Dordts ziekenhuis 24 uur dicht voor nieuwe coronaptiënten

26 oktober 2020 17:32

Het Albert Schweitzer ziekenhuis neemt tot dinsdagmiddag geen nieuwe coronapatiënten meer op, behalve in accuut levensbedreigende situaties. Dat maakte het ziekenhuis maandag aan het eind van de middag bekend. Het ziekenhuis ziet geen andere keus, omdat ze niet meer bedden vrij kunnen maken voor coronapatiënten.

"Elk bed in het ziekenhuis is bezet", meldt de Raad van Bestuur. Ook veel personeel zit ziek thuis vanwege het virus. Het bestuur noemt de situatie "zeer zorgwekkend" en schrijft dat de keuze "lijnrecht indruist tegen ons plichtsgevoel en tegen onze maatschappelijke functie. Maar een andere optie is er niet, zonder dat het ten koste zou gaan van kwaliteit en veiligheid voor de patiënten die nu aan onze zorgen zijn toevertrouwd.".

Het ziekenhuis kan 35 mensen met corona op de klinische afdeling opnemen. Die zijn al langere tijd allemaal bezet. Daarnaast is er op de Intensive Care (IC) plek voor zes coronapatiënten. De bezetting van de IC-bedden wisselt.

Gehalveerde operatiecapaciteit
Om bedden en personeel vrij te maken om zoveel coronapatiënten te kunnen verzorgen, is de operatiecapaciteit van het Albert Schweitzer ziekenhuis de afgelopen weken al tot de helft teruggebracht. Alle operaties die nog plaatsvinden, hebben in meer of mindere mate een spoedkarakter. Meer operaties schrappen is om die reden geen mogelijkheid, laat het ziekenhuis weten in een verklaring.

Op de locatie Zwijndrecht gaan niet-spoedeisende ingrepen ondertussen wel door. "Dat houden we zo, omdat het schrappen daarvan ons geen extra inzetbare klinische verpleegkundigen oplevert; in Zwijndrecht vinden immers alleen dagbehandelingen plaats. We willen ook niet opnieuw achterop raken met reguliere zorg."

Oplossing
Dinsdag rond het middaguur bekijkt het ziekenhuis de situatie opnieuw. Een oplossing voor de grote hoeveelheid coronapatiënten moet volgens het ziekenhuis van buiten de regio en van de overheid komen.

"Andere ziekenhuizen, waarvan we weten dat ze ook zwaar belast zijn, zullen ons moeten bijstaan waar zij dat kunnen. Dat signaal hebben we vandaag afgegeven aan het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Alle middelen die ons ter beschikking staan, zetten we al in." 

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)