Dordrecht, Netherlands

'Wij kunnen heel tevreden zijn', zeggen gemeenten over PFAS-overwinning

De wethouders van de vier gemeenten met links jurist Edward Brands Corrado Francke / RTV Dordrecht
"Wij hebben altijd gezegd dat wij Chemours aansprakelijk vinden voor de uitstoot en dat heeft de rechter vandaag bevestigd", zegt wethouder Tanja de Jonge van Dordrecht. "Wij zijn heel tevreden met de uitspraak." Daarmee vertolkt zij ook het gevoel van Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden over hun juridische overwinning op het chemiebedrijf.
Corrado Francke | Rijnmond | NOS | 27 september 2023 15:14 | Aangepast op 27 september 2023 15:14
Inzet is de decennialange uitstoot van de schadelijke chemische stof PFAS. Volgens de rechter heeft Chemours in periode tussen 1984 en 1998 doelbewust informatie voor zich gehouden.

Lef
"De gemeenten hebben lef getoond", zegt Jurist Erward Brands tijdens een speciaal ingelaste persconferentie. "Deze procedure is geen gebaand pad. Chemours had vanaf 1984 kunnen weten dat de emissie via de lucht op gemeentelijke percelen is beland. Dat niet verwijderen is onrechtmatig." Daarmee zegt de jurist dat Chemours en voorganger Dupont fout zaten door PFAS-achtige stoffen uit te stoten en die vervolgens niet op te ruimen.

De sfeer tijdens de persconferentie in het stadhuis van Dordrecht is opgelucht en soms bijna beduusd. De impact van de overwinning lijkt soms nog te moeten indalen. "Om hoeveel geld het nu gaat, valt nog moeilijk te zeggen. Er is een grote stap gezet en er gaat nu een traject starten", zegt wethouder Tanja de Jonge van Dordrecht. Ze wijst er verder op dat nader onderzoek moet worden gedaan naar de precieze effecten van PFAS in het bloed.

Chemours is aansprakelijk
Chemours uit Dordrecht is verantwoordelijk voor de PFAS die het bedrijf tussen 1984 en 1998 uitstootte via de lucht en loost in de Merwede. Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht wilden via een civiele rechtszaak afdwingen dat het chemiebedrijf betaalt voor de vervuiling die is veroorzaakt in de wijde omgeving van de fabriek. Daar gaat de rechtbank woensdag in een vonnis in mee.

De vier gemeenten willen met de rechtszaak Chemours en haar voorganger Dupont verantwoordelijk stellen voor de PFAS-schade die is aangericht. Dat is ze met dit vonnis gelukt en dat maakt de weg vrij voor een schadevergoeding. De gemeenten noemen in de dagvaarding ondermeer de onrust die de uitstoot heeft veroorzaakt onder bewoners en de vertraging die is opgelopen bij bouwprojecten op vervuild terrein. Daarnaast willen ze de kosten vergoed krijgen voor bodem- en gezondheidsonderzoeken die zijn uitgevoerd met gemeenschapsgeld.

Lees meer over:

Chemours|PFAS|

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Onderzoek: zorgen over PFAS in deze streek veel groter dan landelijk

Inwoners van de regio Dordrecht maken zich bovengemiddeld zorgen over de gezondheidsrisico’s van de ...

Landelijke SP voert actie voor verbod op PFAS bij zwemplas Merwelanden

Fractieleden van de SP in de Tweede Kamer hebben bij zwemplas de Merwelanden actie gevoerd voor een ...

Actiegroep test water Merwelanden op PFAS: 'We willen zekerheid'

Is het water in zwemplas de Merwelanden écht zo schoon als dat het waterschap en de provincie bewere...

Protest tegen PFAS: inheemse Braziliaanse rituelen al dobberend voor Chemours

De demonstratie van de groep SHE zag er woensdag heel anders uit dan het inmiddels bekende lokale em...

Zwemmen in Merwelanden weer mogelijk na ‘doorspoelen’ zwemplas

Zwemmen in recreatieplas Merwelanden is vanaf vandaag weer mogelijk. De provincie heeft het negatief...

Cadeautje van Chemours: vier keer gratis zwemmen in Dordtse zwembaden

Chemours vergoedt deze zomer zwembadbezoeken voor mensen met de Dordtpas. Dat meldt het chemiebedrij...