Dordrecht, Netherlands

Wat als je lichaam steeds verder aftakelt? 'Parkinsonboksen geeft kwaliteit aan het leven'

April is de ‘Parkinson Awareness Month’. Nederland telt inmiddels 60.000 Parkinsonpatiënten. Parkinson is een hersenaandoening waarvoor nog geen definitief geneesmiddel is. Sporten helpt wel om de aandoeningen af te remmen. Matthijs Schaap van GGZ Boxing: "Met boksen vecht je letterlijk even terug tegen Parkinson. Daardoor heb je langer een betere kwaliteit van leven."
Stephanie Roggekamp | 15 april 2022 16:30 | Aangepast op 15 april 2022 15:46
Met boksen wordt het gehele lichaam gebruikt. De manier van Parkinsonboksen is volgens Schaap echt anders dan normaal boksen. "De mensen krijgen een extra taak tijdens de training erbij. Zo krijgen ze bijvoorbeeld een getal van twee cijfers, zoals 83. Het getal moeten ze opsplitsen in een acht en een drie. Dus: acht keer en drie keer stoten op de boksbal", vertelt Schaap. Voordat ze daaraan kunnen beginnen, moeten ze eerst nog een andere activiteit afronden. "Het is vooral de kunst om het getal goed te onthouden."

Door het combineren van de verschillende vaardigheden, worden de hersenen volgens de boksinstructeur gestimuleerd. "Motorische vaardigheden blijven daardoor behouden of komen zelfs terug."

Veelvoud aan klachten
De aandoeningen van de ziekte worden steeds heftiger. De eerste klachten zijn vooral terug te zien in traagheid, stijfheid en beven. Volgens neuroloog Verschuur van het Albert Schweitzer Ziekenhuis ontstaan er naast die klachten ook nog andere aandoeningen. "Zo kun je in een later stadium ook nog te maken krijgen met geheugenproblemen of problemen bij het plassen. Het is echt een veelvoud aan klachten, wat het een belastende ziekte maakt."

De klachten ontstaan door een te kort aan dopamine. "Wanneer je sport maak je dat stofje extra aan", vertelt Verschuur. "Hoe fitter je bent, hoe minder lichamelijke klachten je hebt. Het versterkt elkaar echt." Al is het belangrijk om te benoemen dat bij de ziekte van Parkinson mensen sneller te maken hebben met een depressie dan andere mensen boven de leeftijd van zestig jaar. "Naast de klachten die ze al hebben, is het daarom voor mensen met de ziekte complex om fit te worden."

Sporten voor dopamine
De klachten van stijfheid en traagheid zijn volgens de neuroloog goed te behandelen met het aanvullen van het tekort aan dopamine; met sporten dus. Verschuur: "Wanneer je te lang rond loopt met de klachten ontzeg je het jezelf eigenlijk om beter te functioneren."

Om daarbij te helpen is Matthijs Schaap begonnen met Parkinson Boxing. "Van oorsprong ben ik een verpleegkundige in de psychiatrie. Ik merkte dat boksen een goede manier is om assertiever te worden. Van daaruit ben ik begonnen met GGZ Boxing." Als verpleegkundige kreeg hij ook geregeld te maken met mensen die te maken hebben met de hersenziekte. "Ik begon te ontdekken wat voor waardevolle aanvulling het boksen kan zijn. Daarom ben ik de opleiding Parkinson Boxing gaan volgen."

Parkinson Boxing wordt in het gehele land gegeven. Hoewel GGZ Boxing in Dordrecht pas sinds het begin van het jaar de trainingen geeft, zijn de resultaten uit de rest van het land al wel zichtbaar. "Sommigen zeggen zelfs: het werkt beter dan medicijnen. Benieuwd wat voor resultaten nog meer naar boven zijn gekomen? Bekijk het hier:

Lees meer over:

Parkinson|Sporten|Boksen|

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Café voor Parkinson-patiënten: praten met mensen die je begrijpen

Op woonzorglocatie PZC Crabbehoven is woensdag het startschot gegeven voor maandelijkse bijeenkomste...

Tennisvereniging CC viert honderdste verjaardag: “Het begint met heel veel plezier”

De Dordtse tennisvereniging CC bestaat honderd jaar en dat moest groots gevierd worden. Een van were...

DrechtStadLoop staat weer voor de deur!

Iedereen er klaar voor? Én start! In november is het weer zover: de DrechtStadLoop. Dit jaar is de 1...

Gratis zomersporten tijdens beweegcrisis

Na de pandemie is het aantal sporters volgens trainer Irene Zwinkels verminderd. “Er wordt gesproken...

Gezocht: sporters in de buitenlucht

De gemeente vindt het belangrijk dat alle Dordtenaren sporten en probeert sporten daarom ook zoveel ...

Kom in beweging met de Dordtse work-out

Door de coronamaatregelen zijn de sportscholen dicht en mag je ook niet meer met een groep mensen in...