Dordrecht, Netherlands

Verdachten Zwijndrechtse koffermoord hadden boodschappenlijstje met strijkijzer, handboeien, zaag en alarmpistool

De vijf mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Manuel Alvarez (29) uit Zwijndrecht blijven langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Dordrecht woensdag beslist. Het lichaam van Alvarez werd op 2 augustus vorig jaar gevonden in Dordrecht. Het was in stukken gesneden en in koffers verpakt.
Stephanie Roggekamp | RTV Rijnmond | 21 april 2022 10:30 | Aangepast op 21 april 2022 10:30
Verdachte Abdi B. nam eerder alle schuld op zich. Maar justitie twijfelt aan zijn verhaal en denkt dat er meer daders in het spel zijn. Wist verdachte Burhan A. (18) bijvoorbeeld wat het plan was toen hij bij een bouwmarkt handschoenen, ammonia, een haakse slijper en een mes kocht? Waarom zette hij juist op dat moment zijn telefoon in de vliegtuigstand? En waarom betaalde hij contant?

Over vragen als deze ging het woensdag in de rechtbank tijdens de voorbereidende rechtszaak op de echte behandeling, die later volgt. Die kan overigens nog lang op zich laten wachten. Omdat het onderzoek naar de dood van Alvarez nog niet is afgerond, zou het zelfs pas 2023 kunnen worden voor de rechter een vonnis velt.

Herdenkingsplek en stille tocht
De dood van Manuel Alvarez maakte afgelopen zomer veel los. Op 28 juli werd hij doodgestoken in een woning in Rotterdam-Zevenkamp. Een kleine week later volgde de gruwelijke vondst van zijn zwaar verminkte stoffelijk overschot in een geparkeerde auto in de Dordtse Aalbersestraat. Er werd een herdenkingsplek ingericht en in Zwijndrecht werd een drukbezochte stille tocht gehouden voor de vader van drie kinderen.


Emoties tijdens rechtszaak
Ook tijdens de rechtszaak waren de emoties altijd dichtbij. Het publiek reageerde regelmatig hoorbaar op de uitspraken van de advocaten. Tot tweemaal toe schreeuwde een nabestaande 'moordenaar' naar de verdachten. Hen wordt de toegang ontzegd voor een volgende zitting.

De zaak kent twee lezingen:
1. Volgens verdachte Abdi B. (26) liep een langlopend conflict tussen Alvarez en hem uit de hand en stak hij uit zelfverdediging. B. zou Alvarez naar Zevenkamp hebben gelokt en daar hebben geboeid, bedreigd en geslagen. Hij wilde een schadevergoeding van Alvarez, omdat die zijn broer had laten neersteken. Toen B. de handboeien van zijn slachtoffer losmaakte, zou die hem zijn aangevlogen. B. moest zichzelf wel verdedigen, zegt hij. En dat liep fataal af.

2. Volgens justitie was er juist sprake van een vooropgezet plan van een groep van minstens vijf mensen. In de groep circuleerde een boodschappenlijstje met daarop voorwerpen als een strijkijzer, handboeien, duct tape, een alarmpistool en een zaag. Allemaal voorwerpen, die ook in het huis in Zevenkamp zijn gebruikt.
Een van de vijf verdachten is Mustapha B. (26). Hij zou de sleutel hebben geregeld van de woning in Rotterdam. Daar zou Alvarez naartoe zijn gelokt. Andersom stellen de verdachten dat de woning puur geleend werd van kennissen die op vakantie waren om 'een paar dagen te chillen'. Ze zeggen geen enkele schuld aan zijn dood te hebben. Een anonieme getuige zegt dat er op de fatale avond meerdere mensen in de woning waren.

Laat ons vrij
De drie aanwezige verdachten in de rechtbank willen in vrijheid worden gesteld totdat de daadwerkelijke rechtszaak begint. De één regelde gereedschap, de ander twee koffers en de derde een woning, maar ze zeggen alle drie niet te weten waarvoor dat nodig was. Daar denkt de rechtbank anders over.
De dood van Alvarez veroorzaakte veel maatschappelijke onrust. Daarnaast is doodslag een te zware verdenking voor het onderbreken van de voorlopige hechtenis, vindt de rechtbank.
De volgende voorbereidende zitting staat gepland voor 12 juli. De strafzaak zelf wacht mogelijk nog tot 2023, al hopen betrokkenen dat het eerder wordt.

Dit bericht is van onze mediapartner Rijnmond

Lees meer over:

koffermoord|

Meest gelezen

Kinderstepje en jas gevonden, maar geen kind aangetroffen

Jordy Nijenhuis | 25 jun 2022 21:19

Criminelen plunderen rekening bejaarde man na babbeltruc

Corrado Francke | 27 jun 2022 10:30