Dordrecht, Netherlands

Vuurwerkhandelaar Pap vermijdt confrontatie nieuwjaarsnacht en gaat op vakantie

Vuurwerkhandelaar Leo Pap Foto: Jordy Nijenhuis
De politie heeft maandagochtend naar buiten gebracht niet actief te handhaven op mensen die tijdens de jaarwisseling vuurwerk afsteken. Dat wekt bij de Dordtse vuurwerkhandelaar Leo Pap verbazing op, mede omdat juist de politie en handhaving - samen met de burgemeesters - tot het verbod opriepen.
Jordy Nijenhuis | 27 december 2021 16:19 | Aangepast op 27 december 2021 16:19
“Tijdens de jaarwisseling heeft handhaving van de aangescherpte coronamaatregelen en het vuurwerkverbod niet de hoogste prioriteit van de politie. Voorop staat het garanderen van de veiligheid van hulpverleners als brandweer en ambulancemedewerkers. Op de tweede plaats staat de veiligheid van burgers,” zegt politiechef Willem Woelders
tegen NU.nl.

Vakantie
Pap verwacht dit jaar geen stille jaarwisseling. Van bunkerinspecteurs moet hij zelfs horen dat Belgische handelaren de handen vol hebben aan Nederlandse bestellingen. En dat doet hem best pijn. Door het verbod loopt hij een groot inkomen mis. “Het raakt me echt, zelfs zo erg dat ik dit jaar maar op vakantie ga. Ik wil niet worden geconfronteerd met een mooie met vuurwerk gevulde lucht terwijl de Nederlandse ondernemers daar niet aan konden bijdragen,”
vertelt de verslagen handelaar.

Dat de politie nu aangeeft niet actief te gaan handhaven, geeft volgens Pap alleen maar meer vrijbrief om naar België te gaan en er een knallend uiteinde van te maken. “Dat we de zorg zouden kunnen helpen in tijden van corona begrijp ik, maar dan moet de politie wel handhaven.”

Heftig moment
Op 19 november dit jaar werd er na een dringende oproep van burgemeesters, politie en handhavers besloten net als vorig jaar een verbod in te stellen. Toen dat bekend werd, zat er voor Pap niks anders op dan ruim 400 voorbestellingen weer terug te betalen aan de klanten. “Een heftig moment, mensen rekenden op een mooie jaarwisseling.” Pap verwachtte dit jaar een veel hogere omzet dan andere jaren. Zijn webshop opende in oktober en er kwamen al veel meer bestellingen binnen dan anders.

Pap heeft goede hoop dat de vuurwerkverkoop komend jaar weer door mag gaan. “Er zijn gesprekken met de overheid en de vuurwerkbranche gaande over een driejarenplan. Dan moet voor iedereen duidelijk zijn hoe het de komende jaren gaat.”
Lees ook

Dit zijn de maatregelen rondom oud en nieuw

Net als vorig jaar is er komende jaarwisseling weer een aantal maatregelen getroffen. Ook al verschi...

Leve de Koning! Dit kun je dit jaar verwachten tijdens Koningsdag in Dordrecht

Van de Oranjemarkt tot de vuurwerkshow: Koningsdag wordt dit jaar weer als vanouds gevierd. Na twee ...

Dordrecht viert 2022 met vuurwerk ondanks verbod

Dordrecht luidde vannacht om 00:00 uur 2022 in. Dat gebeurde ondanks het vuurwerkverbod met veel gek...

Koningsdag feestelijk afgesloten met vuurwerkshow op het Drierivierenpunt

Na twee sobere edities was er woensdag eindelijk weer een échte Koningsdag. De hele dag door vierde...

Kolff over nieuwjaarsnacht: twee arrestaties en geen vuurwerkslachtoffers

Er zijn tijdens de jaarwisseling in de stad twee mensen opgepakt wegens het niet tonen van een legit...

Geen Kerstmarkt dit jaar: 'Onzekerheid over coronamaatregelen'

Er zal dit jaar opnieuw geen Kerstmarkt zijn in Dordrecht. Volgens de gemeente is er nog 'enige onze...