Dordrecht, Netherlands

'We zijn echt maatjes geworden': taalmaatjes helpen elkaar verder

Eén op de zes volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. Voor hen is het lastig om mee te komen in de samenleving, omdat ze moeite hebben met lezen en schrijven. Vaak zijn ze ook beperkt in hun digitale vaardigheden. Etty heeft daar ook moeite mee en heeft daarom een taalmaatje "We zijn echte maatjes geworden", lacht Etty.
Stephanie Roggekamp | 28 januari 2022 16:45 | Aangepast op 28 januari 2022 16:45
In september leerde Etty Girigoria en Cor Noltee elkaar voor het eerst kennen in het Onderwijs Museum. Cor wilde graag meewerken aan een project om mensen te helpen met de Nederlandse taal. "Het is mooi om de maatschappij op deze manier een beetje inclusiever te maken."

Een betere toekomst
Voor Etty is het traject van taalmaatjes belangrijk. Hoewel Cor vindt dat Etty de Nederlandse taal prima beheerst, wil Etty zich beter redden in haar digitale vaardigheden. "Alles gaat tegenwoordig met de computer", zegt Etty. Ze vindt zelf dat als ze dat niet kan, ze niet kan mee kan komen in de samenleving.

Bijna 25 jaar geleden kwamen Etty met haar vier kinderen naar Nederland. Ze wilde hen een toekomst geven, maar zette zichzelf -mede door een ziekte- op de achtergrond. Daarom vond ze nu, na al die jaren, tijd om verder te leren. "Je bent nooit uitgeleerd", vertelt ze vol trots.

Meer dan alleen taal
De twee taalmaatjes gaan verder dan computervaardigheden. Zo kan Etty niet fietsen, toen Cor daar achterkwam wist hij wat hem te doen stond. "Wanneer je het hebt over inclusiviteit dan kan taal soms een bekering zijn waardoor je niet naar buiten gaat. Fietsen is een manier om naar buiten te gaan en de stad te verkennen. Wanneer je dat niet kan, is je vrijheid eigenlijk ook beperkt", vindt Cor.

Daarnaast heeft Cor zijn taalmaatje ook lid gemaakt van de bibliotheek. "We hadden het over luisterboeken. Ik wist dat de bieb een hele collectie heeft aan dat soort boeken. Daarom nam ik haar mee om haar daarmee kennis te laten maken."

Ondertussen kunnen de twee niet meer zonder elkaar. Cor leert van haar cultuur, waaronder het Curaçaose eten. "Ik ben Cor dankbaar dat hij altijd voor mij klaar staat, maar ook zijn vrouw. Dat vind ik heel leuk."

Lees meer over:

Taalmaatjes|Laaggeletterdheid|

Lees ook

Bibliotheek vraagt aandacht voor laaggeletterden in Dordt

In de gemeente Dordrecht wordt het aantal laaggeletterden ingeschat op 22% volgens de databank Gelet...

Begrijp jij een brief van de gemeente wel eens niet?

Het zal je vast wel eens overkomen zijn, je krijgt een brief van de bank binnen en je begrijpt niet ...