Synodegerechten (3): van hop naar bier

02 mei 2019 19:07

Wat zouden die deelnemers van de Synode van Dordrecht 400 jaar geleden op hun bord hebben gekregen? Met die vraag zijn verschillende ondernemers uit de stad aan de slag gegaan. Zo ook de Stadsbrouwerij, zij brouwden hun specialiteit: een speciaal biertje.

"Van vergaderen krijg je natuurlijk een droge keel en daar moet je natuurlijk bier voor drinken", vertelt Annette Hoogendoorn van de Stadsbrouwerij. "Wij hebben een speciaalbier ontworpen, de trippel 1433, die hebben we genoemd 'Bier verbroederd'. Het is ook echt de bedoeling om deze fles bier met elkaar op te drinken."

Maar voor het zover is, moet het bier wel gebrouwen worden, en dat is nog een heel proces. Een afgewogen hoeveelheid mout wordt geplet. Door de korrel te breken kan het daarin aanwezige zetmeel beter oplossen in het brouwwater. Het zetmeel kan dan vervolgens worden afgebroken tot suiker die de gist weer omzet tot alcohol.

"Uiteindelijk doen we het in twee vaten. Daar doen we het gist in, gaat het eerst een week in de koude kast en dan een week in de warme kast. Daarna botttelen we het en moeten we tien weken wachten tot we het proeven."

Deze hele week staat RTV Dordrecht bij de speciale etenswaren die ondernemers aan bieden in het kader van de Ode aan de Synode. Maandag proefden we de synodekoek, woensdag legden we groenten onder de loep.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)