Dordrecht, Netherlands

Explosieve groei verpleegkundige zorg aan huis

Ziekenhuiszorg, maar dan thuis. Sinds de coronapandemie is het een steeds vaker voorkomend fenomeen. Het Albert Schweitzer ziekenhuis merkt dat ook, in de afgelopen twee jaar is het aantal mensen dat op deze manier zorg ontvangt bijna verdubbeld. Volgens het ziekenhuis komen de verplegers nu bij ruim vierduizend “thuispatiënten” langs.
Redactie RTV Dordrecht | Trevyn van Houwelingen | 28 november 2022 10:51 | Aangepast op 28 november 2022 10:51
Deze vorm van zorg heet officieel ‘ziekenhuisverplaatste zorg’ en was altijd al beschikbaar als optie voor zorgbehoevenden. Door de coronacrisis is de druk op ziekenhuizen zo hoog opgelopen dat deze optie voor broodnodige capaciteit in de overvolle hospitalen zorgt. Ook in het Albert Schweitzer is dat dus het geval. Het ziekenhuis verwacht dat het team van reizende verpleegkundigen, dat sinds dit jaar de naam ThuisBeter draagt, in 2022 meer dan 18.000 bezoeken afgelegd zal hebben bij patiënten thuis. Dat is geen overbodige luxe, nu er vanuit experts en ziekenhuizen wordt gewaarschuwd voor een golf van nieuwe, chronische en oudere patiënten.

Het team van ThuisBeter bestaat uit achttien verpleegkundigen met bijna allemaal een specialisatie en ruime ervaring. Nog maar weinig ziekenhuizen hebben hun eigen reizende verpleegkundigen omdat deze vaak worden ondergebracht bij externe thuiszorgorganisatie. Voordeel van deze opzet is dat de verpleegkundigen direct toegang hebben tot de dossiers van de patiënt en de lijntjes tussen de zorgverlener en patiënt kort blijven, wat weer voor meer wederzijds vertrouwen zorgt.
Het ThuisBeter team komt met de auto bij de patiënt thuis langs Albert Schweitzer ziekenhuis
“Verpleegkundige zorg thuis spaart een ziekenhuisbezoek uit, of zorgt ervoor dat een patiënt eerder naar huis mag na een opname”, vertelt Claudia Jonker, afdelingshoofd van ThuisBeter. “Voor de patiënt is dat fijn, maar ook voor het ziekenhuis is het een uitkomst. Medisch specialisten roepen onze hulp vaker in, omdat alles in het ziekenhuis doen steeds lastiger wordt en op termijn waarschijnlijk niet lukt. Door corona zijn we ons daar nog bewuster van geworden.” ThuisBeter kan ook op verzoek van de huisarts naar de patiënt thuis komen, bijvoorbeeld voor het toedienen van pijnstillende verdovingsmiddelen.

Technische innovatie en verbeterde geneesmiddelen zorgen er voor dat die thuiszorg nu ook veilig plaats kan vinden. Het verplaatsen van de zorg van de ziekenhuizen naar de patiënt thuis is op de lange termijn echter niet genoeg, erkent Jonker. “Je bespaart er geen capaciteit mee uit. Het moet efficiënter en gerichter, en dat lukt ook. Bepaalde kankermedicijnen kunnen vandaag de dag eenvoudig met een injectie thuis worden toegediend, daar is geen infuus meer voor nodig. Maar ook zo’n infuus, bijvoorbeeld voor een patiënt met longkanker, kan tegenwoordig thuis worden gegeven waardoor een dagelijks bezoek aan het ziekenhuis wordt uitgespaard.”

Lees ook

Te veel gasten negeren bezoekregel, ziekenhuis neemt maatregelen: ‘Discussiëren kost veel tijd en energie’

Het Albert Schweitzer ziekenhuis gaat gasten die de bezoekregeling negeren niet meer toelaten tot he...

'Vrijwilligers Albert Schweitzer ziekenhuis zijn onwijs waardevol'

Dir van de Graaf is één van de 300 vrijwilligers die in het Albert Schweitzer ziekenhuis, bij de d...

Ziekenhuispersoneel leert traumavrij handelen bij kinderen

Niet alleen volwassenen moeten soms medische procedures ondergaan, ook kinderen. Een team van zorgpr...

Oud-longarts van Dordts ziekenhuis fietst van Italië naar Nederland voor goed doel

De 71-jarige René van Uffelen, Zwijndrechter en oud-longarts van het Albert Schweitzer Ziekenhuis, ...

Nu 'relatief rustig' in Albert Schweitzer ziekenhuis, maar 'verwachting is dat er een piek komt'

De omikronvariant van het coronavirus zorgt voor een flink aantal nieuwe besmettingen. Woensdag werd...

Aangifte van aanranding tegen oud-topman Albert Schweitzer Ziekenhuis

Een medewerkster van het Albert Schweitzer Ziekenhuis heeft 22 februari aangifte van aanranding geda...