Dordrecht, Netherlands

WOZ-waarde van Rodney’s huis stijgt met 60 duizend euro: ‘Te gek voor woorden’

Dordtenaar Rodney Roubos is erg geschrokken van de flink gestegen WOZ-waarde van zijn huis. In totaal steeg de waarde met liefst zestigduizend euro. Dat is veel meer dan in de voorgaande jaren. “Echt een stelletje schorem bij de gemeente”, was zijn reactie op onze oproep of Dordtenaren geschrokken zijn van de gestegen WOZ-waarde.
Redactie RTV Dordrecht | 17 maart 2023 14:55 | Aangepast op 17 maart 2023 14:55
WOZ betekent ‘waardering onroerende zaken’. Het is een schatting van de gemeente van de marktwaarde van je woning op 1 januari van het voorgaande jaar. Deze datum heet de waardepeildatum. Jaarlijks valt eind februari bij alle huiseigenaren deze “WOZ-beschikking” op de deurmat. De gemiddelde WOZ-waarde was op 1 januari 2022 in Dordrecht 248.000 euro. Dat is 9,3 procent meer dan een jaar geleden. Toen lag het bedrag op 227.000 euro.

In het geval van Rodney is zijn huis niet aangepast met een nieuwe badkamer of zijn de houten kozijnen niet vervangen door kunststof kozijnen. Hij vraagt zich af of hier wel voldoende rekening mee gehouden is. Volgens hem is de WOZ-waarde van zijn huis te hoog ingeschat. Drie jaar geleden tekende hij succesvol bezwaar aan.

Dit jaar krijgen alle Dordtse huishoudens eenmalig 75 euro voor de stijgende kosten, maar Rodney ziet dat bedrag meer als een sigaar uit eigen doos. “Ik heb het idee dat ik dit uiteindelijk volgend jaar gewoon weer zelf en extra betaal.”
Hij doet een dringend beroep op de gemeente om de waardebepaling zorgvuldig te doen omdat er volgens hem te veel vanaf hangt. Inmiddels heeft hij bericht gekregen dat zijn bezwaar tegen de volgens hem te hoge WOZ-waarde van zijn huis ontvangen is en dat hij dit jaar een reactie tegemoet kan zien. Hij hoopt en verwacht dat hij opnieuw gelijk krijgt.

Meer belasting betalen
De gemeente gebruikt de WOZ-waarde voor de onroerende zaakbelasting (ozb) en vaak ook voor de rioolheffing. Ook vormt de waarde de basis voor de waterschapsbelasting. Verder is de WOZ-waarde belangrijk voor inkomstenbelasting, de vennootschaps-, de schenk-, de erfbelasting en de verhuurdersheffing.

Het taxeren gebeurt door gemeenten vrijwel altijd met modellen waarbij de getaxeerde woning met andere huizen wordt vergeleken die recent zijn verkocht. De kenmerken van die woningen worden ingevoerd in een computersysteem en op basis daarvan worden huizen gewaardeerd. Hierbij wordt gekeken naar verkoopprijzen van vergelijkbare woningen, waarbij rekening wordt gehouden met de grootte van het pand, waar het ligt en de staat van het onderhoud. Dit kan wel eens misgaan, doordat computers de luxe, kwaliteit of onderhoud van de woning verkeerd inschatten. De WOZ-waarde van een woning kunt u gratis opvragen via wozwaardeloket.nl. Huurders kunnen contact opnemen via huurcommissie.nl.

1300 bezwaren bij gemeente
Volgens wethouder Peter Heijkoop komt het voor dat een waarde uiteindelijk toch verkeerd is vastgesteld. Je kunt dan bezwaar aantekenen bij bij de gemeente Dordrecht. Op dit moment zijn bijna 1300 bezwaren aangetekend. Een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen er ruim 600 binnenkwamen.

Veel mensen dienen een bezwaar in via commerciële websites die vooraf een geschatte waardebepaling doen. Als de stijging veel lager is, beslissen veel mensen om dan meteen via die weg een bezwaar in te dienen. Wethouder Peter Heijkoop is hier niet blij mee. Volgens hem kost het de gemeente gemiddeld 600 euro om deze bezwaren te verwerken. Bij een rechtzaak kan dit bedrag zelfs nog oplopen. “Dit is gewoon erg duur, gemeenschapsgeld dat nu wordt uitgegeven aan commerciele partijen”. Hij roept op om bezwaren tegen de WOZ-waarde rechtstreeks bij de gemeente in te dienen omdat het volgens hem geen verschil maakt in de uitkomst.

Kijk voor meer informatie op deze website van Gemeentebelastingen en Basisinformatie Drechtsteden (GBD) dat onderdeel is van Servicegemeente Dordrecht. GBD heft en int gemeentelijke belastingen en voert de Wet WOZ uit voor de gemeenten Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.

Lees meer over:

WOZ-waarde|

Lees ook

Gemeente wil vanaf maart opkoopbescherming in heel Dordrecht

Alle bestaande woningen in Dordrecht met een WOZ-waarde tot €355.000 moeten een opkoopbescherming kr...