Dordrecht, Netherlands

Chemours loost opnieuw chemische stof, krijgt sanctie van provincie

Chemours heeft een sanctie opgelegd gekregen voor het lozen van de stof tetrafluorpropaanzuur (TFPrA). Het bedrijf heeft namelijk geen vergunning om dit te lozen. Doet het bedrijf dit toch, dan moeten het een dwangsom van maximaal 3,75 miljoen euro betalen. Dat maakt DCMR Milieudienst Rijnmond namens het provinciebestuur van Zuid-Holland dinsdag bekend.
Joram Niese | Redactie Streek 56 | 4 februari 2025 20:14 | Aangepast op 4 februari 2025 20:14
Bij een intern onderzoek van Chemours kwam aan het licht dat het bedrijf de zeer zorgwekkende stof loost op het rioolwater. TFPrA is net als TFA een PFAS-soort en ontstaat tijdens de productie. Dit heeft het bedrijf zelf aan DCMR Milieudienst Rijnmond gemeld, die het lozen vervolgens bevestigt heeft.

De stof is niet direct gevaarlijk voor de gezondheid en omgeving, vandaar dat er gekozen is voor een dwangsom en niet voor direct ingrijpen. De komende maanden gaat DCMR door met het controleren van het afvalwater in het riool. Een onafhankelijk laboratorium analyseert of er TFPrA in zit, en zo ja, hoeveel.


Op basis daarvan wordt een dwangsom van 250 duizend tot 1,25 miljoen euro per overtreding opgesteld, tot een maximum van bijna 3,8 miljoen. De hoogte van de dwangsom heeft DCMR vastgesteld op basis van eerdere rechterlijke uitspraken: een te lage dwangsom zet niet aan om de overtreding op te lossen, een te hoge dwangsom is niet houdbaar bij de rechter. Chemours heeft namelijk het recht om de eventuele dwangsommen aan te vechten.

Vergunning
DCMR en Chemours controleren onafhankelijk van elkaar de lozingen en uitstoot van de fabrieken. Volgens een revisievergunning uit 2022 moet Chemours zelf onderzoek doen naar de lozingen van PFAS-stoffen die buiten de vergunning vallen. Dit is echter officieel nog niet in werking vanwege een lopende rechtszaak.

Als blijkt dat Chemours dus nieuwe stoffen loost, moet er allereerst een vergunning aangevraagd worden. Chemours deed dit, en verzocht 1500 kilogram TFPrA via het rioolwater af te voeren. “Bovendien blijkt Chemours al eerder op de hoogte te zijn geweest van de aanwezigheid van grote hoeveelheden TFPrA in het afvalwater dan Chemours met DCMR gedeeld heeft. Daarom heeft DCMR namens het provinciebestuur een last onder dwangsom opgelegd”, aldus de provincie. De vergunning is dan ook afgewezen.

Meest gelezen

Auto te water in Stadspolders, vrouw loopt nat pak op

Corrado Francke | 7 jul 2025 10:23

Steekpartij in huis: man gewond, vrouw aangehouden

Corrado Francke | 6 jul 2025 09:33

Lees ook

Veertien meldingen grensoverschrijdend gedrag bondscoach rolstoelbasketbalsters

Veertien personen hebben vorig jaar melding gemaakt van jarenlang (seksueel) grensoverschrijdend ged...

Met speciale intercity naar Tilburgse Kermis, tijdens Roze Maandag rijdt er eentje

Plannen om op 21 juli naar de Tilburgse Kermis te gaan? Misschien kun je dan wel met het nieuwste tr...

Minder Sprinters van en naar Dordrecht door gestremde trein op HSL

Door een brandmelding in een trein op de hogesnelheidslijn bij 's-Gravendeel, rijden er donderdag oo...

Motor en auto botsen bij Kiltunnel

Een auto en motor zijn donderdagochtend met elkaar in botsing gekomen bij de Kiltunnel richting Dord...

Wordt het Onderwijsmuseum nog gered? Motie moet wethouder helpen in Den Haag

Is het behoud van het Nationaal Onderwijsmuseum een verloren zaak of toch niet? Het kabinet leek de ...

Mis niets van de jubileumeditie van Big Rivers, volg alles via RTV Dordrecht

Het grootste festival van onze streek viert het 25-jarig jubileum en natuurlijk besteedt RTV Dordrec...