Dordrecht, Netherlands

‘Ze werden betast en bestolen’: Beschermde wieg terug van Oekraïense grens

Gelaten kindergezichtjes en het gevoel van dreiging door de aanwezigheid van militaire voertuigen. "Het heeft mij écht geraakt." Dordtse Kitty Nusteling, oprichter van stichting Beschermde Wieg (organisatie voor onder andere jonge moeders en baby's), zag met haar eigen ogen het leed van de vluchtelingen, maar ook de opluchting wanneer Oekraïners over de grens kwamen lopen.
Stephanie Roggekamp | 16 maart 2022 12:00 | Aangepast op 16 maart 2022 11:16
Vanuit Dordrecht vertrok ze vrijdag vol goede moed met een collega met twee afgeladen busjes naar het Oostblok. Het bleek een voorspoedige reis te zijn. Toen we haar - voor vertrek - spraken wist ze al dat het aan de Oekraïense grens in Polen goed geregeld zou zijn, maar niet dat het zó goed geregeld was. Zo werden aan de lopende band mensen opgehaald en geholpen.

Benieuwd wat Kitty nog meer bij de grens tegenkwam en waarom ze uiteindelijk besloot om nog kilometers door te rijden naar de Romeinse/Oekraïense grens? Bekijk het hier:
Uiteindelijk haalde ze bij de grens een groepje vrouwen met kinderen op. "Ze waren bang en stonden totaal verkleumd buiten. Onderweg was het -18 graden; het was dus écht koud." De vluchtelingen waren volgens Kitty ontzettend blij dat in het busje zaten. Tijdens de reis bleef één vrouw maar huilen.

Schrijdende verhalen
De vrouwen vertelde over hun afscheid van hun geliefde in Oekraïne. Hun mannen die ze moesten achterlaten, maar waarvan de man het ook fijn vond dat hun vrouwen en kinderen in veiligheid waren. "De mannen gaan er écht voor om het land te beschermen en hebben vertrouwen in het leger. Ze zeiden expliciet: we hebben goede materialen, wapens en ze gaan het redden!"

Terwijl het busje terug naar Nederland reed, werd één van de vrouwen gebeld door haar man. "Hij vertelde dat 700 meter verderop een Russisch vliegtuig was neergehaald en in brand stond. Tegelijkertijd stond het appartementencomplex aan de overkant in lichterlaaie. Continue gingen brandalarmen af en vluchtte iedereen de kelders in." Kitty vervolgt: "Dan merk je echt wel dat er wat aan de hand is."

Tegelijkertijd hadden de vrouwen in de opvang in Roemenië ook geen ruimte om op adem te komen. "Ze hadden daar echt een onveilige situatie", vertelt Kitty. "Het beetje geld dat ze hadden, werd geprobeerd om te stelen. Maar ook werden ze ongewild betast." Volgens haar waren het de extra kilometers écht waard, "omdat de vrouwen nu veilig zijn."

Terugreis
Onderwerp zagen ze allemaal 'lieve' gebaren voorbij komen. "Als we op een parkeerplaats stopten dan kwamen mensen mandarijntjes brengen of gaven de kinderen speelgoed." Maar ook bij de BurgerKing kregen ze het eten gratis en konden ze gratis slapen in een hostel. "Dat is voor mensen die op de vlucht waren en echt alles hebben achtergelaten, zo niet te bevatten."

Kitty verteld dat het groepje dat zij meenam allemaal maar één rugzak hadden. "De gemiddelde mens die naar werk gaat heeft nog meer spullen mee. Het is echt verdrietig. Maar alles wat ze nu onderweg zagen, heeft ze echt een hart onder de riem gestoken. Ik hoop dat de vluchtelingen hier ook voelen dat we met ze meeleven."

Slapen op veldbedjes
Een vreselijke situatie waar de vluchtelingen dus uitkomen en beelden die nog lang op hun netvlies zullen blijven staan. De vrouwen en kinderen die Kitty mee heeft genomen zijn nu bij een gastgezin en in Gorinchem bij De Hoefslag in een sporthal. "Met hekken hebben ze afscherming gemaakt en slapen ze op veldbedjes." Het zijn tijdelijke onderkomen, waarvan Kitty hoopt dat ze snel op een veilige en warme plek terecht komen.

Benieuwd naar de vertrek van Kitty vrijdag? Bekijk het hier terug:

Lees ook

Vanavond het eerste deel van de zesdelige docuserie over eerste oorlogsdagen Dordrecht te zien op RTV Dordrecht

Ronkende vliegtuigmotoren, grote aantallen Dordtenaren worden er om 4 uur s’ochtends op 10 mei 1940 ...

Gemeente Papendrecht opent tijdelijke leslocatie voor jonge vluchtelingen

De gemeente Papendrecht gaat een leslocatie voor 50 jonge vluchtelingen openen in het pand aan de Sc...

De allerlaatste struikelsteen ligt op z'n plek in Dordrecht: 'Deze mensen mogen we niet vergeten'

Na een klus van negen jaar is maandag dan eindelijk de laatste herdenkingssteen, ook wel Stolperstei...

Zo staat het ervoor met de vluchtelingenopvang in Dordrecht

Het besluit tot de bouw van een asielzoekerscentrum in Dordrecht leidde vanaf het eerste moment tot...

Vluchtelingenopvang in de regio Dordrecht na één jaar oorlog in Europa

De Russische inval in Oekraïne is vandaag op de dag af precies een jaar geleden. Voor veel instantie...

1 jaar oorlog in Oekraïne; zo gaat het met de Oekraïense Alina

De Oekraïense Alina woont, net als ruim 750 andere vluchtelingen, in het Crownpoint gebouw aan de Sp...