Dordrecht, Netherlands

Aanhouding Dordtenaar leidt tot kamervragen

DENK stelt kamervragen aan demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz over de aanhouding van Abdessedak begin deze maand in Dordrecht. De partij in de Tweede Kamer is kritisch over de manier waarop dit verliep. Deskundigen sluiten zich hierbij aan, de politie doet nog onderzoek naar het voorval.
Ylva Verbeek | 30 april 2024 17:00 | Aangepast op 30 april 2024 17:00
Kamerlid El Abassi van DENK vraagt zich onder meer af wat het gangbare protocol is met betrekking tot het tonen van identificatie bij een aanhouding en "hoeveel kans een burger moet krijgen om zijn identiteitsbewijs te tonen alvorens de politie geweld mag inzetten". Maar ook of de minister het proportioneel vindt dat een burger een hersenschudding en ander lichamelijk letsel overhoudt nadat hij de politie vraagt om zich te identificeren. "Zo nee, hoe zou deze actie van de politie dan potentieel gekwalificeerd kunnen worden?"

Aanhouding
Dordtenaar Abdessadak Guerrouj (20) werd begin deze maand voor zijn woning aangehouden, nadat hij twee mannen in een zwarte auto geruime tijd vlakbij zijn huis zag staan. Hij vraagt wie ze zijn, waarop de mannen uitstappen en vragen of Abdessadak zich kan identificeren. Voordat hij zijn identiteitsbewijs kan pakken, wordt hij gegrepen en op brute wijze aangehouden door de agenten.

Zowel Abdessadak als zijn broer filmt het incident, waarop te zien is dat de jonge man in een hoek wordt meegesleurd. De vraag blijft hoe het mogelijk is dat hij met verwondingen uit deze aanhouding komt. Controle Alt Delete, een organisatie tegen politiegeweld, bevestigt dat de agenten hun boekje te buiten zijn gegaan.

Toestemming
De agenten proberen tijdens de aanhouding videobeelden van Abdessadak's telefoon te wissen. DENK-kamerlid El Abassi wil graag weten of de politie zonder toestemming in de telefoon van een burger mag graven om bij bepaalde data te komen en of deze data zonder toestemming mag worden verwijderd als het gaat om beelden van een openbare weg, waar geen verbod staat om te filmen.

"Als de advocaat van de burger in kwestie de beelden verzoekt om aangifte te kunnen doen, deelt de politie de eigen beelden niet. Wat vindt u daarvan en zou dit eenvoudiger moeten kunnen als daar voorwaardelijke eisen aan zijn gesteld?" Hij vraagt Yesilgöz of een burger ook het recht heeft om beelden van de politie op te vragen, wanneer met een redelijk vermoeden over de schreef is gegaan en hoe dit proces vergemakkelijkt kan worden, zodat iemand niet gedemotiveerd raakt om zijn recht te behalen.

Het DENK-lid vraagt Yesilgöz daarnaast of zij het ermee eens is dat Abdessadak niks buitenrechtelijks deed door verheldering te vragen over wie de mannen voor zijn huis waren, hen vroeg zich te legitimeren en of zij kan veroordelen 'dat een onschuldige burger op deze hardvochtige wijze wordt aangepakt door de politie'.

El Abassi roept op tot grondig onderzoek van het incident 'zodat niet alleen de motieven van de betreffende agenten boven water komen, maar dat het voorbeeld ook geen pijler wordt voor vergelijkbare, toekomstige gevallen´. De politie geeft aan de zaak serieus te onderzoeken.

De vragen zullen met een van de volgende vragenrondes meegaan, na het meireces, dat loopt van 25 april tot en met 12 mei.


De Dordtse tak van DENK sprak zich eerder ook al kritisch uit over het incident, maar daar stopt het verhaal niet: de broer van Abdessadak geeft namelijk aan dat hij wil inspreken tijdens een raadscommissie.

Lees meer over:

aanhouding|DENK|Tweede Kamer|

Lees ook

Dordtse DENK over gewelddadige aanhouding: 'Waarom blijft het stil?'

"Wij zitten met veel vragen, maar vanuit de gemeente is het opmerkelijk stil." Masum Kolkilic oogt r...

Waarom kwam Abdessadak (20) zwaar gehavend uit een politiecel?

Twee mannen in zwarte kleding lopen op een jongeman af. Ze praten wat en dan ineens pakken ze hem bi...

Dordtenaar (21) opgepakt voor bezit en handel in harddrugs

Op donderdag 18 januari is een 21-jarige verdachte uit Dordrecht aangehouden voor bezit en handel i...

Steun vanuit Tweede Kamer voor provincie en gemeenten in dossier Chemours

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer staat achter snelle maatregelen vanuit de regering om stre...

Dordtse kandidaten op landelijke kieslijst DENK

Raadslid Mehmet Safranti en commissielid Abdul Maroof van de Dordtse fractie DENK zijn verkiesbaar b...

Kamerleden 'veel boosheid en frustratie rijker' na hoorzitting met Chemours

'Beschamend', 'geen stap verder' en 'een charmeoffensief'. In de Tweede Kamer heerst woensdag vooral...