Dordrecht, Netherlands

Geen mond-op-mond-beademing meer door burgerhulpverleners

HartslagNu heeft met onder meer het RIVM en de Nederlandse Reanimatieraad besloten dat vanaf dinsdag burgerhulpverleners geen mond-op-mondbeademing meer gaan geven. Volgens de organisaties is de kans op besmetting met het coronavirus te hoog. Daarnaast worden alleen burgerhulpverleners onder de 50 jaar de komende tijd opgeroepen.
Marjolein Vos | 25 maart 2020 12:40 | Aangepast op 25 maart 2020 12:40
Deze maatregelen zijn inmiddels ook doorgeven aan alle burgerhulpverleners in de Drechtsteden, laat Robert Vreugenhil weten. Hij is de man achter Reanimatie Drechtsteden, de organisatie die onder meer cursussen geeft maar ook betrokken is bij het oproepen van burgers als iemand levensbedreigende hartproblemen heeft. En staat in nauw contact met HartslagNu.

"Ik begrijp de overwegingen en onderschrijf de maatregelen ook", zegt Vreugdenhil. Maar het komt toch ook wel hard aan. "De komende tijd zullen er veel minder mensen worden ingezet. Ik ben zelf 58 en word dus niet meer opgeroepen. Het voelt raar".

Burgerhulpverleners zijn mensen die aangemeld zijn bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Bij een hartstilstand in je buurt krijgen zij via hun mobiel een oproep om naar het slachtoffer te gaan. En daardoor zijn ze vaak eerder bij het slachtoffer aanwezig dan de ambulance. Zeker in geval van een hartstilstand zijn de eerste minuten cruciaal.

Robert Vreugdenhil werkt ook als ambulancebroeder. "Daar mag ik dus nog wel gewoon reanimeren. Ik voel me ook goed, sport vijf keer in de week. Maar ik word dus nu niet meer opgeroepen." De maatregel is ingevoerd omdat oudere mensen in de risicogroep vallen. "Nadeel is wel dat veel burgerhulpverleners al wat ouder zijn".

Waarschijnlijk is het niet te meten of deze ingrijpende maatregelen levens gaan kosten aan de kant van mensen met een hartstilstand. "Burgerhulpverleners zijn een aanvulling op de gewone ambulancezorg. Je weet nooit of en hoeveel van hen in actie (kunnen) komen. Dat wisten we ook al niet voor deze crisis". De cirkel waarbinnen burgers worden opgeroepen is wel vergroot, tot 2 kilometer.

Vreugdenhil benadrukt dat mensen die reanimeren de veiligheid in acht moeten nemen. "Normaal gesproken luister, voel en kijk je of iemand nog ademt. Nu kijk je alleen, je raakt hem of haar niet meer aan. Pocketmasks, Kiss of Lifes of andere middelen ter bescherming bij (mond-op-mond) beademing tijdens reanimatie zijn in dit geval niet veilig en moeten daarom niet gebruikt worden", benadrukt hij. Wat overblijft is de hartmassage, waarmee nu continue doorgegaan moet worden, zonder tussenpozen voor beademing.

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Lees ook

Verkeerschaos centrum: 'We moeten door de zure appel heen'

Het zal velen afgelopen zaterdag zijn opgevallen: de effecten van de wegwerkzaamheden in de stad. Er...

'Ook NAC-supporters genoten stiekem van FC Dordrecht'

De Dordtse wondertrein blijft maar doordenderen. Ondanks een stroeve start (en een merkwaardig incid...

112-nieuws: telefoon belt zelf 112 en Papendrechter verdacht van phising

Nietsvermoedend rijdt een automobilist dinsdagavond weg bij de Grote Nes in Oud-Alblas. Het geluid v...

‘Heeft Nielson een zoontje gekregen?’ Dordtenaren verrast met beschuit met muisjes

Geboortenieuws op het Stadhuis: burgemeester Wouter Kolff is opnieuw vader geworden. En daar zijn Do...

Dordrecht stapt over op turfvrije potgrond

De gemeente Dordrecht stopt met het inkopen van potgrond met turf. In plaats daarvan gaat de gemeent...

Onderwijsmuseum zoekt kinderen voor kinderbestuur

Hoe maak je een museum aantrekkelijk voor kinderen? Om daar een antwoord op te krijgen, zoekt het Na...