Dordrecht, Netherlands

Zo wil Dordrecht van sportvelden en parken het 'Stadspark XXL' maken

Sportpark Krommedijk: natuur én sport ineen Corrado Francke
Dordrecht wil in 2030 bijna 140.000 inwoners hebben, maar daar is ook een groene en gezonde stad voor nodig. Het Stadspark XXL - de exacte naam staat nog niet vast - is volgens de gemeente de oplossing. Die moet alle sportvelden en parken tussen het Wantij en de Nieuwe Dordtse Biesbosch met elkaar verbinden.
Corrado Francke | 12 oktober 2022 14:50 | Aangepast op 12 oktober 2022 14:50
"Dat is nu nog niet genoeg aaneengesloten", weet stedenbouwkundige Edwin van Son van de gemeente Dordrecht. Met die uitdaging op zak ging de gemeente aan de slag met ideeën om van alle sportcomplexen en parken één groot stadspark te maken.

Moeilijk toegankelijk
Wie de groene strook eens bekijkt, komt veel sportvelden tegen. "In het verleden waren die sportvelden heel moeilijk toegankelijk. Je moest lid zijn van een vereniging om op de velden te komen en er stonden grote hekken omheen."

Het plan is om veel van die hekken weg te halen en wandelroutes, fietspaden en sportvoorzieningen toe te voegen aan de 'groene gordel' van Dordrecht. "Zodat je altijd kan gaan sporten, ook als je geen lid bent van een vereniging", verduidelijkt Van Son.
De gemeente legt het Stadspark XXL expres over de sportlocaties heen. "Want ook sporten kan een bijdrage hebben aan het groen", vertelt wethouder Tanja de Jonge, die verantwoordelijk is voor een duurzame stad in 2030.

De nieuwe plannen moeten er ook voor zorgen dat Dordrecht minder kwetsbaar wordt voor klimaatverandering. Daarom wil de gemeente meer groen in het park dan nu het geval is. "Dan blijft de temperatuur laag en kan de bodem water vasthouden. Dat heeft ook een verkoelend effect."

Hoe gaat dat passen?
Maar al dat groen, sportvelden, fietspaden, wandelroutes, speelplekken, de N3, wegen en een spoorlijn: hoe gaat dat passen? "We willen wel heel veel", lacht De Jonge, "maar dat maakt het ook zo mooi om te kijken hoe we de verschillende functies gaan combineren."
Edwin van Son (links) legt de plannen rondom de Krommedijk uit Corrado Francke
Wensboom
De volgende stap: kijken of de bestaande ideeën voldoende draagvlaak hebben én op zoek naar nieuwe ideeën. Dordtenaren hebben hierbij ook een stem. Wie een goed idee heeft, kan in het Stadskantoor terecht bij een wensboom óf via de website van het Stadspark XXL zijn of haar wens doorgeven. "Ga het gesprek met ons aan om mee te denken hoe het park er verder uit gaat zien", roept de wethouder op.

De gemeente gaat nog op zoek naar oplossingen om de knelpunten, zoals de spoorlijn en de N3, te overbruggen. "Zijn de bestaande tunneltjes breed genoeg, moeten er meer bijkomen of zijn er andere manieren om je weg door dit gebied te vinden", vraagt Van Son zich af. "Dat is het onderwerp van nadere studie in de komende maanden."
Raadsleden hingen woensdag als eersten hun wensen in de boom Corrado Francke

Lees ook

Straatintimidatie, daar kan je naar fluiten!

Julia Teekens kreeg vorig jaar te maken met straatintimidatie, sindsdien vecht zij terug tegen bedre...

GGD waarschuwt voor gevaren van houtkachels, gemeente wil ‘beter beleid’

Een open haard is gezellig en besparend, maar ook schadelijk en hinderlijk. De GGD Zuid-Holland Zuid...

Organisatie en Wantijpark klaar voor Wantijpop 2022, extra maatregelen wegens hitte

Na twee jaar zal het Wantijpark komend weekend weer het decor zijn voor Wantijpop. Onder andere Dunc...

Gemeente neemt zelf handhavers in dienst

De gemeente Dordrecht heeft per 1 januari 24 handhavers in dienst genomen. Met het in dienst nemen h...

VVD maakt zich zorgen om schuldpositie Dordtse ondernemers

De Dordtse VVD heeft vragen gesteld aan het college over het feit dat de coronasteun vanaf 1 januari...

Gemeente verduurzaamt en vernieuwt 155 bushokjes

De gemeente gaat 155 bushokjes vernieuwen in Dordrecht. Door de komst van een nieuwe partij die de r...