Dordrecht, Netherlands

Winkeliers krijgen wat lucht, avondklok tot 15 maart

Vanaf volgende week dinsdag mogen alle contactberoepen weer aan de slag, behalve sekswerkers. Dat zeiden demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid zojuist op een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen. Voor jongeren en jongvolwassenen tot en met 27 jaar worden teamsporten weer toegestaan.
Jordy Nijenhuis | 23 februari 2021 19:21 | Aangepast op 23 februari 2021 19:21
Daarnaast wordt in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs weer iets meer mogelijk. Vanaf volgende week kunnen leerlingen daar maximaal een dag in de week naartoe. Verder wordt het toegestaan niet-essentiële winkels op afspraak te bezoeken. Vanaf 3 maart mogen winkeliers klanten ontvangen in hun winkel die zich minimaal vier uur van tevoren hebben aangemeld. Het gaat om maximaal twee klanten per verdieping. Uiteraard geldt wel de mondkapjesplicht.

Het winkelen op afspraak leidt vooral voor de kleinere winkelier tot wat meer lucht, zei demissionair premier Rutte op de coronapersconferentie. "We beseffen dat het voor het grootwinkelbedrijf weinig soelaas biedt. Daarom gaan we met hen in gesprek over steun."


Avondklok

De avondklok blijft voorlopig in stand tot de ochtend van 15 maart, dat is de eerste dag van de Tweede Kamerverkiezingen. Op maandag 8 maart volgt een persconferentie over een eventuele verlenging van die maatregel.

Het advies om thuis maximaal één bezoeker per dag te mogen ontvangen, blijft gelijk. Sportscholen en de buitenschoolse opvang blijven gesloten.

Meer risico in lastige fase

"We zijn op weg naar betere tijden, een stapsgewijze opening van de samenleving", begon Rutte dinsdagavond de persconferentie. "Maar voor nu zitten we nog in een lastige fase." Rutte wees daarbij op de druk op de ziekenhuizen en verpleeghuizen, de opmars van de Britse variant en de derde golf.

Hoe langer deze crisis duurt hoe zwaarder het ons valt, aldus de premier. "De derde golf is volgens experts onvermijdelijk, de cijfers stijgen alweer. Dat is de ene realiteit", zei premier Rutte. Maar de andere kant is dat "we het aardig zat aan het worden zijn", voegde hij toe. "Sociale, economische en psychische gevolgen tellen op. Het schuurt, het knelt, het piept en het kraakt."

"We komen nu in een fase waarin we bereid moeten zijn iets meer risico te nemen", vertelde Rutte verder. "We doen iets heel spannends. Verruiming is in deze fase niet gratis. We zullen er in ieder geval alles aan doen het onderwijs niet nog eens te sluiten."

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

De oudste bieb van ons land blaast 125 kaarsjes uit

Van een etage in een woonhuis, via een oud museum naar multifunctionele nieuwbouw op de Spuiboulevar...

Gezocht: verhalen over Visser’s Poffertjessalon

De een komt er voor een biertje, de ander voor de beroemde bakplaat. Al ruim 90 jaar is het een begr...

Drummend uit de sleur door 'emoties en gevoelens van je af te slaan’

Hoe ga je om met dagelijkse stress of met gevoelens van onmacht? Jens Kirpestein helpt in zijn Dordt...

De agenten luisteren live mee als R. de oplichter zwaar bedreigt

Opmerkelijk: vier weken nadat een inwoner van Capelle aan den IJssel is veroordeeld voor oplichting,...

Dordrecht op 4 en 5 mei: lees hier wat er te doen is

Geheel volgens traditie staat 4 mei weer in het teken van herdenken van onze naasten, familieleden e...

Aanhouding Dordtenaar leidt tot kamervragen

DENK stelt kamervragen aan demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz over de ...