SIS start enquête hoe Dordtenaren denken over Zwarte Piet bij intocht

30 juni 2020 11:37

Via een enquête is het mogelijk om aan te geven hoe de Stichting Intocht Sint Nicolaas (SIS) de jaarlijkse intocht moet organiseren. Gezien de stevige discussie rondom het figuur vindt de stichting het belangrijk om de inwoners te raadplegen.


Het is mogelijk om te kiezen voor de optie om de traditie in ere te houden, stapsgewijs roetveegpieten toe te laten, de Zwarte Pieten geheel te laten vervangen of het niet geforceerd veranderen van het karakter "Piet".

(tekst gaat verder onder bericht)

Deze raadpleging is een stap die SIS wil nemen om een uiteindelijke richtlijn te kiezen voor de komende jaren. Tot nu toe houdt de stichting vast aan een traditionele intocht, maar SIS benadrukt dat er wel al een aantal wijzigingen zijn doorgevoerd. "Dit om het karakter vriendelijker te maken en de kenmerken van de vaak genoemde stereotypering weg te halen", zo meldt SIS in de enquête.

Actiegroep Dordt Inclusief, dat streeft naar een inclusieve stad met aanpassingen aan de traditionele Pieten, heeft na het behalen van genoeg handtekeningen een burgerinitiatief ingediend. Doel hiervan is volgens de actiegroep 'het terugdringen van racisme in de samenleving'.

Hiervoor ziet de groep de Pieten vanaf komende intocht graag zonder pruik, zwarte schmink, rode lippen, oorringen, opgezet accent en 'andere postkoloniale verwijzingen'.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)