'Oogje in het Zeil' helpt alleenwonende ouderen langer zelfstandig wonen

12 oktober 2021 14:54

Vijftig Dordtse families kunnen een half jaar gratis gebruik maken van ‘Oogje in het Zeil’. Dat is een zelflerend systeem in de meterkast dat energieverbruikpatronen herkent bij ouderen. Wijkt het patroon af dan wordt de familie ingelicht. Dit is een project van de gemeente dat 'Hello Dordrecht' heet.

Ouderen wonen steeds langer zelfstandig thuis. Alleen kunnen bijvoorbeeld de kinderen of kleinkinderen de alleenwonende niet de hele tijd in de gaten houden, zoals bij een verzorgingstehuis. “Wat als je vader of moeder bijvoorbeeld onwel wordt of valt, hoe kom je dat als familie te weten? Vaak is er bezoek, maar niet iedere dag,” vertelt de initiatiefnemer Arthur Clement. Daar moet het zelflerende systeem een handje bij helpen. Het systeem is onderdeel van de gratis ‘Hello 24/7’ app: een sociaal netwerk dat ondersteunt in de zorgverlening.

Volgens Clement is de bekende alarmknop niet altijd de oplossing: “Ongeveer 50% van de ouderen gebruikt 'm niet of nauwelijks, die knop wordt ervaren als beperkend en stigmatiserend.” Wethouder Peter Heijkoop is blij met het nieuwe systeem. 'Hello Dordrecht' is een project van de gemeente in samenwerking met Smart City Innovatiefonds. Heijkoop: “Applicaties als Hello 24/7 brengen families, vrienden en buren dichter bij elkaar. Zo zorgen we er samen voor dat ouderen op een fijne en veilige manier langer thuis kunnen wonen.”

Aanmelden om deel te nemen aan het project kan via de website van Hello 24/7. 

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)