Dordrecht, Netherlands

RTV DORDRECHT: GEEN TOEKOMST VOOR TELEVISIE

Het bestuur van RTV Dordrecht ziet geen toekomst meer voor traditionele tv-uitzendingen. De lokale omroep moet zich omvormen tot een modern mediabedrijf dat met actueel nieuws uit de stad actief is op nieuwe media, zoals internet, Twitter, Facebook en Instagram. Daarnaast zal de radio doorontwikkeld worden.
arjan Verwoerd | 30 maart 2016 21:47 | Aangepast op 30 maart 2016 21:47
“Het besluit is mede ingegeven door de forse korting op onze subsidie met in totaal EUR 135.000,-“, aldus voorzitter Cees den Bakker van de omroep. “Maar ook als die korting niet helemaal doorgaat zullen we het financieel niet redden om televisie te blijven maken.”


Het bestuur van RTV Dordrecht heeft het scenario voor de toekomst van de lokale omroep vanmiddag aangeboden aan wethouder Piet Sleeking. De medewerkers zijn daarna op de hoogte gesteld tijdens een bijeenkomst in de studio aan de Leerparkpromenade. “Het scenario is nog niet tot in detail uitgewerkt, maar het zal ingrijpende gevolgen hebben voor RTV Dordrecht”, aldus voorzitter Den Bakker. “Televisie maken is duur en met de teruglopende subsidie kunnen we dat niet volhouden.”


Voor jongere generaties is televisiekijken in de traditionele zin steeds minder aan de orde. Zij stellen zich via de mobiele telefoon op de hoogte van het nieuws en kijken naar nieuwsitems wanneer en waar het hen uitkomt. RTV Dordrecht wil de website van de omroep tot belangrijkste medium maken. Op de website zullen ook gefilmde nieuwsitems en evenementenreportages te zien blijven. Daarnaast zal Drechtstad FM, het radiostation op FM 95.7, doorontwikkeld worden met meer aandacht voor nieuws en gepresenteerde programma’s.


Afgelopen najaar besloot de Dordtse gemeenteraad, na een eerdere korting van EUR 35.000,-, om de subsidie van RTV Dordrecht in 2017 en 2018beide jaren nog eens met EUR 50.000,- terug te schroeven en komt daarmee in 2018 uit op EUR 206.000.-. Met het nieuwe scenario kan RTV Dordrecht de bezuiniging van 2017 opvangen. “Als de korting van 2018 echt doorgaat, dan lijkt het einde verhaal voor RTV Dordrecht, want dan komen we zwaar in de rode cijfers, ook als we met tv zijn gestopt”, aldus Den Bakker. Het bestuur roept de gemeenteraad dan ook op om nog eens kritisch naar dit besluit te kijken. “Als het besluit wordt gehandhaafd, dan zal Dordrecht na bijna 30 jaar afscheid moeten nemen van een semi-professionele lokale omroep. En dat is zeker in het licht van de steeds achteruitlopende lokale journalistiek een slechte zaak.”


Het bestuur realiseert zich dat met het stoppen van de tv-uitzendingen met name ouderen van de uitzendingen verstoken blijven. “Alhoewel ook ouderen steeds meer actief zijn op internet, is er een belangrijke groep is die niet meer bereikt zal worden, met name in verzorgings- en verpleegtehuizen. Alhoewel we dat zeer betreuren, is ons geen andere keuze mogelijk gebleken.”


Het scenario dat aan het gemeentebestuur is aangeboden, wordt de komende tijd verder op de personele consequenties uitgewerkt. Wanneer RTV Dordrechtde omslag gaat maken, is nog niet exact bekend. De nieuwe directeur/hoofdredacteur, die momenteel wordt geworven, zal de belangrijketaak krijgendeze transitie uit te voeren.

Lees ook

Chaos en enorme rij bij Dordtse vaccinatielocatie

Er staat maandagmiddag een lange rij bij de priklocatie in Dordrecht. De GGD roept de mensen op niet...

Wederom daling aantal coronabesmettingen

In de afgelopen week kregen 550 mensen uit Dordrecht te horen dat hun coronatest bij de GGD positief...

Voormalig SP-lid Ineke Jager op jacht naar zetel bij Beter Voor Dordt

Op de kandidatenlijst van Beter Voor Dordt prijkt een opvallende naam: die van Ineke Jager, op plek ...

Overlast winkelcentrum Bieshof: bankjes ingeruild voor mobiele camera

Toen winkelcentrum Bieshof in Stadspolders werd verbouwd, zijn er nieuwe bankjes bijgekomen. Dat lee...

Gedroomd van de eredivisie, nu aanvoerder van KKD-hekkensluiter Dordrecht: Toine van Huizen blikt terug op bewogen jaar

Het jaar 2021 afsluiten op een mooie plek in de eredivisie met De Graafschap. Het was een reële dro...

Basisscholen weer open na kerstvakantie

Goed nieuws voor ouders met kinderen in het primair onderwijs. De scholen mogen na de kerstvakantie ...