Noodkreet van wethouder: 'Bijstand zal exploderen'

09 april 2020 13:26

Wethouder Heijkoop maakt zich zorgen om de grote aantallen mensen die nu al een beroep doen op de bijstand. En dat worden er volgens hem alleen maar meer in de komende periode. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft een brandbrief gestuurd naar de regering.De VNG merkt op dat de gemeenten het moeilijk zullen krijgen. Door de coronacrisis komen er meer taken bij de lokale overheid te liggen. Bijvoorbeeld op het gebied van handhaving, maar ook de opvang van kinderen uit kwetsbare gezinnen en van ouders die cruciale beroepen hebben en dus moeten doorwerken. Aan de andere kant komt er ook minder geld binnen, uit bijvoorbeeld toeristenbelasting.

Ook in Dordrecht is dat al te merken. Wethouder Heijkoop maakt zich vooral zorgen om de toename van het aantal werklozen, nu en in de nabije toekomst. "De zzp'ers melden zich en masse voor de Tozo-regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers), maar ook de reguliere bijstand zien we fors toenemen. Ik heb de afgelopen dagen ook met mijn collega's uit Amsterdam en Rotterdam gesproken", laat hij weten aan het tv-programma Nieuwsuur.

"Ook bij ons in Dordrecht en de Drechtsteden zie je twee a drie keer zoveel instroom. Dat stijgt echt heel snel.
En als je dan ook ziet dat veel mensen met 0-urencontracten, flexwerkers, dat die nu werkeloos worden en in de ww terecht komen. Die mensen komen uiteindelijk ook voor een heel groot deel in de bijstand", legt Heijkoop uit. "De bijstand zal exploderen, zal enorm toe gaan nemen, verwachten wij. Richting het aantal in de vorige crisis. En dat vraagt om een stevig antwoord".

Dat stevige antwoord zo financiële steun vanuit de Rijksoverheid moeten zijn, meent de VNG. De organisatie heeft woensdag achter gesloten deuren met minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) gesproken. Het is niet bekend gemaakt wat daar uit is gekomen.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)