Dordrecht, Netherlands

Volkstuinvereniging de Vrije Tuinder maakt plaats voor nieuwe woningen

Volkstuinvereniging de Vrije Tuinder moet verhuizen. Leden van de vereniging maken zich klaar om hun biezen te pakken. De tuin moet plaatsmaken voor nieuwe woningen.
Marie Frenay | 27 oktober 2022 14:00 | Aangepast op 27 oktober 2022 12:38
Het zonnetje reflecteert op de kassen van Volkstuinvereniging de Vrije Tuinder, maar daar komt straks verandering in. De locatie aan de Reeweg-Zuid moet plek gaan maken voor nieuwe woningen en dat betekent dat de tuinen ontruimd moeten worden.
Bekijk hieronder de videoreportage (let op de tekst loopt door onder de video):
Dit nieuws komt voor de leden van de vereniging niet uit de lucht vallen. Al meer dan tien jaar hangt het zwaard van Damocles boven het hoofd van de tuinders. “We hebben al jarenlang gevraagd aan de gemeente ‘moet dat nou echt’. Mensen uit de omliggende wijken kunnen hier heerlijk makkelijk recreëren midden in de stad”, vertelt Gijs Zevenhoven voorzitter van de vereniging.

De tuinders hebben een nieuwe locatie aangewezen gekregen aan de Zuidendijk. De verhuizing brengt wel een paar problemen met zich mee. De kantine van de vereniging kan niet mee naar de nieuwe locatie. “Dat heeft te maken met het kostenplaatje van het gebouw”, vertelt Leo Stolk namens de VSP.

Geld voor nieuwe kantine
De VSP wilt 54.000 euro beschikbaar stellen om een nieuwe kantine te realiseren. In die kantine kunnen de moestuinliefhebbers ook naar de wc. “Het moet straks door de raad en als het plan groen licht krijgt dan zitten de tuinders volgend jaar met veel plezier in hun nieuwe kantine”, zegt de VSP’er.

Niet iedereen heeft evenveel moeite met de verhuizing. “Op een gegeven moment wordt alles toch krakkemikkelig”, vertelt een van de tuiniers. Met een parasolletje in de tuin en wat lekkere stoelen ‘komt het best voor elkaar’.

Lees meer over:

De vrije tuinder|