Dordrecht, Netherlands

Zo wil Dordrecht van sportvelden en parken het 'Stadspark XXL' maken

Sportpark Krommedijk: natuur én sport ineen Corrado Francke
Dordrecht wil in 2030 bijna 140.000 inwoners hebben, maar daar is ook een groene en gezonde stad voor nodig. Het Stadspark XXL - de exacte naam staat nog niet vast - is volgens de gemeente de oplossing. Die moet alle sportvelden en parken tussen het Wantij en de Nieuwe Dordtse Biesbosch met elkaar verbinden.
Corrado Francke | 12 oktober 2022 14:50 | Aangepast op 12 oktober 2022 14:50
"Dat is nu nog niet genoeg aaneengesloten", weet stedenbouwkundige Edwin van Son van de gemeente Dordrecht. Met die uitdaging op zak ging de gemeente aan de slag met ideeën om van alle sportcomplexen en parken één groot stadspark te maken.

Moeilijk toegankelijk
Wie de groene strook eens bekijkt, komt veel sportvelden tegen. "In het verleden waren die sportvelden heel moeilijk toegankelijk. Je moest lid zijn van een vereniging om op de velden te komen en er stonden grote hekken omheen."

Het plan is om veel van die hekken weg te halen en wandelroutes, fietspaden en sportvoorzieningen toe te voegen aan de 'groene gordel' van Dordrecht. "Zodat je altijd kan gaan sporten, ook als je geen lid bent van een vereniging", verduidelijkt Van Son.
De gemeente legt het Stadspark XXL expres over de sportlocaties heen. "Want ook sporten kan een bijdrage hebben aan het groen", vertelt wethouder Tanja de Jonge, die verantwoordelijk is voor een duurzame stad in 2030.

De nieuwe plannen moeten er ook voor zorgen dat Dordrecht minder kwetsbaar wordt voor klimaatverandering. Daarom wil de gemeente meer groen in het park dan nu het geval is. "Dan blijft de temperatuur laag en kan de bodem water vasthouden. Dat heeft ook een verkoelend effect."

Hoe gaat dat passen?
Maar al dat groen, sportvelden, fietspaden, wandelroutes, speelplekken, de N3, wegen en een spoorlijn: hoe gaat dat passen? "We willen wel heel veel", lacht De Jonge, "maar dat maakt het ook zo mooi om te kijken hoe we de verschillende functies gaan combineren."
Edwin van Son (links) legt de plannen rondom de Krommedijk uit Corrado Francke
Wensboom
De volgende stap: kijken of de bestaande ideeën voldoende draagvlaak hebben én op zoek naar nieuwe ideeën. Dordtenaren hebben hierbij ook een stem. Wie een goed idee heeft, kan in het Stadskantoor terecht bij een wensboom óf via de website van het Stadspark XXL zijn of haar wens doorgeven. "Ga het gesprek met ons aan om mee te denken hoe het park er verder uit gaat zien", roept de wethouder op.

De gemeente gaat nog op zoek naar oplossingen om de knelpunten, zoals de spoorlijn en de N3, te overbruggen. "Zijn de bestaande tunneltjes breed genoeg, moeten er meer bijkomen of zijn er andere manieren om je weg door dit gebied te vinden", vraagt Van Son zich af. "Dat is het onderwerp van nadere studie in de komende maanden."
Raadsleden hingen woensdag als eersten hun wensen in de boom Corrado Francke

Lees ook

Op zoek naar de schoonste buurt van 2024

De gemeente start een nieuwe ronde van de wedstrijd 'De schoonste buurt van Dordrecht’. Het doel va...

Burgemeester neemt op als je de gemeente belt

Een nieuw jaar, tijd voor een nieuwe aanpak, moeten ze bij de gemeenten van de Drechtsteden gedacht ...

Stijging aantal verkeerscontroles in Dordrecht in derde kwartaal

De gemeente Dordrecht heeft in het derde kwartaal van dit jaar nog meer verkeerscontroles uitgevoerd...

Niet meer met contant geld betalen bij parkeerautomaten

Het is vanaf maandag 2 oktober niet meer mogelijk om met muntgeld te betalen bij parkeerautomaten op...

Gemeente controleert woningen na signalen overbewoning en uitbuiting

Team Handhaving heeft vorige week donderdag acht woningen in onze stad bezocht nadat er meldingen wa...

Gemeente moet investeren in verduurzaming oude Stadskantoor

De gemeente gaat flink investeren om ervoor te zorgen dat het energieverbruik in het Stadskantoor en...