Ontwerp Spoorzone op shortlist internationale prijs

18 augustus 2021 09:15

Het ontwerp voor de Spoorzone in Dordrecht maakt kans op een internationale architectuurprijs.
Het staat op de shortlist van de WAN Awards, een prestieuze prijs die 13 jaar geleden in het leven werd geroepen en uitzonderlijk werk van innovatieve architecten wereldwijd bekroond.

Mecanoo, het bureau achter het ontwerp, is blij met de nominatie. Naast de Spoorzone is ook hun plan voor de bibliotheek van Tainan op een shortlist terecht gekomen.

De Spoorzone maakt kans in de categorie projecten van de toekomst, stedelijke ontwerpen.
Daarin moet Mecanoo het onder meer opnemen tegen Diriyah Gate, een plan voor de ontwikkeling van een gebied rondom een oude stadsmuur in Saoedi-Arabië en een voor een park rondom een voormalig autofabriek in China.

In Dordrecht komen 10.000 nieuwe woningen, laat de gemeente weten. “Het gebied rondom het spoor, tussen Zwijndrecht en Dordrecht-Zuid, lijkt niet de meest voor de hand liggende plek om een groot deel van die woningen te ontwikkelen. Maar het tegendeel is waar. Het is goed bereikbaar, dichtbij voorzieningen, de oude binnenstad, het water en het buitengebied.”


De jury omschrijft het Dordtse plan als volgt:
“Het ontwerp bouwt voort op de nalatenschap en het karakter van de al bestaande stad en heeft daarnaast aandacht voor de schoonheid van de historie en de natuur van het eiland. Ook worden die kenmerken gecombineerd met ruwe elementen zoals de infrastructuur, de spoorlijn en de industrie.
Plaatsen die ooit de stad maakten, worden nu getransformeerd tot nieuwe iconen van de stad. Infractstructuur is normaal gesproken vaak een grens, maar in dit ontwerp een verbindend element

Ook prijst de jury het idee om bij de bouw gebruik te maken van lokaal gekapt hout. “Daarmee wordt de lokale economie versterkt.”

Mecanoo is geen onbekend bureau in de architectenwereld. Ze ontwierpen ook het nieuwe treinstation van Delft en Museum Boijmans van Beuningen.


Lees ook: Spoorzone genomineerd voor Azure Awards

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2022 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)