Dordrecht, Netherlands

Provincie trekt 3 miljoen uit voor culturele sector

De provincie Zuid-Holland reserveert 3 miljoen euro om de ergste coronaschade in de culturele sector te helpen oplossen. De motie van het CDA, GroenLinks, VVD, SP, SGP/ChristenUnie en de PvdA werd woensdag met een ruime meerderheid aangenomen.
Vivian Rutte | 2 juli 2020 15:32 | Aangepast op 2 juli 2020 15:32
De motie was ingediend door het CDA omdat de culturele sector in Zuid-Holland buitengewoon hard wordt getroffen door de coronacrisis. De toezeggingen van de overheid zijn tot nu toe niet toereikend om de schade te dekken, zegt CDA-fractievoorzitter Meindert Stolk, en dat is vanwege hun maatschappelijke en culturele functie onaanvaardbaar: “Je ziet dat instellingen die er in het verleden goed in geslaagd zijn om inkomsten te genereren en minder afhankelijk waren van subsidies, nu het hardst getroffen worden.” Om te voorkomen dat culturele instellingen deze crisis niet overleven, heeft het CDA tijdens de Provinciale Statenvergadering van 1 juli het college in een motie gevraagd om een extra bedrag van 3 miljoen euro vrij te maken voor een regeling.


Ook Ariëtte Kasbergen, statenlid GroenLinks, is blij met dit besluit: "De culturele sector is van grote waarde voor de samenleving en de inwoners. En een noodkreet van meerdere gemeentes laat zien dat veel instellingen omvallen als er geen hulp komt. Dat hebben we nu voorkomen.”


Voorwaarde voor het CDA is dat ook gemeenten een bijdrage leveren, zegt Stolk: “In de basis voert de provincie geen beleid ten aanzien van musea, podia en filmtheaters, maar we hebben wel degelijk een verantwoordelijkheid voor het behoud van die fijnmazige en waardevolle infrastructuur. Een bedrag van 3 miljoen euro kan enig soelaas bieden, mits gemeenten zelf ook meedoen. Maar uiteraard zal ook het Rijk haar verantwoordelijkheid moeten nemen.” 

Kasbergen sluit zich hierbij aan en hoopt dat de sector snel kan terugveren naar een situatie met een verdienmodel voor culturele instellingen en ondernemers. "Gaat de crisis veel langer duren, wat we natuurlijk niet hopen, dan moet je je natuurlijk wel gaan afvragen welk voorzieningenniveau je minimaal in stand wilt houden. Wij hebben als GroenLinks de provincie opgeroepen om in dit geval samen met gemeenten en het culturele veld de afwegingen te maken."

Meest gelezen

Lees ook

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat testen met elektrische ambulance

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat vanaf 1 september proefdraaien met een elektrische ambulance....

FC Dordrecht wil feestend Willem II achterna: 'We draaien fantastisch'

FC Dordrecht slikte vrijdag tegen Willem II een late tegentreffer (1-1) en dat zorgde voor teleurges...

FC Dordrecht geeft zege tegen promoverend Willem II in slotfase uit handen

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een punt overgehouden aan de KKD-topper tegen Willem II. Door een go...

Deze Dordtenaren brengen WOII-geschiedenis tot leven

Het is dat de originele foto uit 1940 geen kleur heeft, maar anders zou je geloven dat de Duitsers o...

Streekomroep krijgt naam en zoekt verslaggevers

De lokale omroepen in onze regio zijn bezig met het opzetten van een streekomroep, die in 2027 van s...

Deze voetbaltrainer werd vermoord door de nazi's: 'Goed dat we het verhaal nu kennen'

Een informatiebord langs het Árpád Weisz-pad in het Dordtse Weizigtpark vertelt sinds vrijdag het v...