Geen mond-op-mond-beademing meer door burgerhulpverleners

25 maart 2020 12:40

HartslagNu heeft met onder meer het RIVM en de Nederlandse Reanimatieraad besloten dat vanaf dinsdag burgerhulpverleners geen mond-op-mondbeademing meer gaan geven. Volgens de organisaties is de kans op besmetting met het coronavirus te hoog. Daarnaast worden alleen burgerhulpverleners onder de 50 jaar de komende tijd opgeroepen.

Deze maatregelen zijn inmiddels ook doorgeven aan alle burgerhulpverleners in de Drechtsteden, laat Robert Vreugenhil weten. Hij is de man achter Reanimatie Drechtsteden, de organisatie die onder meer cursussen geeft maar ook betrokken is bij het oproepen van burgers als iemand levensbedreigende hartproblemen heeft. En staat in nauw contact met HartslagNu.

"Ik begrijp de overwegingen en onderschrijf de maatregelen ook", zegt Vreugdenhil. Maar het komt toch ook wel hard aan. "De komende tijd zullen er veel minder mensen worden ingezet. Ik ben zelf 58 en word dus niet meer opgeroepen. Het voelt raar".

Burgerhulpverleners zijn mensen die aangemeld zijn bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Bij een hartstilstand in je buurt krijgen zij via hun mobiel een oproep om naar het slachtoffer te gaan. En daardoor zijn ze vaak eerder bij het slachtoffer aanwezig dan de ambulance. Zeker in geval van een hartstilstand zijn de eerste minuten cruciaal.

Robert Vreugdenhil werkt ook als ambulancebroeder. "Daar mag ik dus nog wel gewoon reanimeren. Ik voel me ook goed, sport vijf keer in de week. Maar ik word dus nu niet meer opgeroepen." De maatregel is ingevoerd omdat oudere mensen in de risicogroep vallen. "Nadeel is wel dat veel burgerhulpverleners al wat ouder zijn".

Waarschijnlijk is het niet te meten of deze ingrijpende maatregelen levens gaan kosten aan de kant van mensen met een hartstilstand. "Burgerhulpverleners zijn een aanvulling op de gewone ambulancezorg. Je weet nooit of en hoeveel van hen in actie (kunnen) komen. Dat wisten we ook al niet voor deze crisis". De cirkel waarbinnen burgers worden opgeroepen is wel vergroot, tot 2 kilometer.

Vreugdenhil benadrukt dat mensen die reanimeren de veiligheid in acht moeten nemen. "Normaal gesproken luister, voel en kijk je of iemand nog ademt. Nu kijk je alleen, je raakt hem of haar niet meer aan. Pocketmasks, Kiss of Lifes of andere middelen ter bescherming bij (mond-op-mond) beademing tijdens reanimatie zijn in dit geval niet veilig en moeten daarom niet gebruikt worden", benadrukt hij. Wat overblijft is de hartmassage, waarmee nu continue doorgegaan moet worden, zonder tussenpozen voor beademing.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)