Synodegerechten (2): wachten tot de rapen gaar zijn

01 mei 2019 10:41

Wat zouden die deelnemers van de Synode van Dordrecht 400 jaar geleden op hun bord hebben gekregen? Met die vraag zijn verschillende ondernemers uit de stad aan de slag gegaan. Zo ook Vreekens Zaden, zij stelden een zadenpakketje samen van groenten die ten tijde van de Synode werden gegeten.

Duivenbonen, bindsla, savooiekool, witte mergkool en grauwe erwten zijn er in het pakket te vinden. Veel soorten waren er in de 17e namelijk nog niet, want er werd alleen gegeten wat in de omgeving geteeld kon worden.

"Knollen en rapen waren er toen, pastinaken waren er ook", vertelt Ton Vreeken, eigenaar van de speciaalzaak. "Wortelen en aardappelen waren er bijvoorbeeld nog niet. Dus het waren vooral koolachtige knollen."

Aan de samenstelling van het pakket ging wel wat werk vooraf. "Er werd mij gevraagd of ik uit mijn assortiment groentes, wilde kijken welke groenten er in die tijd gegeten werden", vertelt Ton Vreeken. "Er werd toen veel vlees gegeten, dat was het hoofddeel van de maaltijd. Daar werden groentes aan toegevoegd."

Die groenten werden destijds vaak in een grote stoofpot gedaan en lang gekookt. "Dat werd een soort soep, samen met het vlees."

Deze hele week staat RTV Dordrecht bij de speciale etenswaren die ondernemers aan bieden in het kader van de Ode aan de Synode. Maandag proefden we de synodekoek.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)