Dordrecht, Netherlands

Winterrust in de Biesbosch: zonder overleven de vogels niet

De Biesbosch herbergt vele vogels, in de winter gaat het zelfs om tienduizenden vogels. De gevleugelde dieren komen op de Biesbosch af voor de rust. Het is daarom, in deze periode al helemaal, belangrijk dat recreanten rekening houden met de bewoners van het natuurgebied, vertelt Boswachter Harm Blom: “Zonder die rust kunnen vogels de winters soms niet overleven.”
Marie Frenay | 11 november 2022 14:00 | Aangepast op 11 november 2022 14:00
In de verte, op het water, zijn de klappende vleugels en de vrolijke gesprekken vol gekwetter en getsjirp van de vogels hoorbaar. Overal liggen veren en het water wordt versierd door allerlei watervogels die scharrelen en ronddobberen. “Rond augustus komen er duizenden eenden bij en vanaf november beginnen wij noordelijke vogels te zien, zelfs uit de arctische streken”, vertelt boswachter Blom.

Bekijk hieronder de videoreportage (Let op de tekst loopt door onder de video):
De Biesbosch wordt in de wintermaanden overgenomen door wel tienduizenden vogels. Eenden, nonnetjes, brilduikers en kuifeenden: het is een divers gezelschap. Niet iedere vogel van dit gezelschap is even gediend van boten, sporters of andere recreanten. Sommige beestjes zijn heel verstoringsgevoelig vertelt de boswachter: “Die vogels vliegen bij 300 a 400 meter al de lucht in.”

Het wegvliegen voor boten en watersporters kan een negatief effect hebben op de vogels. “Je moet je voorstellen dat zo’n vogel bij 300 a 400 meter de lucht in vliegt en dan verderop landt en dan komt er opnieuw een boot langs en moet de vogel weer opvliegen”, deze vicieuze cirkel blijft dan doorgaan voor de vogel legt Harm Blom uit.

Met de dood als gevolg
Het wegvliegen en landen kost ontzettend veel energie. Uit onderzoek is gebleken dat vogels in zo’n situatie tussen een half uur en driekwartier aan het vliegen zijn binnen een uur tijd. De energie die de vogel zou moeten steken in het overwinteren en het rusten wordt dan gestoken in het rondvliegen. “De rust, die de vogels nodig hebben, verandert dan in onrust. Vogels verlaten dan de Biesbosch en daar is het natuurgebied niet voor bedoeld”, zegt de boswachter.

Voor een mens is een avondje minder slaap misschien niet het einde van de wereld. Voor vogels daarentegen zijn de gevolgen een stuk serieuzer. Het kan het verschil maken tussen het leven en de dood. “Geen rust? De vogels vallen dan af. Ze kunnen winters zelfs niet overleven”, vertelt Harm Blom.

Rondje om
Des te belangrijker is het om de rust in de Biesbosch te bewaren. “. De Biesbosch sluit daarom al jarenlang gebieden af voor boten en watersporters”, zegt de boswachter. Er zijn geen nieuwe gebieden afgesloten, maar door de grote stroom aan vogels die de Biesbosch in vliegen vraagt de boswachter wel extra aandacht voor de rustgebieden. “ Zie je grote concentraties vogels liggen op het water, probeer daar even omheen te varen”, geeft Blom mee als tip.

Wandelaars, vogelaars en andere natuurliefhebbers kunnen nog steeds genieten van het natuurgebied en alle vogels door op de toegestane paden te blijven lopen en door gebruik te maken van de aangewezen parkeerplaatsen en de musea. “Recreatie en natuur gaat in principe prima samen”, legt de bevlogen boswachter uit.

Lees meer over:

Natuur|Biesbosch|

Lees ook

Marjon van Kuijk-Rooseboom krijgt Biesbosch Natuurprijs

Marjon van Kuijk-Rooseboom heeft de Biesbosch Natuurprijs 2021 gekregen. Zij zette zich meer dan 25 ...

Rust van de visarenden verstoord door kamikaze-eend en soortgenoot

Het inmiddels welbekende jonge nest met visarenden in de Biesbosch heeft een rumoerige week achter d...

'Nu zijn we milieucriminelen': onrust onder Dordtse ruiters en boeren

De Dordtse ruiters en paardenhouderijen in de Nieuwe Dordtse Biesbosch houden rekening met klappen d...

Crowdfundingsactie gestart voor natuurdocumentaire over de Biesbosch

‘De Biesbosch: Grootse natuur in een klein land’ is de titel van een documentaire waar al zo’n...

Honderden vogelspotters naar Dordrecht om een pestvogel te fotograferen: 'Ze zijn totaal niet mensenschuw'

Als er een vogel is die elke fotospotter in zijn of haar fotoboek wil hebben, is het wel de pestvoge...

Verschillende bekeuringen bij handhavingsactie Biesbosch

Een schone, stille, veilige Biesbosch: dat is de wens van onder meer Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaa...