Dordrecht, Netherlands

USAR-team keert eerder terug uit Beiroet

Het werk van het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR in de Libanese hoofdstad Beiroet zit erop. Maandagmiddag vliegt het team met 64 vrijwilligers, waarvan er 11 uit regio Zuid-Holland Zuid komen, terug naar Eindhoven. Dat is eerder dan gepland.
Vivian Rutte | 10 augustus 2020 14:24 | Aangepast op 10 augustus 2020 14:24
"Als het echt nodig was geweest, hadden we zeven dagen en nachten gezocht naar slachtoffers", zegt Jop Heinen, woordvoerder van het Urban Search and Rescue-team in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar omdat hier zoveel teams zijn, bleek na een dag of twee dat het werk er al wel op zat."

Vanwege het coronavirus wordt het team bij thuiskomst niet ontvangen door familieleden. Ook moeten de vrijwilligers bij aankomst, net als voor vertrek, een coronatest ondergaan. Daarna moeten ze twee dagen in quarantaine (humanitaire hulpverleners vallen in een uitzonderingscategorie) en krijgen ze begeleiding van een traumapsycholoog.

Andere taak

Het reddingsteam met onder andere brandweerlieden, zorgmedewerkers, bouwkundigen en acht speurhonden werd na de verwoestende explosie in de haven naar Beiroet gestuurd om te zoeken naar slachtoffers onder het puin. Die werden niet aangetroffen.

Afgelopen weekend hielp USAR de lokale autoriteiten bij het in kaart brengen van de schade aan gebouwen. Er is onder meer gekeken naar of gebouwen moeten worden gesloopt of kunnen worden opgeknapt. "Daar hebben onze bouwkundigen een handje bij geholpen", zegt Heinen. "We zijn dus met een andere taak aan de slag gegaan, maar onze mensen zijn nu in Nederland in de vakantieperiode ook hard nodig."

Afgelopen weekend gingen duizenden Libanezen de straat op om te demonstreren tegen corruptie binnen de regering. De Libanese regering had de ramp kunnen voorkomen, vinden veel mensen. Vanwege de protesten moest USAR de werkzaamheden tijdelijk stilleggen.

"Het werd niet verstandig geacht om met ons werk door te gaan", zegt Heinen. "Maar dat is ook het enige dat we ervan hebben gemerkt, want we zaten op een paar kilometer afstand van de binnenstad."

Bij de ramp in de haven van Beiroet kwamen zeker 158 mensen om het leven. Vijfduizend mensen raakten gewond. Er worden nog steeds veel personen vermist.

Foto's: USAR|Twitter

Meest gelezen

Lees ook

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat testen met elektrische ambulance

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat vanaf 1 september proefdraaien met een elektrische ambulance....

FC Dordrecht wil feestend Willem II achterna: 'We draaien fantastisch'

FC Dordrecht slikte vrijdag tegen Willem II een late tegentreffer (1-1) en dat zorgde voor teleurges...

FC Dordrecht geeft zege tegen promoverend Willem II in slotfase uit handen

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een punt overgehouden aan de KKD-topper tegen Willem II. Door een go...

Deze Dordtenaren brengen WOII-geschiedenis tot leven

Het is dat de originele foto uit 1940 geen kleur heeft, maar anders zou je geloven dat de Duitsers o...

Streekomroep krijgt naam en zoekt verslaggevers

De lokale omroepen in onze regio zijn bezig met het opzetten van een streekomroep, die in 2027 van s...

Deze voetbaltrainer werd vermoord door de nazi's: 'Goed dat we het verhaal nu kennen'

Een informatiebord langs het Árpád Weisz-pad in het Dordtse Weizigtpark vertelt sinds vrijdag het v...