Wantijdijk vanwege stabiliteit en vegetatie nog maar twee keer per jaar gemaaid

01 juli 2021 09:00

In het verleden werd de Wantijdijk drie keer per jaar gemaaid. Nu gebeurt dat, vanwege de vegetatie op de dijk en de stabiliteit daarvan, nog maar twee keer per jaar. “We laten vakken staan en we maaien alleen de randen”, legt projectleider Michael van Driel uit.

Gebiedsbeheerder Fokke Visser legt uit dat er vroeger gedacht werd dat de grasmat kort, dicht en gesloten moest zijn voor een stevige dijk. “Maar nu is gebleken dat het zeker zo goed is voor de stabiliteit van de dijk als er ook andere vegetatie staat met dieper wortelende planten. Dat betekent dat je minder vaak hoeft te maaien”, legt hij uit.

Reacties zijn wisselend
Vanwege het uitzicht van bewoners wordt de dijk ook aan de kant van huizen deels weggemaaid. Reacties op het nieuwe maaibeleid zijn wisselend. “Mensen die erg veel oog hebben voor de natuur zijn er blij mee”, ziet Van Driel. “Maar ook zijn er anderen die het groen zo zien staan denken: ‘Waarom wordt er nog niet gemaaid?’”

In Dordrecht probeert het natuurbeheer de biodiversiteit te verbeteren door de natuur meer ruimte te geven. “Want als het slecht gaat met de biodiversiteit, gaat het uiteindelijk ook slecht met de mensen.”

De gemeente meldt dat onderaan de Wantijdijk speciaal voor wandelaars een 'struinpad' komt. Fietsers en wandelaars hebben zo geen last van elkaar.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)