Dordrecht, Netherlands

Vaart in woningbouw, “maar niet overhaasten"

Als het aan de PvdA ligt, wordt dit jaar nog bekend waar de duizenden nieuwe woningen in Dordrecht worden gebouwd. Het college heeft als plan voor 2030 tienduizend huizen uit de grond te stampen. Maar waar die komen te staan, is nog niet duidelijk. Tijdens de Algemene Beschouwingen vorige week diende de PvdA daarom een motie in. De partij vraagt vaart te maken met de bouwplannen, juist in deze onzekere periode.
Vivian Rutte | 2 juli 2020 17:02 | Aangepast op 2 juli 2020 17:02
"We vragen om de bouwplannen zo snel mogelijk uit te voeren", zegt fractievoorzitter Cor van Verk. "Zodat we én de woningnood oplossen én de werkgelegenheid op peil kunnen houden." Het college is het daarmee eens, maar volgens wethouder Piet Sleeking kan niet alles zo snel gaan.

"We hebben de afgelopen tijd alles uit de kast getrokken om tot versnelling te komen, omdat wij daar ook de noodzaak van inzien", laat Sleeking weten. Volgens hem loopt Dordrecht landelijk gezien zelfs voor. "Maar omdat het om binnenstedelijke gebieden gaat, zal het mogelijk wel meer tijd kosten dan vooraf werd gedacht. Vandaar dat het dus ook iets langer duurt voor die eerste 4000 woningen zijn gerealiseerd."

Daarnaast is contact met de inwoners volgens Sleeking ook erg belangrijk. "We zijn voortdurend op zoek naar aanvullende locaties, maar de raad moet niet het onmogelijke vragen." Er moet vooraf met omwonenden van de bouwlocaties gecommuniceerd worden over de ideeën. "Als we plannen gaan uitvoeren en die communicatie achterwege laten, is dat alleen maar vragen om problemen."


Sociale woningbouw

Van Verk wil bovendien meer aandacht voor sociale woningbouw. Volgens de wethouder is dat niet nodig; dat is al opgenomen in de collegeplannen. Maar er moet in alle sectoren gebouwd worden, om juist ook de onderkant van de markt te bedienen. Sleeking: "Er ligt een woonvisie aan ten grondslag. Daar heeft de raad al vaker uitgebreid over gediscussieerd. Laat het duidelijk zijn: we willen bouwen voor alle doelgroepen. We willen de jongeren aan onze stad binden, dus we hebben jongerenhuisvesting nodig, studentenhuisvesting. We willen ook bouwen in het hogere segment. Om ook mensen van die groep aan de stad te binden. We zien dat dat ook een heel groot aantal verhuisbewegingen in de stad oplevert. En dat je daarmee ook de ondertkant van de markt bedient."


Over twee weken wordt in de gemeenteraad gestemd over deze door de PvdA ingediende motie en wordt de kadernota vastgesteld.

Meest gelezen

Lees ook

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat testen met elektrische ambulance

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat vanaf 1 september proefdraaien met een elektrische ambulance....

FC Dordrecht wil feestend Willem II achterna: 'We draaien fantastisch'

FC Dordrecht slikte vrijdag tegen Willem II een late tegentreffer (1-1) en dat zorgde voor teleurges...

FC Dordrecht geeft zege tegen promoverend Willem II in slotfase uit handen

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een punt overgehouden aan de KKD-topper tegen Willem II. Door een go...

Deze Dordtenaren brengen WOII-geschiedenis tot leven

Het is dat de originele foto uit 1940 geen kleur heeft, maar anders zou je geloven dat de Duitsers o...

Streekomroep krijgt naam en zoekt verslaggevers

De lokale omroepen in onze regio zijn bezig met het opzetten van een streekomroep, die in 2027 van s...

Deze voetbaltrainer werd vermoord door de nazi's: 'Goed dat we het verhaal nu kennen'

Een informatiebord langs het Árpád Weisz-pad in het Dordtse Weizigtpark vertelt sinds vrijdag het v...