Dordrecht, Netherlands

Toch een inkomenstoets voor Jeugdhulp?

Volgens raadslid Loudy Nijhof (Beter voor Dordt) blijkt dat Dordrecht tóch een inkomenstoets heeft voor de Jeugdhulp. Dit terwijl het de enige gemeente in de regio zou zijn die nooit aan zo'n toets deed. De hoogste bestuursrechter van Nederland besloot 10 juni dat er voor Jeugdhulp nooit een inkomenstoets gebruikt mag worden voor de persoonsgebonden budgetten (PGB).
Vivian Rutte | 2 juli 2021 16:58 | Aangepast op 2 juli 2021 16:58
Zo'n PGB wordt beschikbaar gesteld om kinderen die zware zorg nodig hebben, zelf te kunnen verzorgen. Raadslid Nijhof vond in de vordering Jeugdhulp (artikel 8, lid 11) dat Dordrecht wel degelijk naar het inkomen kijkt bij het verstrekken van de budgetten.

Zelf zorg leveren?

Volgens Wethouder Rik van der Linden is dat niet zo, want twee jaar geleden is er in Dordrecht een andere wetgeving doorgevoerd dan de omliggende gemeenten. Van der Linden: "Bij het geven van een PGB kijken we sowieso eerst of het nodig is en wat de ouders zelf kunnen. Aan het einde vragen we: wie wil de zorg leveren? Een familielid of één van de buren? Vervolgens wordt de vraag gesteld wat we nodig hebben om zo'n vraag uit te voeren. Als het betekent dat er een financiële bijdrage nodig is, dan is dat het antwoord."


Gezinnen in de problemen

Ondertussen is Nijhof in Dordrecht gezinnen tegengekomen die door hun inkomen alsnog geen PGB kregen. "Deze gezinnen zijn in de moeilijkheden geraakt. Er werd aangegeven dat ze het maar zelf moesten betalen." Volgens Nijhof is dit ook een vorm van inkomenstoetsing.

Het raadslid is er daarnaast van overtuigd dat er meer Dordtse gezinnen zijn getroffen. Deze gezinnen zijn alleen niet opgenomen in de cijfers, omdat ze nooit tot een aanvraag zijn gekomen. Bij voorhand wordt al aangegeven dat ze geen budget kunnen krijgen. "Terwijl dat niet mag," vertelt Nijhof. "Er moet een medische diagnose komen waarop een budget wordt toegekend."

Van der Linden geeft aan dat er een aantal van dit soort gevallen in de regio zijn. "Het kan in de uitvoering altijd zijn dat er een fout gemaakt is. Dat denk ik eigenlijk niet. Maar als het toch zo is dan gaan we dat uitzoeken," zegt de wethouder.

Benieuwd waar raadslid Nijhof toe oproept? Bekijk hier de video:

Lees ook

Bossin terug bij FC Dordt, Receveur vertrekt: 'Geen match op sportief gebied'

Liam Bossin keert terug bij FC Dordrecht. De 28-jarige doelman was sinds het faillissement van zijn ...

Papendrechtse kinderen vermaken zich tijdens VakantieBijbelWeek

Jaar in jaar uit staat die er weer. De witte tent in het Vijverpark in Papendrecht. Ook dit jaar kwa...

Dordtenaren trotseren de Vierdaagse: 'Die tiende keer gaat er zeker komen'

De Nijmeegse Vierdaagse is weer in volle gang. Meer dan 45 duizend deelnemers doorkruisen Nijmegen e...

Demo-Jobs wil in de Drechtsteden mensen weer aan het werk te krijgen

Mensen die niet aan een baan komen die bij hen past, terwijl er nog nooit zoveel tekorten zijn gewee...

Zo moet het geboorteboekje bijdragen aan taalniveau jongste kinderen

Kersverse ouders die hun kind komen inschrijven bij de gemeente Dordrecht, ontvangen daarbij vanaf d...

Olde Keizer verdient contract bij FC Dordrecht, dat nog niet uitgewinkeld lijkt

Chiel Olde Keizer is de nieuwste contractspeler van FC Dordrecht. De linksback was de afgelopen weke...