Dordrecht, Netherlands

Stoptober: dit is wat roken met je longen doet

Stoppen met roken: het is niet makkelijk. Verslaggever Dennis Koorevaar ervaart het zelf tijdens zijn 'Stoptober'. Hij hoort van Wouter Blox, longarts in het Albert Schweitzer ziekenhuis, hoe schadelijk roken eigenlijk voor je is. Je kunt er ziek van worden, dat is bekend. Maar het hoeft niet per se om longkanker te gaan.
Robin Nanninga | 12 oktober 2021 15:04 | Aangepast op 12 oktober 2021 15:04
Stoptober telt zijn twaalfde dag. Dennis is ook de uitdaging aangegaan: 28 dagen, en hopelijk langer, niet roken. Wij volgen hem tijdens zijn poging.

Schade aan je longen

Wouter vertelt over de verschillende ziektes die kunnen ontstaan door het roken. "Een van de aandoeningen die we vaak zien is COPD. Dat is een verzamelnaam voor longemfyseem. Dat betekent dat de longblaasjes kapot gaan door de stoffen in sigaretten. Die longblaasjes worden dan groter en dat maakt dat ademhalen moeizamer wordt, maar ook dat infecties makkelijker kunnen ontstaan." Onder COPD valt ook bronchitis: een chronische ontsteking in je luchtwegen, waardoor het slijmvlies in je longen opzwelt en hoestklachten en daardoor weer schade aan je longen ontstaan.

Ook longkanker is een gevolg van roken. Door kwaadaardige cellen ontstaat er een tumor. Die kan zich ook weer uitbreiden naar andere organen. "Een nadeel van longkanker is dat op het moment dat mensen met klachten naar het ziekenhuis komen, de tumor al in een gevorderd stadium is. Dat maakt het lastig om goed te behandelen. Nu worden de behandelingen wel beter, maar het blijft lastig soms."

De duur van de gerookte periode heeft volgens Wouter invloed. "Hoe meer je rookt, hoe groter de kans is dat je er ziek van wordt." Hij benadrukt wel dat je je moet afvragen of een ziekte echt van het roken komt. "We weten in ieder geval zeker dat COPD in de westerse wereld een gevolg is van roken."

Nooit te laat om te stoppen

De longarts hoort veel verhalen van mensen die ziek zijn geworden door het roken. Toch is het volgens hem nooit te laat om te stoppen. "Het kan verdere achteruitgang vertragen. Maar je moet het wel willen. Natuurlijk zijn er mensen die ongeneselijk ziek zijn en zich afvragen wat het dan nog voor nut heeft. Die keuze is aan de patiënt. Als je niet wil, is het kansloos."

Wil je net als Dennis stoppen met roken? Dan kun je je inschrijven op de website van Stoptober voor handige tips en om in contact te komen met anders stoppers. Laat ons weten waarom jij stopt via redactie@rtvdordrecht.nl.


&t=83s




Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Twee slimme bandenpompen in Papendrecht

Op twee locaties in Papendrecht zijn slimme bandenpompen geplaatst. Eén staat op de parkeerplaats va...

Hangt jouw kunstwerk straks in een museum in Varna?

De stichting Dordrecht-Varna is op zoek naar Dordtse kunstenaars die hun werk willen tonen in Bulgar...

Vanavond geen treinen tussen Dordrecht en Breda

Het treinverkeer tussen Dordrecht en Breda ligt er vanavond en vannacht een tijdlang uit. Vanwege we...

Qbuzz viert jubileum met oranje bus en kroontjes

Normaal gesproken zijn ze groen, maar op 25 april en op Koningsdag kun je een speciale oranje stadsb...

Nachtelijke kantoorbrand in Zwijndrecht: man (25) opgepakt

In de nacht van woensdag op donderdag is brand uitgebroken in een kantoorgebouw aan de Beneluxlaan i...

Plucheplakkers concluderen: 'Osundina wordt een cultspeler bij FC Dordrecht'

FC Dordrecht werkt langzaam toe naar de nacompetitie. Hoewel, de tweede plaats behoort in de Keuken ...