Dordrecht, Netherlands

Winkelcentrum Sterrenburg is 50 jaar oud en kan na verbouwing weer jaren mee

Het nieuwe Winkelcentrum Sterrenburg RTV Dordrecht
Winkelcentrum Sterrenburg heeft de afgelopen twee jaar een metamorfose ondergaan. Na 50 jaar ziet het winkelcentrum er compleet anders uit. Mede doordat er in de afgelopen jaren een andere manier van winkelen is ontstaan, ziet ook Jan Willem Lemkes, van de Jumbo Foodmarkt: "Vroeger had je een winkel, deed je de deur open en de klant kwam wel. Maar dat is nu anders."
Dennis Koorevaar | 31 maart 2023 15:58 | Aangepast op 31 maart 2023 15:58
50 jaar geleden vond Winkelcentrum Sterrenburg zijn plek in de wijk. Sinds 1973 is het winkelcentrum uitgegroeid tot een van de grootste winkelcentra in Dordrecht. Twee jaar geleden begon de verbouwing met de sloop van de 'wokkel' naar het parkeerdek. Daar is ook al het nodige veranderd. Er is plaats gemaakt voor het opladen van elektrische voertuigen en de bestrating is vernieuwd. Ook is er een nieuwe ingang gemaakt. "En als je de roltrap afkomt dan word je overweldigd hoe het eruit ziet." Wethouder Tanja de Jonge vult aan: "Ik denk echt dat er een mooie stap is gemaakt dat je 50 jaar later weer een mooi winkelcentrum hebt gerealiseerd."

Enthousiast
Ook bezoekers zijn enthousiast over de verbouwing. "Ik kom hier al jaren", vertelt een vrouw die net haar boodschappen heeft gedaan. "Wat mij het meeste opvalt als ik binnenkom is dat het erg druk is altijd." Een andere dame vindt het een stuk overzichtelijker: "Voorheen waren de entrees van de winkels erg onrustig. Nu is het een recht stuk. Stukke beter!"
Een man die net de supermarkt uitkomt is wat minder enthousiast. Hij vindt het wat somber. "Vroeger was het veel gezelliger. De slager hier lijkt nu meer op een kleine Jumbo. Dat vind ik jammer."
Het vernieuwde parkeerdek RTV Dordrecht
'De klant kwam wel'
Er zijn een hoop dingen veranderd in het winkelcentrum. De Jumbo is uitgebreidt tot een heuse foodmarkt en zit nu aan de kant van de Planetenlaan. De Lidl zit op de oude plek van de Jumbo en is nu een stuk groter. In de oude Lidl zit een Basic Fit en je kunt tegenwoordig weer je bankzaken regelen in het winkelcentrum. Daarnaast is het meer dan alleen je boodschappen doen. Er is een soortgelijk binnenterras gerealiseerd waar je een praatje kunt maken met de andere bezoekers of even iets kunt drinken.

Lemkes: "Vroeger had je een winkel, deed je de deur open en de klant kwam wel. Nu moet je het winkelen een stuk aantrekkelijker maken door het te kunnen winnen van de online-markt. En dat is naar mijn mening hier bijzonder goed gelukt."
Zuidelijke ingang van winkelcentrum Sterrenburg aan het Sterrenburgplei Regionaal Archief Dordrecht
Sociale kant versterken
Andere winkelcentra kunnen volgens wethouder Tanja de Jonge niet achter blijven. "Als gemeente stimuleren wij dit concept. Wij denken dan ook dat deze voorziening waardevol is om de sociale kant wat te versterken. Dus als er andere centra zijn die het gesprek willen aangaan dan zullen we ook zeker dit concept naar voren brengen."

Meest gelezen

De Dordtse Rommelroute staat voor de deur

Marjolein Vos | 16 sep 2023 10:00

Illegaal bordeel Vincent van Goghstraat gesloten

Redactie RTV Dordrecht | 20 sep 2023 12:41

Lees ook

Ondanks kort geding en vertraging opent Filmtheater De Witt vrijdag de deuren

De schilders zijn nog druk in de weer en er staan her en der nog steigers, maar vrijdag moet het ni...

Zo staat het met de verbouwing The Movies: Een maand vertraging, maar dan wel een compleet nieuwe uitstraling

Het enige dat hetzelfde blijft zijn de bioscoopzalen. Verder gaat Cinema The Movies volledig op de s...

Cinema The Movies wordt Filmtheater De Witt: komend weekend uitzwaaidag

Voor het laatst naar The Movies zoals je de bioscoop kent. Het filmhuis zit midden in een verbouwing...

Stef uit Dordrecht is het zat: na een woningoverval een paar straten verderop wil hij verhuizen

Een paar keer in het gesprek zegt hij: "Het komt wel dichtbij." Stef uit Dordrecht woont een paar st...

Auto uitgebrand in Sterrenburg, politie doet onderzoek

Een auto is donderdagnacht uitgebrand in de Dordtse wijk Sterrenburg. De brand gebeurde in het midde...

Drie jaar later: Kolff staat stil bij familiedrama Heimerstein

De wijk Sterrenburg en de rest van Dordrecht werden drie jaar geleden opgeschrikt door een schietpar...