Dordrecht, Netherlands

Toch een inkomenstoets voor Jeugdhulp?

Volgens raadslid Loudy Nijhof (Beter voor Dordt) blijkt dat Dordrecht tóch een inkomenstoets heeft voor de Jeugdhulp. Dit terwijl het de enige gemeente in de regio zou zijn die nooit aan zo'n toets deed. De hoogste bestuursrechter van Nederland besloot 10 juni dat er voor Jeugdhulp nooit een inkomenstoets gebruikt mag worden voor de persoonsgebonden budgetten (PGB).
Vivian Rutte | 2 juli 2021 16:58 | Aangepast op 2 juli 2021 16:58
Zo'n PGB wordt beschikbaar gesteld om kinderen die zware zorg nodig hebben, zelf te kunnen verzorgen. Raadslid Nijhof vond in de vordering Jeugdhulp (artikel 8, lid 11) dat Dordrecht wel degelijk naar het inkomen kijkt bij het verstrekken van de budgetten.

Zelf zorg leveren?

Volgens Wethouder Rik van der Linden is dat niet zo, want twee jaar geleden is er in Dordrecht een andere wetgeving doorgevoerd dan de omliggende gemeenten. Van der Linden: "Bij het geven van een PGB kijken we sowieso eerst of het nodig is en wat de ouders zelf kunnen. Aan het einde vragen we: wie wil de zorg leveren? Een familielid of één van de buren? Vervolgens wordt de vraag gesteld wat we nodig hebben om zo'n vraag uit te voeren. Als het betekent dat er een financiële bijdrage nodig is, dan is dat het antwoord."


Gezinnen in de problemen

Ondertussen is Nijhof in Dordrecht gezinnen tegengekomen die door hun inkomen alsnog geen PGB kregen. "Deze gezinnen zijn in de moeilijkheden geraakt. Er werd aangegeven dat ze het maar zelf moesten betalen." Volgens Nijhof is dit ook een vorm van inkomenstoetsing.

Het raadslid is er daarnaast van overtuigd dat er meer Dordtse gezinnen zijn getroffen. Deze gezinnen zijn alleen niet opgenomen in de cijfers, omdat ze nooit tot een aanvraag zijn gekomen. Bij voorhand wordt al aangegeven dat ze geen budget kunnen krijgen. "Terwijl dat niet mag," vertelt Nijhof. "Er moet een medische diagnose komen waarop een budget wordt toegekend."

Van der Linden geeft aan dat er een aantal van dit soort gevallen in de regio zijn. "Het kan in de uitvoering altijd zijn dat er een fout gemaakt is. Dat denk ik eigenlijk niet. Maar als het toch zo is dan gaan we dat uitzoeken," zegt de wethouder.

Benieuwd waar raadslid Nijhof toe oproept? Bekijk hier de video:

Lees ook

Schade en letsel bij botsing

Het moet een flinke klap geweest zijn afgelopen zondag. Op het kruispunt van de aansluiting N3 met d...

Overvolle koelkasten in restaurants voor kerst, maar wat nu?

Een strengere lockdown zorgt ervoor dat restaurants weer snel moeten schakelen naar andere manieren ...

Meer bezoekers voor Dordrechts Museum dan vorig jaar

Het Dordrechts Museum heeft dit jaar 56 duizend bezoekers ontvangen. Dat is bijna zesduizend meer da...

Vuurwerkhandelaar Pap vermijdt confrontatie nieuwjaarsnacht en gaat op vakantie

De politie heeft maandagochtend naar buiten gebracht niet actief te handhaven op mensen die tijdens ...

Kappers gaan demonstreren, maar niet in Dordt

Door heel Nederland gaan donderdag 30 december kappers demonstreren. Doel: extra coronasteun en het ...

12-jarige Ezechiel speelt orgel en ging viral: “Gelukkig zijn de buren doof”

In het jaaroverzicht van het Jeugdjournaal zit de 12-jarige Dordtenaar Ezechiel Vuijk. Hij houdt nam...