Dordrecht, Netherlands

Wintercircus in actie voor de voedselbank: 'Willen niet dat mensen alleen thuiszitten'

Het Dordts Wintercircus Royal zet zich dit jaar in voor de voedselbank. Mensen die daarbij zijn aangesloten, krijgen volgens circusdirecteur Tonie Teuteberg een flinke korting op een entreekaartje. "We willen gewoon niet hebben dat mensen in de mooiste maand van het jaar alleen thuiszitten."
Corrado Francke | 3 november 2022 09:39 | Aangepast op 3 november 2022 09:39
De actie houdt in dat klanten van de voedselbank geen 20 of 25 euro te betalen, maar 7 euro 50. "De tijd van 'gratis' is helaas voorbij", wijst hij op de ook voor het circus gestegen prijzen. Bij veel voedselbanken die hij benaderde viel de actie goed in de smaak.

In Dordrecht is het zo dat de voedselbank 'geen actie mag bekendmaken waarin geldstromen verwerkt zitten', zo zegt Teuteberg. De Dordtse voedselbank was wel bereid een oproep op Facebook te plaatsen. "Maar dan kan iedereen er gebruik van maken en is dadelijk heel Dordrecht voor 7 euro 50 binnen", lacht hij.

"Het is heel sympathiek en fijn dat hij het aanbiedt", legt Marian Pater van de voedselbank uit, "maar voor mensen van de voedselbank is het alsnog een heel groot bedrag." Als mensen iets aan te bieden hebben en dat is gratis, zo zegt Pater, gaat dat via partner Quiet Drechtsteden. "Maar met kortingen is dat heel lastig. We willen hem absoluut niet teniet doen, maar wij hebben de lijn dat niet-voedsel via onze partner gaat en daar gaat nooit geld over de tafel."
Om toch geld op te halen om mensen die minder te besteden hebben naar de circusshow te krijgen, is hij een crowdfunding begonnen. Hij vraagt gezinnen en bedrijven die iets kunnen missen wat af te staan zodat zij dat bedrag voor klanten van de voedselbank kunnen betalen.

Het circus zette zich afgelopen lente in voor Oekraïne en wilde deze keer graag iets voor de inwoners in Nederland betekenen. "Want het gaat helemaal niet zo goed in ons eigen landje, want per week stijgen de aantallen die zich aanmelden bij de voedselbanken, ook in ons eigen Dordrecht."

Teuteberg vraagt mensen die weinig te besteden en naar het circus willen gaan, hem te mailen. "Maar het liefst wil ik gewoon hebben dat het bedrijfsleven wakker wordt. Als we hen kunnen benaderen voor het goede doel, geef je al die gezinnen het mooiste kerstcadeau van heel Dordrecht."

Met de ticketverkoop loopt het alleen nog niet heel storm. "Toen zaten we er nog wel wat anders bij. Ik blijf wel optimistisch, alleen iedereen is bang om te vroeg hun geld uit te geven. Maar we hebben voor hetere vuren gestaan, dus hier komen we ook wel uit", concludeert hij.

Lees ook

Circus Royal opent tentflappen voor Dordtenaren en zet ‘spectaculaire’ show neer

Het was dit jaar nog maar de vraag of het wintercircus wel kon doorgaan, maar The show must go on. R...

Laatste voorstelling wintercircus Royal

Lang was het onduidelijk of Circus Royal dit jaar wel voorstellingen zou kunnen organiseren. Er was ...

Nog een keer te zien: de terugblik van de Ouwe Jonges op 2022

De mannen van Ouwe Jonges Krentebrood waren door de nasleep van corona een tijdje niet te zien op de...

Clown van Circus Royal in ziekenhuis, voorstellingen voor Oekraïne gaan door

Tijdens de repetitie voor een benefietvoorstelling voor Oekraïne door Circus Royal is Joop Teuteber...

Het is bijna zover! Circus Royal legt de laatste hand voorstelling voor Oekraïne

Na een gecancelde show in de winter, is Circus Royal nu echt terug. Deze editie volledig in het teke...

Sprakeloze Tonie Teuteberg na première Circus Royal; Clown Gino toch in de piste

Een uitzinnig publiek donderdagavond tijdens de première van Circus voor Oekraïne. Spreekstalmeest...