Dordrecht, Netherlands

Overlast Kromhout: 1 jaar later

Precies één jaar geleden lieten bewoners Klaas de Vries en Annet Dubbeld hun geteisterde buurt zien: Kromhout. Al jaren heeft de buurt te maken met veel overlast. Vooral vanwege een vestiging van het Leger des Heils. “We vinden dat zij falen en in ieder geval de meest overlastgevende mensen moeten overplaatsen”, zei Klaas destijds. Ook Annet voelde zich niet veilig als ze haar hond moest uitlaten: “Als ze hier hangen, dan loop ik een ander rondje.” Hoe is het nu met hen en de buurt, één jaar later?
Alexander Eleveld | 27 januari 2021 08:28 | Aangepast op 27 januari 2021 08:28
Annet kon er helaas niet bij zijn, maar volgens Klaas is er niet veel veranderd: “Er zitten hier nog steeds mensen te blowen terwijl er kleine kinderen spelen.” zegt hij in de speeltuin. Ook vindt hij regelmatig nog slapende daklozen in de buurt onder bijvoorbeeld een aanhanger. “Het doet mij gewoon pijn om te zien.”


Verbouwing Leger des Heils

Door de vele overlast heeft het Leger des Heils de gezamenlijke slaapruimte verbouwd naar 49 éénpersoonskamers. “Op deze manier heeft iedereen zijn eigen kamer en kan iedereen op een goede en snelle manier werken aan zijn herstel”, zegt algemeen directeur van het Leger des Heils Gert-Jan Freeke. Klaas vindt echter dat het Leger des Heils zich beter op één doelgroep kan richten en minder cliënten moet aannemen.


Andere veranderingen in de buurt

In de buurt hebben er ook nog andere veranderingen plaatsgevonden het afgelopen jaar. Bijvoorbeeld het voormalige kantoor van Bureau Jeugdzorg op de hoek van het Kromhout en het Warmoezierspad. Lange tijd woonden hier krakers, maar deze zijn vertrokken en nu zijn er plannen om hier nieuwe stadswoningen en appartementen te realiseren. Ook is er begonnen met werkzaamheden aan het Vrieseplein. De plek waar wellicht een hotel komt te staan. Klaas heeft er echter een hard hoofd in: “Dit wordt een parkeerplaats en dus weer een plek waar mensen zich kunnen verzamelen. Je biedt gelegenheid op deze manier.”


Burgemeester Wouter Kolff noemt de buurt “eentje van lange adem,” en “tegelijkertijd spreek ik ook buurtbewoners die hier wel plezierig wonen. Ik vind het belangrijk dat te blijven benadrukken, omdat we elkaar ook niet in de put moeten praten. Dat helpt ook niet.” De burgemeester blijft echter oog houden voor de bewoners van het Kromhout. Al eerder kreeg Kolff kritiek vanuit de raad dat hij te weinig heeft gedaan het afgelopen jaar. Hij wil met de raad naar meer mogelijkheden kijken om de overlast verder te verlichten en komt in februari zelf met een plan van aanpak.&t=1s

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

300 Dordtenaren herdenken Navalny met lichtjestocht: ‘Heel indrukwekkend’

Een stille stoet van Dordtenaren trok woensdagavond door de binnenstad. Ze liepen van het Hof naar h...

Ongeluk tussen auto en vrachtwagen, A15 naar verwachting tot 16:00 uur dicht

Op de A15 ter hoogte van Ridderkerk is donderdagmiddag een vrachtwagen op een personenauto geklapt. ...

Schuurbrand in Papendrecht door fietsaccu

Een schuur van een woning aan de Douwes Dekkerlaan in Papendrecht is donderdagmorgen helemaal uitgeb...

Autoschade schering en inslag op het Geldelozepad

Bewoners van het Geldelozepad in het centrum van Dordrecht willen dat de gemeente iets doet aan het ...

Tientallen vluchtelingen uit Dordtse Oekraïne-opvang gezet: 'Die kunnen terug naar veilig land'

In de Dordtse opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt de komende weken ruimte vrijgemaakt om ni...

Ssst! Nachtrust in de Biesbosch moet dieren beschermen

Staatsbosheer voert vanaf 31 maart een nieuwe maatregel in om de biodiversiteit in de Biesbosch een ...