Dordrecht, Netherlands

Vluchtelingenopvang in de regio Dordrecht na één jaar oorlog in Europa

Burgemeesters Kolff en Aptroot RTV Dordrecht
De Russische inval in Oekraïne is vandaag op de dag af precies een jaar geleden. Voor veel instanties een uitgelezen moment om een balans op te maken en te kijken naar de toekomst. In Dordrecht gaven burgemeesters Kolff en Aptroot (Hoeksche Waard) een update over de stand van zaken in de regio en keken de heren naar de toekomst.
Trevyn van Houwelingen | 24 februari 2023 16:00 | Aangepast op 24 februari 2023 16:00
Kolff is eind vorig jaar benoemd tot voorzitter van het Nationale Veiligheidsberaad. Daaronder vallen de 35 veiligheidsregio’s van Nederland die onder andere belast zijn met de opvang van asielzoekers en vluchtelingen. Voor de regio Zuid-Holland-Zuid neemt Aptroot die rol op zich. Zij kwamen met de volgende cijfers:

Oekraïense vluchtelingen
In Dordrecht worden er momenteel zo’n 1300 Oekraïners opgevangen, waarvan zo’n 200 bij particulieren. De rest van de mensen zijn verdeeld over een hotelboot en het CrownPointgebouw aan de Spuiboulevard. Zij moeten daar voor 1 december 2023 uit, dus wordt het stadskantoor omgebouwd tot een opvanglocatie. De Oekraïners op de hotelboot zullen deze zomer al verplaatst worden naar de locatie aan de Singel 271.

Het overgrote deel van de Oekraïners bestaat uit vrouwen en kinderen, aangezien de mannen aan het front vechten tegen de Russen. Het gaat om 500 kinderen, waarvan een groot deel hier ook naar school gaat. Van de (voornamelijk) Oekraïense vrouwen heeft ongeveer 80% nu een baan gevonden in onze regio,

Helaas lijkt de oorlog nog lang niet voorbij, dus bereidt Nederland zich voor op een grotere instroom vanuit Oost-Europa. Zo vertelde Kolff dat het Rijk er rekening mee houdt dat het huidige aantal, rond de 75.000, in het najaar wel eens op kan lopen tot 125.000. Om die op te vangen zal de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid, waarin Dordrecht ligt, meer dan 3000 plekken moeten inrichten. Momenteel zijn dat er 2580.

Asielzoekers
Uit overige delen van de wereld vangt onze stad een stuk minder mensen op. Volgens burgemeester Kolff zijn er op dit moment zo’n 150 asielzoekers in de stad. Dat moeten er meer worden aangezien ook de instroom vanuit de rest van de wereld toeneemt. Dit jaar worden er 75.000 nieuwe asielzoekers verwacht, de veiligheidsregio verwacht in onze regio minimaal 1700 tot maximaal 2000 mensen te moeten opvangen.

In Dordrecht zal dat voornamelijk gebeuren in het te bouwen azc bij het Distripark (500-800 bewoners), in de directe omgeving liggen er al azc’s bij ‘sGravendeel (400 bewoners) en Gorinchem (300 bewoners). Ook worden asielzoekers in de regio nog particulier opgevangen, in de gemeente Hoeksche Waard zijn dat er bijvoorbeeld al 200.

Opvang
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statiek blijkt dat overigens dat onze stad het meer dan behoorlijk doet als het gaat om opgevangen vluchtelingen per inwoner. Dordrecht ving eind 2022 7.8 vluchtelingen per 1000 inwoners op. Vergelijkbare middelgrote steden als Leiden (4.4), Zwolle (5) en Leeuwarden (4.5) doen het beduidend minder goed. Ook grote steden als Rotterdam (3.4), Utrecht (3.7) en Amsterdam (5.1) liggen ver achter op onze stad. Het landelijk gemiddelde ligt overigens rond de 5.

Bekijk hieronder de reportage over het persmoment.

Lees ook

Komst asielzoekers naar Zwijndrecht zo goed als zeker

Alle fracties van de Zwijndrechtse gemeenteraad zullen zo goed als zeker instemmen met de komst van ...

Demonstratie aangekondigd bij gemeenteraadsvergadering over opvang asielzoekers

Het plan van de gemeente Zwijndrecht om vanaf dit voorjaar maximaal 300 asielzoekers op te vangen in...

Papendrecht: geen extra voorbereidingen in aanloop naar Spreidingswet

Vorige week is de Spreidingswet door de Eerste Kamer aangenomen en nu heeft staatssecretaris Eric va...

Exacte verdeling asielopvang is bekend: regio moet 3 keer zoveel asielzoekers opvangen, Rotterdam 5 keer zoveel

De verdeling van het aantal asielplekken over het land is officieel bekendgemaakt. Er zijn in totaal...

Onze regio moet nog dit jaar 3 keer zoveel asielzoekers op gaan vangen, Rotterdam nog veel meer

Het aantal asielplekken in de regio Rijnmond moet binnen een jaar flink omhoog. Dat komt door de spr...

Gemeente Zwijndrecht organiseert bijeenkomst over opvang asielzoekers

Voor omwonenden en andere belangstellenden wordt maandag 22 januari in Zwijndrecht een informatiemar...