert terug uit rampgebied Turkije: 12 mensen gered

Het Nederlandse Urban Search and Rescue (USAR) team dat de afgelopen week in het door de zware aardb...

Extra uitzending Via Forza over hulp aan slachtoffers aardbeving

Ruim een week na de verwoestende aardbeving worden overal acties op touw gezet om de slachtoffers in...

Woensdag landelijke actiedag voor slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië

In heel het land worden op woensdag 15 februari acties gehouden om geld in te zamelen voor de slacht...

Gwen (10) speelt haar vingers blauw voor Turkije en Syrië

De jonge Gwen Spreeuwenberg uit Alblasserdam haalt met haar gitaarspel meer dan 2000 euro op voor Gi...