Dordrecht, Netherlands

Vuurwerkhandelaar Pap vermijdt confrontatie nieuwjaarsnacht en gaat op vakantie

Vuurwerkhandelaar Leo Pap Foto: Jordy Nijenhuis
De politie heeft maandagochtend naar buiten gebracht niet actief te handhaven op mensen die tijdens de jaarwisseling vuurwerk afsteken. Dat wekt bij de Dordtse vuurwerkhandelaar Leo Pap verbazing op, mede omdat juist de politie en handhaving - samen met de burgemeesters - tot het verbod opriepen.
Jordy Nijenhuis | 27 december 2021 16:30 | Aangepast op 27 december 2021 16:30
“Tijdens de jaarwisseling heeft handhaving van de aangescherpte coronamaatregelen en het vuurwerkverbod niet de hoogste prioriteit van de politie. Voorop staat het garanderen van de veiligheid van hulpverleners als brandweer en ambulancemedewerkers. Op de tweede plaats staat de veiligheid van burgers,” zegt politiechef Willem Woelders
tegen NU.nl.

Vakantie
Pap verwacht dit jaar geen stille jaarwisseling. Van bunkerinspecteurs moet hij zelfs horen dat Belgische handelaren de handen vol hebben aan Nederlandse bestellingen. En dat doet hem best pijn. Door het verbod loopt hij een groot inkomen mis. “Het raakt me echt, zelfs zo erg dat ik dit jaar maar op vakantie ga. Ik wil niet worden geconfronteerd met een mooie met vuurwerk gevulde lucht terwijl de Nederlandse ondernemers daar niet aan konden bijdragen,” vertelt de verslagen handelaar.

Dat de politie nu aangeeft niet actief te gaan handhaven, geeft volgens Pap alleen maar meer vrijbrief om naar België te gaan en er een knallend uiteinde van te maken. “Dat we de zorg zouden kunnen helpen in tijden van corona begrijp ik, maar dan moet de politie wel handhaven.”

Heftig moment
Op 19 november dit jaar werd er na een dringende oproep van burgemeesters, politie en handhavers besloten net als vorig jaar een verbod in te stellen. Toen dat bekend werd, zat er voor Pap niks anders op dan ruim 400 voorbestellingen weer terug te betalen aan de klanten. “Een heftig moment, mensen rekenden op een mooie jaarwisseling.” Pap verwachtte dit jaar een veel hogere omzet dan andere jaren. Zijn webshop opende in oktober en er kwamen al veel meer bestellingen binnen dan anders.

Pap heeft goede hoop dat de vuurwerkverkoop komend jaar weer door mag gaan. “Er zijn gesprekken met de overheid en de vuurwerkbranche gaande over een driejarenplan. Dan moet voor iedereen duidelijk zijn hoe het de komende jaren gaat.”
Lees ook

Vuurwerkhandelaar Pap vermijdt confrontatie nieuwjaarsnacht en gaat op vakantie

De politie heeft maandagochtend naar buiten gebracht niet actief te handhaven op mensen die tijdens ...

Nederland gaat weer open: coronapas verdwijnt grotendeels, alleen nog mondkapjes in ov

Vrijdag nemen we afscheid van zo goed als alle coronamaatregelen. Zo wordt het coronatoegangsbewijs ...

Fors minder schade tijdens jaarwisseling in Dordrecht, ‘maar het blijft onacceptabel’

De gemeente schat de schade als gevolg van de jaarwisseling in op 19.600 euro. Dat is fors minder da...

Schade na opblazen brievenbus; ondanks vuurwerkverbod toch vernielingen

Aan de Mildenburg in Sterrenburg is een brievenbus opgeblazen met mogelijk zwaar vuurwerk. De schade...

Albert Schweitzer ziekenhuis neemt afscheid van mondkapjes en verwelkomt extra bezoek

Het Albert Schweitzer ziekenhuis laat vanaf woensdag 16 maart een deel van de coronamaatregelen los....

Houden Dordtenaren zich aan het vuurwerkverbod?

Net als vorig jaar geldt er rond de jaarwisseling een vuurwerkverbod. Het kabinet heeft hiervoor gek...