Dordrecht, Netherlands

Zwarte Zwaan bijna klaar voor reis naar Dordrecht

Gespannen blikken op scheepswerf Neptune Repair. De voormalige stoompont het Zwarte Zwaantje krijgt een nieuwe stuurhut en daarmee een nieuw hoofdstuk in haar lange en bewogen leven. Over een paar weken vaart het schip naar Dordrecht.
Corrado Francke | 9 november 2020 11:42 | Aangepast op 9 november 2020 11:42
Het is takelwerk op de vierkante millimeter. De nieuwe scheepshut zakt langzaam omlaag richting het dek. Het gevaarte móet passen. Een andere optie is er niet. Er is eindeloos aan gerekend.

"We hebben ons best gedaan", zegt productiemanager René Siemons terwijl hij vanaf de kade toekijkt. "Hij is helemaal nagemaakt volgens de oude tekeningen uit 1932. Het moet kloppen."


Stuurhut

En kloppen doet het. Zonder een centje pijn staat de stuurhut even later op het meer dan 90-jaar oude dek. Het wordt direct vast gelast.

Daarmee is de Gorinchem V, zoals de veerdienst tussen Gorinchem en Woudrichem oorspronkelijk heette, weer in ere hersteld. Trotse blikken. De lassers grappen op het dek: "Champagne!"

Naar Dordrecht

Ook Dordtenaar Elio Barone kijkt blij. "Dit is maritiem vakmanschap. Dit is waarom Nederland wereldwijd de beste is." Barone staat met stichting Leefwerf De Biesbosch aan de basis van nieuw leven voor het Zwarte Zwaantje. Het vaart over een paar weken naar Dordrecht.

"Het wordt een juweeltje", zegt Barone. Het doorleefde schip was normaal gesproken al vermalen tot schroot, maar wist op wonderbaarlijke wijze die dans te ontspringen. Zo is het in 1944 bij Gorinchem gebombardeerd, gezonken en toch weer opgelapt. Daarna deed het dienst als veer op Goeree-Overflakkee en als ponton en drijvende speeltuin in de Rotterdamse Maashaven.

Vriendenprijsje

Neptune heeft de renovatieklus tegen een vriendenprijsje uitgevoerd. "We dragen ons steentje bij", zegt Johnny Venneman van de werf daarover. "Wij vinden het belangrijk dit het schip bewaard blijft voor de toekomst. We worden er niet rijk van. Voor ons is dit echt een hobbyproject."

Nog een paar weken geduld en dan kan iedereen het Zwarte Zwaantje in volle glorie bewonderen op de Dordtse Staart, waar vroeger de roemruchte Scheepswerf De Biesbosch lag. Op de Leefwerf is nu het Binnenvaartmuseum gevestigd en liggen meerdere schepen met een rijke historie. Daar maakt het Zwarte Zwaantje straks dus ook deel van uit.

Barone mijmert vanuit het topje van de nieuwe stuurhut: "Ik hoop dat hier straks kleinkinderen met hun opa en oma aan het grote stuurrad aan het draaien zijn. Dit uitzicht is gewoon fantastisch."

Dit is een artikel van mediapartner Rijnmond.


Lees ook

FC Dordrecht kan domper met veel moeite relativeren: 'Ongelofelijk seizoen'

De promotiedroom van FC Dordrecht is zaterdag op pijnlijke wijze uiteen gespat. De 0-1 nederlaag teg...

Seizoen FC Dordrecht eindigt in mineur: FC Emmen slaat in de slotfase toe

De nacompetitie is voor FC Dordrecht vroeger dan gehoopt ten einde gekomen. FC Emmen sloeg zaterdagm...

Bijzondere programmering met Pinksteren op TV Dordrecht

Dit Pinksterweekend zijn er twee bijzondere concerten en een ruime vooruitblik op Dordt in Stoom te ...

Zaterdag in Studio De Witt: 60 jaar migratie vanuit Turkije en 30 jaar de Biesbosch

Bibliotheekdirecteur Ankie Kesseler schuift aan in radioprogramma Studio De Witt. De bieb bestaat na...

Manuel (15) en Araceli (16) helpen bewusteloze man op straat en missen eindexamen: 'Helden zijn het'

Als Manuel donderdag op zijn fiets onderweg is om zijn eindexamen Nederlands te maken, ziet hij plot...

Lessen uit de geschiedenis: eerste stoomlezing met Maarten van Rossem

Stoomtreinen, boten en oude ambachten: alles aan Dordt in Stoom neemt je mee in het verleden. Toch ...