Dordrecht, Netherlands

Wethouders koken voor Wielwijkers in De Admiraal: ‘Er ontstaan mooie gesprekken’

Je kunt er terecht als je behoefte hebt aan wat gezelschap of een praatje, maar ook voor een warme maaltijd. En die werd deze vrijdagmiddag bereid door Chris van Benschop en Marc Merx. Ze staken de handen uit de mouwen in de keuken van De Admiraal.
Marjolein Vos | 30 januari 2023 15:04 | Aangepast op 30 januari 2023 15:04
“Het zijn spitskoolbladeren met een vulling van rijst en gehakt”, vertelt wethouder Van Benschop, terwijl ze de zoveelste rollade in elkaar draait. “Ik ben niet per se een keukenprinses, maar ik heb hier een heleboel hulp van alle kinderen uit de buurt die allemaal komen helpen. Dan moet het lukken.”

Samen met haar collega-wethouder Merx is dit niet de eerste keer dat ze kook voor Dordtenaren. “Ze koken hier regelmatig, maar ook in andere wijkcentra. Wij vinden het hartstikke leuk om zo nu en dan mee te doen”, zegt Marc Merx. “Omdat op het moment dat je hiermee bezig bent, je heel mooie gesprekken met mensen krijgt. En zo hoor je dingen die je normaal gesproken niet hoort. Het is veel laagdrempeliger. Mensen kunnen echt hun verhaal doen.” En zo blijkt het oprollen van koolbladeren ook nog nuttig te zijn voor het maken van nieuwe bestuurlijke plannen voor de stad. Merx: “ Je hoort echt interessante zaken waar we ook als gemeenteberstuur wat mee kunnen. En dan hoor je ook dingen waar je denkt: we doen de goede dingen, maar soms moet je ook nadenken of je misschien andere dingen moet doen.”
Wethouder Merx in gesprek met bezoekers van De Admiraal RTV Dordrecht
Het eten is een activiteit die voor deze vrijdag op de planning stond, maar de ene keer eten de Wielwijkers met elkaar, de andere keer drinken ze koffie of doen ze een spelletje, legt Van Benschop uit. Maar wat vooral belangrijk is, zijn de gesprekken die gevoerd worden en de contact die zo worden opgedaan, benadrukt ze. “Zodat het ook een langduriger effect heeft dan alleen deze winter. Dit is namelijk ook een van de huismkamers van de wijk, dit blijft. Maar we hebben in het kader van de warme ontmoeting de openingstijden verruimd.” De deuren dan De Admiraal blijft nu tot 22.00 uur open.

Warme kamers is een initiatief van het Leger des Heils, dat vorig jaar in het leven werd geroepen. Mensen die door de energiecrisis thuis de verwarming lager moeten zetten, kunnen terecht bij ontmoetingsplekken van de instelling door het hele land. Maar ook wie verlegen zit op een praatje kan er terecht. Al snel voegden wijkcentra en andere instellingen, zoals de bibliotheek in Dordrecht, zich bij dit plan. Bekijk hier een overzicht van alle warme kamers in onze stad.

Benieuwd of de koolrollade gelukt is? Bekijk hier het resultaat:

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Dordtse DENK over gewelddadige aanhouding: 'Waarom blijft het stil?'

"Wij zitten met veel vragen, maar vanuit de gemeente is het opmerkelijk stil." Masum Kolkilic oogt r...

Waarom kwam Abdessadak (20) zwaar gehavend uit een politiecel?

Twee mannen in zwarte kleding lopen op een jongeman af. Ze praten wat en dan ineens pakken ze hem bi...

Op deze plek in Dordrecht komen er 52 koopwoningen bij

Op het Admiraalsplein in de Dordtse wijk Wielwijk komen er 52 koopwoningen bij. Het gaat om twintig ...

Weer een explosie, nu in de Cornelis Evertsenstraat

Bij een woning aan de Cornelis Evertsenstraat in Dordrecht is zaterdagavond rond 22.10 uur een explo...

Auto afgebrand op M. H. Trompweg, zesde autobrand al deze maand

Op de Maarten Harpertz. Trompweg in Wielwijk is in de nacht van 25 op 26 januari rond middernacht ee...

Gemeente begint test met slimme en dankbare afvalbak

De gemeente is woensdagochtend begonnen met een test. Op vier pleinen in de stad zijn slimme afvalba...