Verslaggever Dennis Koorevaar gaat de uitdaging aan: Stoptober, dag vijf

06 oktober 2021 09:15

"Tijdens het opnemen van een inleidend praatje voor het tv-item werd ik helemaal gek. Ik kon niet nadenken en wilde alleen maar zeggen wat de longarts zou gaan vertellen, waar ik op dat moment een afspraak mee had." zegt verslaggever Dennis Koorevaar, die sinds vrijdag ook meedoet aan Stoptober. "Hij zou mij gaan vertellen wat de effecten zijn van roken en van stoppen met roken. Zo ingewikkeld was dat niet."

Stoptober telt zijn vijfde dag. Dennis is ook de uitdaging aangegaan: 28 dagen, en hopelijk langer, niet roken. Wij volgen hem tijdens zijn poging.

Spijt
Afgelopen weekend heb ik al gefaald. In ieder geval is de eerste poging niet gelukt. Zaterdagavond had ik een feestje, en een paar biertjes op. Op dat moment vond ik ook nog mijn laatst gekochte pakje sigaretten in mijn jaszak en vond ik dat die op moest. Zondagochtend had ik daar spijt van.

Verslavende middelen
Nu ik meerdere mensen betrek bij mijn poging om te stoppen ligt er iets meer druk op. Een soort prestatiedruk, misschien. De eerste is de longarts, Wouter Blox, van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Hij ziet vaak mensen langskomen die ook willen stoppen met roken. "We zijn heel blij met initiatieven zoals Stoptober, omdat stoppen met roken voor veel mensen echt heel lastig is," vertelt Blox. "We weten dat het veel effect heeft op je lichaam. Door de stof die je inademt kun je veel schade aan je longen krijgen. Of denk bijvoorbeeld aan COPD of longkanker. Een sigaret bevat ook veel verslavende stoffen. Daar is nicotine het meest bekende voorbeeld van."

Behoefte
Wouter benadrukt dat de stap stoppen met roken vrij makkelijk gezet kan worden, maar het gestopt blijven is vaak een ander verhaal. "De mensen die ik zie hebben vaak al klachten aan de longen, en dat is dan een extra motivatie om te stoppen. Maar als iemand bijvoorbeeld veel stress ervaart of zonder werk en alleen thuis zit, zie je dat mensen veel sneller neigen naar een sigaret."

Ik denk zelf ook dat ik meer een gewoonte-roker was, dan dat ik er echt behoefte aan heb. Maar Wouter drukt mij met de neus op de feiten: "Dat zeggen meer mensen. Ongetwijfeld zijn er mensen waarbij dat echt zo is, maar toch zie je dat bij het merendeel van de mensen de verslavende stoffen zorgen voor een volgende, en dus is het echt meer behoefte."

Zelf doen, maar niet alleen
De vraag die ik terugkrijg op het moment dat ik vertel dat ik zaterdagavond toch nog een paar sigaretten heb gerookt is: "Waarom heb je dat pakje niet weggegooid?" Algemeen bekend is dat een pakje sigaretten al snel €8,- kost. Zonde om weg te gooien dus, want sigaretten zijn duur. Wouter: "Je moet voor jezelf proberen de verleidingen zo klein mogelijk proberen te maken. En een sociaal iets waar je dan heen gaat, dat kan ineens maken dat je de behoefte hebt om weer te gaan roken, omdat je dat altijd doet. Veel mensen zeggen dat zij zélf moeten stoppen met roken. Maar het zelf doen betekent niet dat je het alleen moet doen." De longarts geeft verder aan dat je bijvoorbeeld hulp kunt zoeken bij de huisarts, en dat dat een keer per jaar wordt vergoed door de zorgverzekering.

Wil je net als Dennis stoppen met roken? Dan kun je je inschrijven op de website van Stoptober voor handige tips en om in contact te komen met anders stoppers. Laat ons weten waarom jij stopt via redactie@rtvdordrecht.nl.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)