Dordrecht, Netherlands

Zorgmedewerkers ziekenhuis dreigen 1000 euro kwijt te zijn aan  parkeren: ASZ opnieuw aan tafel met gemeente 

Door Ingrid de Groot.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis zit donderdag (7 juli) opnieuw aan tafel met de gemeente om te praten over parkeren bij het ziekenhuis. Medewerkers van het ziekenhuis in Dordrecht dreigen in de toekomst jaarlijks zomaar 1000 euro kwijt te zijn aan parkeerkosten als in Sterrenburg-Noord betaald parkeren wordt ingevoerd. Volgens Frank van den Elsen, woordvoerder van het ziekenhuis, komt er een gigantische financiële strop op haar personeel af. De nieuwe torenhoge parkeerkosten kunnen medewerkers zelfs afschrikken bij het nemen van een baan in het ziekenhuis.
Marjolein Vos | 6 juli 2022 17:28 | Aangepast op 6 juli 2022 17:28
"Als parkeren voor vier euro per gewerkte dienst doorgaat in Dordrecht, is een fulltime medewerker per jaar duizend euro kwijt aan parkeren. Dat gaat zeker ten koste van onze positie als aantrekkelijke werkgever in een toch al moeilijke markt", aldus Van den Elsen.

De komende jaren verandert er veel op het Gezondheidspark. In het gebied tussen het Albert Schweitzer ziekenhuis en de Sportboulevard worden honderden appartementen ontwikkeld en verdwijnt de grote parkeerplaats. Er komt een parkeergarage voor terug met betaald parkeren.

Onenigheid in de raad
Ondertussen praat de Dordtse gemeenteraad ook over het invoeren van parkeervergunningen in Sterrenburg-Noord voor de wijkbewoners én betaald parkeren voor bezoekers. Wijkbewoners vragen daar al langere tijd om, aangezien personeel van het ziekenhuis haar auto er vaak gratis stalt in die wijk en parkeerplek daardoor 'wegkaapt'. In de nieuwe situatie wordt het personeel de parkeergarage ingejaagd. Met alle hoge kosten van dien.

Het ziekenhuis praat donderdag met de gemeente of er voldoende parkeerplek overblijft voor haar personeel, maar ze wil ook weten hoe de nieuwe parkeervoorzieningen eruit gaan zien, of ze makkelijk toegankelijk zijn en sociaal veilig. "Wij willen graag de 1508 plekken behouden waarover we nu kunnen beschikken", zegt Van den Elsen.

Beter voor Dordt ziet ondertussen het liefst dat het parkeren in de toekomst gratis blijft voor zorgpersoneel dat schaars is én vanwege alle inspanningen van het ziekenhuispersoneel in de corona-pandemie. VVD-raadslid Alexander Kuhlmann zit er anders in, bleek dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering in het Stadhuis. Het ziekenhuis is volgens hem niet anders dan andere bedrijven. "Hoe legt u gratis parkeren uit aan andere ondernemers, kleine zelfstandigen in het centrum, die zelf wat moeten regelen voor hun personeel? Een miljoenen-organisatie zoals het ziekenhuis zou je daarvan uitzonderen?"

Dat was tegen het zere been van Margret Stolk van de VSP die ervan baalt dat zorgpersoneel na alle inspanningen in de coronacrisis, in de toekomst op hoge kosten worden gejaagd.

Volgens raadslid Pieter Groenewege van de Partij voor de Dieren moeten we echter sowieso de auto uit. Personeel van het ziekenhuis moet volgens hem gewoon met het openbaar vervoer, wandelend of op de fiets naar het werk komen, schetste hij. Maar volgens Van den Elsen van het Albert Schweitzer ziekenhuis is dat niet realistisch. "Vierhonderd medewerkers komen uit Brabant", verklaart hij.

Parkeren op het Leerpark
Betaald parkeren dreigt overigens ook een heet hangijzer te worden in het Leerpark. Ook leerkrachten van het Da Vinci College en Insula krijgen in de toekomst betaald parkeren voor hun kiezen.

Lees ook

Nu 'relatief rustig' in Albert Schweitzer ziekenhuis, maar 'verwachting is dat er een piek komt'

De omikronvariant van het coronavirus zorgt voor een flink aantal nieuwe besmettingen. Woensdag werd...

Albert Schweitzer ziekenhuis stuurt overtollig materiaal naar Oekraïne

Overtollige medische materialen, apparatuur en meubilair: het Albert Schweitzer ziekenhuis schenkt h...

Bachfestival strijkt neer in ziekenhuis, peuter Rafaël (2) luistert aandachtig

Na vier jaar is het Bachfestival weer terug, zo ook in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Daar speeld...

Explosieve groei verpleegkundige zorg aan huis

Ziekenhuiszorg, maar dan thuis. Sinds de coronapandemie is het een steeds vaker voorkomend fenomeen....

Jaarlijkse TopASz Award naar diabetesverpleegkundigen Jos en Valerie

In het Albert Schweitzer ziekenhuis is de jaarlijkse TopASz Award uitgereikt aan twee medewerkers in...

Albert Schweitzer ziekenhuis neemt afscheid van mondkapjes en verwelkomt extra bezoek

Het Albert Schweitzer ziekenhuis laat vanaf woensdag 16 maart een deel van de coronamaatregelen los....