Dieke Venema aan de slag met kunstproject Baanhoekweg

29 juni 2020 13:46

‘Fris, vrolijk, kleurrijk, divers en een goede aansluiting met bewoners, bedrijven en verenigingen’, zo oordeelde een selectiecommissie over het idee van Dieke Venema. De beeldend kunstenaar gaat aan de slag met het realiseren van haar idee aan de Baanhoekweg.

Venema heeft de weg verdeeld in drie zones, met verschillende vogels als uitgangspunt. In zone 1, na de afslag van de N3, komen onder andere gele nestkastjes. Verder richting de Biesbosch wil de kunstenares een muurschildering van de blauwborst en een geschilderd viaduct realiseren.

Criteria
Onderweg komen mensen industrie, wonen en natuur tegen. Criteria voor het kunstwerk waren onder andere: (her)gebruik van lokale materialen, reststromen, de link naar de Biesbosch, community art, artistieke kwaliteit, uitvoerbaarheid en minstens tien jaar kunnen meegaan.

“De weg is vrij ruw met de vele aanwezige industrie, tegelijkertijd is er, in ieder geval in het voorjaar, ook veel groen wat de route natuurlijk maakt”, vertelt Venema. “Bovendien past het bij waar ik de afgelopen jaren mee bezig ben: niet één autonoom beeld maken, maar verschillende werken die zich tot elkaar verhouden.”

Identiteit
Het idee van Dieke Venema kwam uit 61 inzendingen als beste uit de bus en daar is ze blij mee. “Ik wil met mijn ontwerp een project realiseren wat een geheel vormt met zijn omgeving, en verandert met de seizoenen en jaren. Het lijkt me mooi om de Baanhoekweg op deze manier een sterkere identiteit te geven.”

De ambitie is om het kunstwerk begin 2021 te onthullen.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)