De Zeeridder staat weer op zijn plek op de Groothoofdspoort

29 oktober 2020 14:05

De torenspits en de bijbehorende windvaan van de Groothoofdspoort zijn donderdag weer op hun plek teruggezet. In 2016 werd de windvaan al weggehaald en in 2019 de spits. Beiden werden gerestaureerd.

“We hebben hier lang naar uitgekeken en er is ook hard voor gewerkt”, vertelt aannemer Peter van Dongen. De torenspits is opnieuw bekleed met lood en er is een speciale ijzeren constructie gemaakt om de spits goed op te kunnen tillen zonder het lood te beschadigen.

Restauratie
De windvaan is na de torenspits ook weer terug op zijn plek gezet. “De windvaan wordt hier naartoe gevaren en wordt met dezelfde hijskraan op de spits gehesen.” De Zeeridder, zoals de windvaan heet, werd van de toren afgehaald omdat hij er bijna afviel. In de spits was een zwam gekomen door lekkage in het loodwerk. De windvaan stond scheef en was toe aan een grondige restauratie.

Bewondering voor de restauratie heeft wethouder Piet Sleeking wel. "Het is geweldig hoe zulke dingen weer helemaal gerestaureerd worden en weer jaren meekunnen." Die restauratie heeft wel veel te lang geduurd volgens Dordtenaar Werner. “Het zou mooi zijn als straks alle stellingen weg zijn en wij een compleet plaatje kunnen zien.”

Steigers
De windvaan is opnieuw met bladgoud bedekt en alle rotte onderdelen uit het houtwerk zijn vervangen. Maar als de torenspits en windvaan weer boven op de toren staan betekent dat niet dat de Groothoofdspoort met een paar dagen uit de steigers is. “Dat duurt nog een aantal weken. We hopen dat voor de kerst de steigers weg zijn.”

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)